ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος αστροφυσικός, Στίβεν Χόκινγκ!

Δυστυχώς, η μέρα δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο για την… ανθρωπότητα. Βλέπετε, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της ιστορίας, ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, δε βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας. Όπως ανακοίνωσαν τα παιδιά του, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, με την επιστημονική κοινότητα να δηλώνει συντετριμμένη. Κανείς δεν ξεχνά ωστόσο, πως ο Καθηγητής Χόκινγκ κατάφερε να […]

Neopolis Team

14 Μαρτίου, 2018

Δυστυχώς, η μέρα δεν ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο για την… ανθρωπότητα. Βλέπετε, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της ιστορίας, ο αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ, δε βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας.

Όπως ανακοίνωσαν τα παιδιά του, απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, με την επιστημονική κοινότητα να δηλώνει συντετριμμένη.

Κανείς δεν ξεχνά ωστόσο, πως ο Καθηγητής Χόκινγκ κατάφερε να «ξεγελάσει» τον θάνατο αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Βλέπετε, όταν διεγνώσθη στην ηλικία των 21 με τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), οι γιατροί δεν του έδιναν παρά λίγα χρόνια ζωής. Κι όμως, ο Βρετανός επιστήμονας κατάφερε να φτάσει τα 76 χρόνια…

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος πατέρας μας πέθανε σήμερα. Ήταν ένας μεγάλος επιστήμονας και ένας εξαιρετικός άνδρας το έργο και η κληρονομιά του οποίου θα ζει για πολλά χρόνια» έγραψαν τα παιδιά του, Λούσι Ρόμπερτ και Τιμ, στη δήλωσή τους. «Το κουράγιο και η επιμονή του μαζί με το χιούμορ και τις σκέψεις του αποτέλεσαν έμπνευση για ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάποτε είπε ότι “το σύμπαν δεν θα άξιζε αν δεν ήταν το σπίτι για όσους αγαπάς”».

Παρόλο που ήταν σε (σχεδόν) πλήρη ακινησία για πολλά χρόνια, ο Στίβεν Χόκινγκ δεν έμεινε ποτέ άπραγος. Αντίθετα, διετέλεσε ως Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.

Όπως μαθαίνουμε από σχετικό αφιέρωμα του CNN, ο Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Στίβεν Χόκινγκ, γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942, στην Οξφόρδη.

Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ.

O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής.

Υπήρξε φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.

Ήταν επίτιμος συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χόκινγκ είχε συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το βιβλίο του Το Χρονικό του Χρόνου έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.

Τέλος, υπενθυμίζουμε πως η ζωή του έγινε ταινία με τίτλο «Η θεωρία των πάντων», η οποία προτάθηκε για πέντε Όσκαρ.

Βασίστηκε στην αυτοβιογραφία Travelling to Infinity: My Life with Stephen της Τζέιν Γουάιλντ Χόκινγκ και αφηγείται τη σχέση της με τον πρώην σύζυγό της, Στίβεν Χόκινγκ καθώς και τη διάγνωσή του με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και την επιτυχία στη φυσική.

Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Τζέιμς Μαρς, ενώ τον Χόκινγκ ενσάρκωσε ο Έντι Ρεντμέιν, μία ερμηνεία που του χάρισε Χρυσή Σφαίρα και Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.

Μάλιστα, ο ίδιος ο φυσικός είχε συγχαρεί με ανάρτηση στο facebook τον Ρεντμέιν κατά την τελετή απονομής των Όσκαρ τον Φεβρουάριο του 2015. Αν και ήταν προσκεκλημένος στην τελετή, η κατάσταση της υγείας του δεν τού επέτρεψε το ταξίδι.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήτριες τηλεφωνούν στη Ζωή για την Τράπεζα Θεμάτων, τους απαντάει κανονικά!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

12χρονος τελειώνει το πανεπιστήμιο με 5 πτυχία και γράφει ιστορία ως ο νεότερος απόφοιτος!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτήτρια γέννησε και την επόμενη μέρα πήγε στην ορκωμοσία της, της βγάζουμε το καπέλο!

ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο, ευκαιρία να κάνεις εκείνο το tour που σκεφτόσουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 35% των Ελλήνων δε διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο, δε μας κάνει εντύπωση!

ΕΛΛΑΔΑ

Μουσείο Ακρόπολης: Εκτεταμένο ωράριο κι ελεύθερη είσοδος για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET