ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Ε-ε-έφτασε η ώρα των Βάσεων 2019 | Σε ποιες σχολές αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση;

Κορυφώνεται η αγωνία των φετινών υποψήφιων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα και με την αποκλειστική επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας, είναι αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου, να αναρτηθούν οι βαθμοί των γραπτών. Ωστόσο, η αυριανή ημερομηνία δεν είναι και η επίσημη, καθώς […]

Neopolis Team

27 Ιουνίου, 2019

Κορυφώνεται η αγωνία των φετινών υποψήφιων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα και με την αποκλειστική επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Παιδείας, είναι αύριο Παρασκευή 28 Ιουνίου, να αναρτηθούν οι βαθμοί των γραπτών.

Ωστόσο, η αυριανή ημερομηνία δεν είναι και η επίσημη, καθώς υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που ενδεχομένως να «τραβήξουν» τη διαδικασία μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, γεγονός που ισχύει τόσο για τα Γενικά Λύκεια όσο και για τα ΕΠΑΛ.

Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν στο results.it.minedu.gov.gr κατά τις 12 μ.μ. (θα γίνει του… refresh αύριο), αλλά παραδοσιακά θα βρίσκονται και στους τοίχους των σχολικών συγκροτημάτων, όπου να σημειωθεί πως εκεί θα περιλαμβάνονται οι κωδικοί των υποψηφίων και τα βαθμολογικά στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά τα στοιχεία του κάθε ένα ξεχωριστά.

Πώς θα κινηθούν οι φετινές βάσεις; Πού αναμένεται πτώση;

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, η εικόνα για την πορεία των φετινών βάσεων θα είναι σαφέστατα πιο ξεκάθαρη. Μέχρι τώρα, οι πρώτες εκτιμήσεις γίνονται με βάση τις πληροφορίες των βαθμολογικών κέντρων, ωστόσο τα στοιχεία θα είναι πλεόν πιο χειροπιαστά.

Η Χημεία είναι το μάθημα που πρωταγωνιστεί σε εκείνα με τη μεγαλύτερη «αποτυχία», αφού φαίνεται ότι θα παρασύρει στο βούρκο πολλούς υποψήφιους, ενώ σχετικά παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και στο μάθημα της Φυσικής και των Μαθηματικών. Είναι αναμενόμενο λοιπόν να έχουμε πτώση στο 2ο και 3ο επιστημνικό πεδίο.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στην εφημαρίδα «Τα Νέα» από τον διευθυντή των φροντιστηρίων Ομόκεντρο, Αντώνη Φλωρόπουλο, η κίνηση των φετινών βάσεων αναμένεται ως εξής:

1ο επιστημονικό πεδίο: Οι βάσεις στο 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών δεν αναμένεται να επιφέρουν μεγάλες εκπλήξεις. Θα δούμε βέβαια κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα αλλά η γενική εικόνα θα είναι παρόμοια με την περσινή. Θα υπάρξει μία ανοδική τάση, στις περισσότερες σχολές η οποία όμως θα κινείται λίγο πάνω από τα περσινά επίπεδα. Οι πρωτοκλασάτες σχολές, Νομικής, Ψυχολογίας, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας θα κυμανθούν σε επίπεδα υψηλότερα κατά 100 – 200 μόρια.

2ο επιστημονικό πεδίο: Στο πεδίο αυτό η πτώση θα είναι ευδιάκριτη στην πλειονότητα των Σχολών, καθώς οι αποδόσεις των μαθητών στη Χημεία δεν ήταν καλές. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν πολλά ΤΕΙ που απορροφήθηκαν από Πανεπιστήμια και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει για τον λόγο αυτό μεγαλύτερη ζήτηση από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που θα ανακόψει κάπως την πολύ μεγαλύτερη πτώση των βάσεων που θα βλέπαμε αν δεν υπήρχε αυτός ο παράγοντας. Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως τα Πολυτεχνεία, Σχολές Φυσικής, Πληροφορικής, Μαθηματικών η πτώση των βάσεων θα είναι μικρότερη από την πτώση που θα σημειωθεί σε πολλά νεοσύστατα Πανεπιστήμια που αντικατέστησαν τα ΤΕΙ.

3ο επιστημονικό πεδίο: Και στο πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής, θα δούμε κάποια πτώση, όχι όμως στο μέγεθός της πτώσης του 2ου επιστημονικού πεδίου, αφού και εδώ υπάρχουν τα μαθήματα της Χημείας και της Φυσικής με τα απαιτητικά τους θέματα. Τα θέματα της Βιολογίας που είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας ήταν ευκολότερα και συγκρατούν κάπως την πτώση που προκάλεσαν τα άλλα μαθήματα.

Η Ιατρική Αθήνας είναι πολύ πιθανό να κατεβάσει τον πήχη εισαγωγής κάτω από 19.000 μόρια και η Ιατρική Αλεξανδρούπολης κάτω από 18.451, που ήταν πέρυσι, να κυμανθεί γύρω από 18.200 – 18.300 μόρια.

4ο επιστημονικό πεδίο: Στο αποκαλούμενο «Οικονομικό Πεδίο» διατέθηκαν φέτος οι περισσότερες από τις 4.000 θέσεις που δόθηκαν συνολικά και στα 4 πεδία και υπάρχουν οι περισσότερες σχολές, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην περιφέρεια.

Τα θέματα δεν είχαν σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα αντίστοιχα του 2018 όσον αφορά τον βαθμό δυσκολίας τους, και επομένως αναμένεται μία σχετική σταθερότητα στις βάσεις, με μικρές αυξομειώσεις.

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού Δελτίου

Υπενθυμίζεται ότι, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, μπορούν να απευθυνθούν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το μηχανογραφικό δελτίο και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας «οριστικοποίηση») ως και την Δευτέρα 15-7-2019.

Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Τονίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική, και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET