ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΔΠΘ: Με συλλήψεις απειλούνται φοιτητές που αντιδρούν στη διακοπή της δωρεάν μετακίνησης!

Έπρεπε να το δεχτούν αθόρυβα λογικά...

Neopolis Team

12 Ιανουαρίου, 2023

Από τις αρχές του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές του ΔΠΘ έχουν έρθει αντιμέτωποι με ένα νέο πρόβλημα. Η μετακίνησή τους από και προς το πανεπιστήμιο, ενώ μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν, πλέον προστίθεται στα κόστη της φοιτητικής ζωής.

Η αρχή έγινε σε Κομοτηνή και Ξάνθη, αλλά στη συνέχεια η μπάλα πήρε και την Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι φοιτητές του Ιδρύματος για το προνόμιο που τους αφαιρούν. Η απόφαση έγινε οριστική για τις δύο τελευταίες πόλεις ύστερα και από ανακοίνωση του πανεπιστημίου στις 3/01/2023.

Όπως αναφέρει αυτή: «Οι συμβάσεις που είχε υπογράψει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με το «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ Α.Ε» και με το «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε» για τη μίσθωση μεταφορικών μέσων για τη μεταφορά των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από και προς τους χώρους εκπαίδευσης, σίτισης και στέγασης, είχαν αρχική διάρκεια για τα ακαδημαϊκά έτη 2020-2021 και 2021-2022, δηλαδή για χρονικό διάστημα από 01-09-2020 έως 30-06-2021 και από 01-09-2021 έως 30-06-2022, και με δικαίωμα προαίρεσης για τέσσερις (4) επιπλέον μήνες, δηλαδή από 01-09-2022 έως 24-12-2022.

Προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της δωρεάν μεταφοράς, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης προχώρησε με βελτιωμένους όρους (35% αύξηση της Τιμής Αναφοράς για κάθε δρομολόγιο) σε διεθνή Ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για τη «ΜΙΣΘΩΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΏΝ ΜΕΣΩΝ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ, ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΞΑΝΘΗ, ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΚΠΕΙΔΕΥΣΗΣ, ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ» (Αριθ. Διακήρυξης :715/2022).

Ωστόσο, δυστυχώς, δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά για τις πόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής, ενώ για την πόλη της Αλεξανδρούπολης υποβλήθηκε μια προσφορά, όμως δε θέλησαν να υποβάλουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα δικαιολογητικά, οπότε αυτή απορρίφθηκε. Έτσι ο διαγωνισμός απέβη άγονος.»

Η επανέναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές λοιπόν, επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη. Μάλιστα, στην Αλεξανδρούπολη έχει επιστρατευτεί η αστυνομία για να εμποδίσει τη διαμαρτυρία των φοιτητών, η οποία είναι να μπαίνουν στο λεωφορείο χωρίς να χτυπούν εισιτήριο.

Όπως αναφέρει το «Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – GYRA NEGRA», φοιτητές διεκδίκησαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου δωρεάν μετακίνηση προς το Πανεπιστήμιο, με τους ελεγκτές του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ να καλούν την Αστυνομία, προκειμένου να τους κατεβάσει από το λεωφορείο.

Εντάσεις ακολούθησαν και την επόμενη μέρα, με τους αστυνομικούς να απειλούν ακόμα και με συλλήψεις!

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, οι φοιτητές πραγματοποίησαν Ανοιχτή Συνέλευση σχετικά με την κατάργηση της φοιτητικής μετακίνησης χθες, 11 Ιανουαρίου, στις 19:00 στο Αναγνωστήριο, διεκδικώντας πίσω τη δωρεάν μετακίνησή τους.

Όπως ανέφερε η πρόσκληση για αυτή:

«Το νέο έτος βρεθήκαμε προ τετελεσμένων γεγονότων, αφού με πρυτανική απόφαση καταργήθηκαν τα δωρεάν φοιτητικά δρομολόγια από και προς τις σχολές της Αλεξανδρούπολης. Έτσι, οι εναλλακτικές μετακίνησης των φοιτητών είναι η πληρωμή καθημερινά τουλάχιστον 1.20€ (αν σκοπεύουν να μεταβούν από και προς τη σχολή τους μόνο μια φορά) , ή η καταβολή 25 €(!) μηνιαίως για την απόκτηση φοιτητικής κάρτας απεριορίστων διαδρομών (μόνο για την γραμμή 1 – προς το Νοσοκομείο). Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη αυξημένο κόστος φοίτησης το οποίο πέφτει στις πλάτες μας, δυσχεραίνοντας οικονομικά τις οικογένειες μας και εμάς αλλά και όσους και όσες εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές του, και μάλιστα εν μέσω μια πρωτοφανούς ακρίβειας στα βασικά αγαθά.

Υπεύθυνοι για αυτό, αλλά και συνολικά για την απαράδεκτη ποιότητα παροχών φοιτητικής μέριμνας, είναι αφενός το κράτος αφού διαλύει τη δημόσια παιδεία μέσα από τους νόμους που ψηφίζονται ξεπουλώντας την σε ιδιώτες και αφετέρου τα αφεντικά τα οποία, όπως πάντα, προσπαθούν μανιωδώς να αυξήσουν τα κέρδη τους αυτή τη φορά πατώντας πάνω στις ανάγκες μας!

Εκτός από το ζήτημα των λεωφορείων, εξίσου απαράδεκτη είναι και η κατάσταση με την λέσχη σίτισης, αφού εκτός από την κακή ποιότητα και ποσότητα φαγητού, αναγκαζόμαστε να περιμένουμε στην ουρά για αρκετή ώρα μέσα στο κρύο, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τους φοιτητές σε ώρες αιχμής. Όσον αφορά τις εστίες, οι οποίες στην Αλεξανδρούπολη είναι μισθωμένα ξενοδοχεία, οι συνθήκες είναι άθλιες. Οι θέσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα φοιτήτ(ρι)ες να μένουν εκτός. Αλλά ακόμη και όσοι/ες καταφέρουν να πάρουν μια θέση, καλούνται να πληρώσουν κάποιο ποσό, να φεύγουν όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, ενώ δεν τους επιτρέπεται να έχουν ηλεκτρικές συσκευές.

Την στιγμή που το κόστος ζωής ολοένα και αυξάνεται, και αρκετοί/ες από εμάς χρειάζεται να εργαστούμε προκειμένου να σπουδάσουμε, βλέπουμε τη φοιτητική μέριμνα να υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο με την πιθανή κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών λεωφορείων. Οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες των φοιτητ(ρι)ών σε Ξάνθη και Θεσσαλονίκη για δωρεάν σίτιση για όλους/ες δείχνουν πως μόνο με συλλογικούς και αδιαμεσολάβητους αγώνες, χωρίς εκπροσώπους μπορούμε να σταματήσουμε την συνεχή επίθεση του κράτους και των αφεντικών στο δικαίωμα για δωρεάν και αξιοπρεπείς σπουδές. Να μην τους επιτρέψουμε να κλέψουν τα κεκτημένα των αγώνων του φοιτητικού κινήματος, και να περάσουμε στην αντεπίθεση!

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

ΕΞΩ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΙΜΝΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ 11/1 19:00 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ

Ελευθεριακό Σχήμα Σχολών Αλεξανδρούπολης – Gyra Negra

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Ιωαννίνων: Φοιτητές κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο λόγω έλλειψης καθηγητών!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές του Παν. Θεσσαλίας καινοτομούν με τεχνολογία που βοηθά στην κίνηση των ΑμεΑ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ακόμα περιμένουν το στεγαστικό επίδομα οι φοιτητές που είχαν κάνει αίτηση από το καλοκαίρι!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εσωτερικό Erasmus: Ξεκινούν οι αιτήσεις των φοιτητών για «μετακίνηση» σε άλλο Τμήμα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET