ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων αύριο, ευκαιρία να κάνεις εκείνο το tour που σκεφτόσουν!

Με ελεύθερη είσοδο, ευκολάκι!

Neopolis Team

17 Μαΐου, 2023

Photo: Christophoros Dougleris

Για την Πέμπτη αυτή, 18 Μαΐου, έχουμε άλλα σχέδια. Δεν κανονίζουμε after work/school καφεδάκι, αλλά μια βόλτα σε όσο περισσότερα μουσεία προλαβαίνουμε! Είναι η μέρα τους αύριο (aka Διεθνής Ημέρας Μουσείων) και πρέπει να τη γιορτάσουμε σωστά.

Διάβασε κι αυτό

Τα 5 μουσεία της Αθήνας τα οποία αξίζει να επισκεφτεί ένας 20χρονος!

Οι επιλογές στην πρωτεύουσα είναι πολλές και σίγουρα δεν προλαβαίνεις να τις τιμήσεις όλες μέσα σε λίγες ώρες. Αν γιόρτασες την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το περασμένο Σάββατο με νυχτερινή ξενάγηση στο Μ. Ακρόπολης, τότε αύριο μπορείς να δώσεις αλλού μία ευκαιρία.

Με βασική θεματική τη «Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής» και στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών, ο αυριανός εορτασμός προσφέρει ελεύθερη είσοδο στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ διοργανώνονται και διάφορες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα ή και γύρω από αυτή την ημερομηνία.

Μια βόλτα από το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή πάντως, νομίζω επιβάλλεται, μιας και το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) το επέλεξε ως τιμώμενο φορέα για το 2023, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, it’s your choice. Τσέκαρε τις δράσεις που έχουν ετοιμάσει για την αυριανή ημέρα τα ελληνικά μουσεία και φτιάξε το πρόγραμμά σου!

Μουσείο Ακρόπολης

Το εμβληματικότερο μουσείο της πόλης θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Παράλληλα, προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην «Παιδική Γωνιά», έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο, όπου θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο, που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, τιμώμενος φορέας για το 2023 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, διοργανώνει μια σειρά ειδικά διαμορφωμένων δράσεων για την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, Πέμπτη 18 Μαΐου. Βασική του αρχή η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας του μέχρι τις 21:00 και η ελεύθερη είσοδος.

Στο Ίδρυμα θα πραγματοποιηθούν ειδικές ξεναγήσεις για το κοινό με θέμα «Τέχνη και Περιβάλλον». Οι ξεναγήσεις επικεντρώνονται σε έργα της Συλλογής που σχετίζονται με το περιβάλλον ή αναδεικνύουν τις συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και τη σημασία της επανάχρησης υλικών. Επίσης, θα υλοποιηθούν πολλά δημιουργικά προγράμματα για παιδιά διαφορετικών ηλικιών, τα οποία αναδεικνύουν τον θετικό αντίκτυπο που έχουν οι δημιουργικές δραστηριότητες στην ευημερία όλης της οικογένειας και προωθούν την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνική του upcycling και όχι μόνο.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ελεύθερη είσοδο και δράσεις συμπερίληψης επιλέγει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης να συμμετάσχει στη φετινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 18 Μαΐου, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 22:00 και το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», καθώς και τη νέα έκθεση «ReThinking-Κοινωνικές Συγκρούσεις», η οποία αρχίζει την παρουσία της στο αθηναϊκό πολιτιστικό σύμπαν αυτή την Πέμπτη. Παράλληλα, το Τμήμα Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Προγραμμάτων οργανώνει και υλοποιεί προγράμματα για άτομα άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρίες, παιδιά και εφήβους από διαφορετικές εθνικότητες. Ανοιχτά θα παραμείνουν έως τις 22:00 και τo Cycladic Shop και τo Cycladic Café.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του ευθύνης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρει δράσεις σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες τους εντός και εκτός του Μουσείου. Βασικός στρατηγικός στόχος του Μουσείου είναι να καταστεί ένας πολιτιστικός φορέας ανοιχτός και προσβάσιμος σε όλους.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 με θεματικές περιηγήσεις από αρχαιολόγους του Μουσείου σε εκθέσεις – περιοδικές και μόνιμες. Την Τετάρτη 17, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο Προϊστορικό Αιγαίο και στις αίθουσες της Συλλογής των Γλυπτών του Μουσείου, καθώς και στην έκθεση με τίτλο «Θεοί της υγείας στην Έκθεση των Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Μουσείο Μπενάκη

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, οι επισκέπτες επωφελούνται από δωρεάν είσοδο στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις στα κτήρια του Μουσείου Μπενάκη (Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Μουσείο Παιχνιδιών, Πειραιώς 138) αναθερμαίνοντας τη σχέση μικρών και μεγάλων με τον Πολιτισμό.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή το φετινό θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής», οι αίθουσες του Μουσείου μεταμορφώνονται σε εργαστήρι ευεξίας, ενεργοποιώντας την αίσθηση που συνδέεται αμεσότερα με τα συναισθήματα, την αίσθηση της όσφρησης. Τα αρχαία μυροδοχεία από τις συλλογές του Μουσείου, φτιαγμένα από πηλό ή γυαλί, θα «ανοίξουν» μετά από χιλιάδες χρόνια για να ερεθίσουν την οσφρητική μας μνήμη, αναδύοντας μυρωδιές που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών, συχνά και με θεραπευτικό σκοπό. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων εδώ.

Επιγραφικό Μουσείο

Και το Επιγραφικό Μουσείο δηλώνει το «παρών» στους εορτασμούς για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με την πραγματοποίηση δύο διαλέξων με ελεύθερη – όπως είθισται είσοδο. Την Πέμπτη 18 Μαΐου από τις 11 π.μ. – 12 μ.μ. η κ. Αναστασία Λουδάρου, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση “Λίθινες Διαδρομές – Ιστορίες από Πέτρα: Εβραϊκές Επιγραφές στην Ελλάδα”, η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας και του Επιγραφικού Μουσείου. Στη συνέχεια (12.30 μ.μ.) θα ακολουθήσει η ξενάγηση με τίτλο “Θεραπεύων Φιλοτίμως” από αρχαιολόγους του Μουσείου, όπου θα παρουσιαστεί η δράση των γιατρών στην αρχαιότητα μέσα από επιλεγμένες επιγραφές της μόνιμης έκθεσης.

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Με μία διαφορετική δράση συμμετέχει η Εθνική Πινακοθήκη στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023, διοργανώνοντας έναν πολυθεματικό περίπατο στον κήπο του μουσείου με τίτλο «Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική», με δύο ξεναγήσεις στις 11.00 και 13.00 αντίστοιχα, κίνηση που επισφραγίζει την εναρμόνιση της Εθνικής Πινακοθήκης με την φετινή θεματική της Διεθνής Ημέρα Μουσείων.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

SPILL THE TEA

Η Camila Cabello αποκάλυψε πότε έκανε σεξ πρώτη φορά χαρακτηρίζοντάς το αργά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το νησί της Ελλάδας με τα καθαρότερα νερά στον κόσμο δεν ανήκει στις mainstream επιλογές!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Ολλανδία: Η ακροδεξιά κυβέρνηση μειώνει τους ξένους φοιτητές στα πανεπιστήμια της χώρας!

ΕΛΛΑΔΑ

Επιβάτες σπρώχνουν τρόλεϊ που έχει μείνει στη Συγγρού, στην ultimate Ελλάδα στιγμή!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET