ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Δια ζώσης ορκωμοσία ζητούν τελειόφοιτοι της Φιλοσοφικής Αθηνών, δεν τους ψήνει η διαδικτυακή!

Άλλη η χάρη της δια ζώσης, να τα λέμε κι αυτά.

Neopolis Team

15 Ιουλίου, 2020

Καιρό έχουμε να ασχοληθούμε με το θέμα της ορκωμοσίας στην εποχή του κορωνοϊού, βλέποντας πολλά πανεπιστήμια να στρέφονται στον εξ αποστάσεως τρόπο και όλα να βαίνουν καλώς. Να, όμως, που φοιτητές της Φιλοσοφικής Αθηνών μας το υπενθύμισαν, με το αίτημά τους να… το ζήσουν όπως το ονειρεύτηκαν.

Όπως έχουμε ξαναπεί, για ορισμένους είναι βαρύ χτύπημα μια τέτοια αλλαγή στο χαμούλη που φαντάζονταν να κάνουν και δε δέχονται να αντικατασταθεί από μια ξενέρωτη τηλεδιάσκεψη, ή ακόμα χειρότερα, ένα απλό email. Μεταξύ αυτών, λοιπόν, και 44 τελειόφοιτοι της Φιλοσοφικής, οι οποίοι μέσω επιστολής προς τον Πρύτανη του ιδρύματος, την Κοσμητεία, την Πρόεδρο και την γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας, ζητούν η ορκωμοσία τους να πραγματοποιηθεί δια ζώσης.

Η κατάσταση έχει ελαφρύνει εδώ και καιρό, τα μέτρα έχουν «ξεσφίξει», ενώ ακόμα και εξετάσεις πραγματοποιούνται στους χώρους των πανεπιστημίων υπό συγκεκριμένους όρους. Άλλωστε, τις δια ζώσης ορκωμοσίες στα ΑΕΙ (σε ανοιχτούς χώρους) επιτρέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, με παρουσία φοιτητών και δύο συγγενικών προσώπων και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού τηρώντας απόσταση 1,5 με 2 μέτρα. Όπως αναφέρουν ακόμη στην επιστολή τους, άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ έχουν πραγματοποιήσει δια ζώσης τελετές ορκωμοσίας και δεν προκλήθηκε κάποιο ζήτημα.

Αναλυτικότερα όμως, τα όσα αναφέρει η επιστολή των φοιτητών στους αρμόδιους:

«Αξιότιμε κύριε Πρύτανη,

Αξιότιμη Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών,

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ,

Αξιότιμη γραμματεία του Τμήματος Ψυχολογίας,

Είμαστε μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών του ΕΚΠΑ, που έχουμε ολοκληρώσει τις σπουδές μας τον Φεβρουάριο του 2020 και λόγω της τρέχουσας κατάστασης του COVID-19 βρισκόμαστε σε αναμονή της ορκωμοσίας και της επίσημης λήψης του πτυχίου μας. 

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή καθώς θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθύτατη πικρία και απογοήτευση που νιώθουμε σχετικά με την πρόσφατη απόφαση διαδικτυακής ορκωμοσίας και για να αιτηθούμε αναθεώρηση της τρέχουσας απόφασης με εναλλακτική λύση μία διά ζώσης ορκωμοσίας όπως προβλέπεται από την ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ.37920 της 17ης Ιουνίου 2020) που υπεγράφη από την Υπουργό Παιδείας, το Υπουργό Υγείας και τον Υφυπουργό Παιδείας έχουν επιτραπεί οι διά ζώσης ορκωμοσίες στα ΑΕΙ, σε ανοιχτό χώρο, με παρουσία φοιτητών και δύο συγγενικών προσώπων και μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού  τηρώντας απόσταση 1,5 με 2 μέτρα. Συνεπώς η διά ζώσης τελετή δεν απαγορεύεται- αντίθετα προβλέπεται με κάποια απαραίτητα προστατευτικά μέτρα. Αιτούμαστε λοιπόν, αξιότιμοι αρμόδιοι της σχετικής απόφασης, την πραγματοποίηση μίας διά ζώσης τελετής ορκωμοσίας τον μήνα Σεπτέμβρη οπότε και θα δυνάμεθα να παρευρεθούμε.  Πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση και ασφυκτικά οριακή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για διαδικτυακή ορκωμοσία δεν ταιριάζει στην ποιότητα και στο επίπεδο του Πανεπιστημίου μας, αλλά ούτε και στο ποιόν των επαγγελματιών που αυτό διαμορφώνει. Αξίζει να αναφερθεί ότι άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ έχουν προβεί σε ανάλογη απόφαση διά ζώσης ορκωμοσίας. Επομένως, γιατί εμείς δεν τυγχάνουμε ίδιας αντιμετώπισης τη στιγμή που σπουδάζουμε στο ίδιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα; Είμαστε σε αυτή τη σχολή, σε αυτόν τον τομέα, σε αυτή την ειδικότητα επειδή το επιλέξαμε και επειδή το προσπαθήσαμε πολύ. Αξίζουμε να λαμβάνουμε ισάξια λοιπόν αντιμετώπιση από το ΑΕΙ που μας φιλοξένησε τόσα χρόνια.

Παρακάτω θα βρείτε τα ονοματεπώνυμα και τους αριθμούς μητρώου των φοιτητών που συμφωνούν με το αίτημα αυτό. Δηλώνουμε επώνυμα την επιθυμία μας, σεβόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης και επιθυμώντας να τηρήσουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την διατήρηση της ασφάλειας όλων.

Φυσικά, δεν θα θέλαμε να στερηθεί η δυνατότητα σε όσους συναδέλφους μας επιθυμούν να λάβουν το πτυχίο τους άμεσα και να ορκιστούν διαδικτυακά. Με άλλα λόγια, το αίτημα μας δεν είναι η ακύρωση της διαδικτυακής ορκωμοσίας τη δεδομένη στιγμή, αλλά η πραγματοποίησή της για όσους το επιθυμούν και στη συνέχεια ο καθορισμός νέας ημερομηνίας μέσα στον Σεπτέμβρη με την έγκαιρη ενημέρωσή μας για την διά ζώσης ορκωμοσία των υπολοίπων. Είμαστε βέβαιοι πως θα σεβαστείτε αυτό το αίτημα και ελπίζουμε πως θα λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω και θα καταβάλλετε προσπάθεια για την πραγματοποίηση του αιτήματός μας!

Με εκτίμηση,

Οι 44 φοιτητές Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ:

Α. Φ. Λ.

Μ. Ζ. 

Κ. Έ.

Χ. Α.

Ε. Λ.

Α. Σ.

Μ. Σ.

Ι. Α.

Χ. Γ.

Ε. Β.

Μ. Α.

Β. Α.

Χ. Χ.

Α. Θ. Τ.

Ι. Κ.

Ε.Τ.

Α.Τ.

Σ. Μ.

Ε. Μ. Κ.

Φ. Γ.

Κ. Μ.

Π. Γ.

Σ. Κ.

Δ. Ο.

Α. Π.

Γ. Χ.

Ε. Μ.

Μ. Κ.

Μ. Φ.

Β. Τ.

Κ. Φ.

Ε. Ρ.

Σ. Μ.

Α. Τ.

Ε. Π.

Φ. Π.

Δ. Ε.

Α. Σ. Α.

Π. Θ.

Γ. Τ.

Α. Σ. Α.

Τ. Γ.

Π. Θ.

Δ. Κ.

(Αυτά είναι τα ονόματα όσων από εμάς είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν εγκαίρως για αυτή την προσπάθεια και συμφωνούν με το παραπάνω αίτημα. Ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλα μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες)».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET