fbpx

Δε χρειάζεται να σου χτυπήσει ο καρκίνος την πόρτα, για να εκτιμήσεις τη ζωή που έχεις!


Μπορεί να λένε ότι εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάσεις, όμως δε γίνεται να φτάνεις στο σημείο να χάνεις κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο για να συνειδητοποιήσεις πόση αξία έχει η ζωή τελικά. Πόση αξία έχει και η πιο μικρή στιγμή της. Τα λέω κάπως ωμά και σκληρά, ε; Σκληρή είναι και η πραγματικότητα.

Πώς νιώθεις άραγε στο άκουσμα της ασθένειας του καρκινού; Ή μάλλον στο άκουσμα ότι κάποιος διαγνώστηκε μ’ αυτήν την ασθένεια;

Κι αν αυτός ο κάποιος είναι δικός σου άνθρωπος; Κι αν αυτός ο κάποιος είσαι εσύ; Μακριά από εμάς εύχεσαι. Μπορεί τώρα να σου φαίνεται σαν κάτι μακρινό κι άγνωστο, ωστόσο τα πάντα μπορούν να αλλάξουν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Πώς θα ήταν άραγε αν μάθαινεις ότι ο γονιός σου που «σε πρήζει», επειδή δεν μπορείς να γυρίσεις πριν τα ξημερώματα σπίτι και να μαζέψεις το δωμάτιό σου, διαγνώστηκε με καρκίνο; Πώς θα νιώσεις τότε για τα άσχημα και σκληρά λόγια που του έχεις πει όλα αυτά τα χρόνια που σε μεγαλώνει, όταν ξέρεις πως έχει μόνο λίγους μήνες ζωής; Πώς μπορεί να διαχειριστεί η ανθρώπινη ψυχή κάτι τόσο σκληρό; Εκεί που νομίζεις ότι έχεις χρόνο να αποδεχθείς την κατάσταση και να το παλέψετε μαζί, ξαφνικά κλείνει τα μάτια του για πάντα. Πριν προλάβεις να τον αποχαιρετήσεις…

Δε θες να βρεθείς σ’ αυτήν την θέση, είμαι σίγουρη. Κανείς δε θέλει. Και κανείς να μη βρεθεί σ’ αυτήν τη θέση!

Το σώμα του αγαπημένου σου ανθρώπου φθείρεται σιγά σιγά από τις χημειοθεραπείες, ενώ εσύ παρακολουθείς τον καθημερινό πόνο του χωρίς να μπορείς να τον βοηθήσεις. Μοναδικό σου στήριγμα για να μην καταρρεύσεις, οι ελπίδες των γιατρών πως οι θεραπείες πηγαίνουν καλά μέχρι που θα σου ανακοινώσουν τη λύπη τους, αφού ο οργανισμός του δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί.

Και το χειρότερο; Ο χρόνος δεν επουλώνει τα πάντα. Όσο και να περνάει ο καιρός, ο πόνος θα μένει στην καρδιά σου να σου θυμίζει πόσο αδύναμος είσαι. Ποτέ δε θα κατορθώσεις να αποδεχθείς τον θάνατο. Θα υπάρχουν στιγμές που θα νομίζεις πως όλα είναι ψέματα και πως το αγαπημένο σου πρόσωπο θα ανοίξει την πόρτα του σπιτιού από στιγμή σε στιγμή. Θα νομίζεις πως έχει φύγει για διακοπές και σε λίγες μέρες θα επιστρέψει.

Κάπου εκεί έρχεται η συνειδητοποίηση πως ο άνθρωπος αυτός έφυγε για πάντα και τίποτα δε θα είναι ίδιο στη ζωή σου και κυρίως μέσα σου. Όσο και να το παλεύεις, πάντα θα υπάρχει ένα κενό στη ψυχή σου και τύψεις. Τύψεις για τα πράγματα που δεν εκτίμησες όσο τον είχες κοντά σου.

Όχι, δεν στα λέω όλα αυτά για να νιώσεις άσχημα. Αλλά για να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα στη ζωή σου και κυρίως στη συμπεριφορά σου.

Μην είσαι αχάριστος και μην παραπονιέσαι συνεχώς για την καθημερινότητά σου. Δεν περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από τα ερωτικά σου, ούτε μπορείς να κατεβάζεις μαύρες πλερέζες κάθε φορά που χωρίζεις. Δε βρίσκεις δουλειά, κατανοώ ότι είναι δύσκολο, αλλά τουλάχιστον έχεις δίπλα σου αυτούς που αγαπάς. Μάχεσαι καθημερινά για να πάρεις τα περισσότερα likes στο Instagram, ενώ άλλοι μάχονται καθημερινά για τη ζωή τους. Καταλαβαίνεις τη διαφορά; Ξέρεις τι σημαίνει να μην μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, γιατί δεν αντέχει το σώμα σου; Λες πως δεν είσαι αρκετά εμφανίσιμος και πρέπει να σταματήσεις να τρως, ενώ άλλοι δεν βάζουν μπουκιά στο στόμα τους, γιατί την αποβάλλει ο οργανισμός τους. Έχασες πολλούς φίλους αυτήν τη χρονιά, γιατί δεν ταιριάζετε πλέον. Άλλοι χάνουν τα αδέρφια τους μια για πάντα από αυτήν την ανίατη ασθένεια!

Μην κατηγορείς τους γονείς σου για την υπερπροστευτική τους συμπεριφορά και για κάθε φορά που αρνήθηκαν να κάνουν τα θελήματά σου.  Άλλοι θα έδιναν τη μισή τους ζωή για να βρίσκονται στη θέση σου, αφού έχουν ξεχάσει τι θα πει αγκαλιά από το γονιό τους. Λεφτά, ψώνια, ταξίδια, διασκέδαση…Τι αξία έχουν όταν μέσα σου νιώθεις κενός;

Ας εκτιμήσουμε λίγο κάποια πράγματα, γιατί η κοινωνία ταχύτητας την οποία διανύουμε μας έχει κάνει να χάσουμε τις αξίες μας.

Πες μου ένα πράγμα σημαντικότερο για εσένα από την ίδια σου τη ζωή, από την υγεία σου! Ξέρεις πόσα παιδιά στην ηλικία σου δίνουν μάχη με τον καρκίνο;

Κλείσε τα μάτια σου, πάρε μια βαθιά ανάσα κι υποσχέσου πως θα αλλάξεις τρόπο σκέψης. Μη συνεχίσεις να ζεις έτσι, γιατί θα έρθει η στιγμή που θα παρακαλάς να γυρίσει ο χρόνος πίσω και θα είναι πια αργά…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET