Ιδανικό για πρωινό, χωρίς βούτυρο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, ελαφρύ και πάνω από όλα με λίγες θερμίδες! Ιδανικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις παλιές μπανάνες που κάθονται και μαυρίζουνκαι δεν τις τρώτε! Μια υπέροχη συνταγή για το φθινόπωρο. Τροποποιείται εύκολα ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, με κανέλα, μέλι αντί για ζάχαρη, καρπούς και πολλές ακόμα επιλογές.
Υλικά (για μία μεσαία μακρόστενη φόρμα)
Μίγμα 1ο
- 180 γρ (1 1/2 κούπα) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 90 γρ (1 κούπα) νιφάδες βρώμης
- 100 γρ (1/2 κούπα) ζάχαρη λευκή ή μαύρη
- 2 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 2 βανίλιες
- χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Μίγμα 2ο
- 2 μεγάλες μπανάνες (όσο πιο ώριμες τόσο το καλύτερο)
- 1 αυγό
- 240 ml (1 κούπα) γάλα φρέσκο
- 80 ml (1/3 κούπας) λάδι – καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο
- 2 κ. σούπας μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ συγκεντρώνουμε τα υλικά του μίγματος 1 και τα ανακατεύουμε.
Σε ένα μπλέντερ (μπορείτε να το κάνετε και στο χέρι με ένα πιρούνι και έναν αυγοδάρτη) λιώνουμε τις μπανάνες και ρίχνουμε όλα τα υλικά του μίγματος 2. Χτυπάμε μέχρι να αφρατώσει το μίγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα 2 στο μίγμα 1.
Ανακατεύουμε με την σπάτουλα ή κουτάλα ίσα μέχρι να μην βλέπουμε το αλεύρι. Προσοχή! Μην ανακατέψετε πολύ το μίγμα!
Το ρίχνουμε σε μία λαδωμένη μακρόστενη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να έχει πάρει χρώμα και αν βάλετε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγει καθαρή.
Μην ξεχνάτε ότι οι φούρνοι διαφέρουν μεταξύ τους.
Σερβίρετέ το με μέλι. Η υφή του μοιάζει με cramble λόγω το βρώμης, όχι το τυπικό κλασικό γλυκό και πυκνό κέικ.
Αξίζει να το δοκιμάσετε. Υπέροχο για συνοδευτικό του καφέ ή απογευματινό με γάλα ή τσάι!