ΓΝΩΜΟΥΛΑ

 Η Britney Spears είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η πατριαρχία είναι πέρα για πέρα αληθινή! 

Γράφει η Στέλα Τσάναϊ Αφήστε την ελεύθερη. Αφήστε μας ελεύθερες!

Στέλα Τσάναϊ

6 Ιουλίου, 2021

Τι και αν βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, όπου θα έπρεπε τέτοια θέματα να αποτελούν παρελθόν, δυστυχώς συνεχίζουν να είναι μέρος της  καθημερινότητάς μας! Οι γυναίκες δεν έχουμε σταματήσει να προσπαθούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχει δρόμος ακόμα.

Σε καθημερινή βάση βιώνουμε περιστατικά που μας υπενθυμίζουν ότι η πατριαρχία είναι ακόμα στα «καλύτερά» της!

Ένα από τα πιο τρανά παραδείγματα που επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός, δεν είναι άλλο από την υπόθεση της Britney Spears. Πίσω από την τεράστια επαγγελματική της επιτυχία, τα φώτα του Hollywood και τη φαινομενικά «ευτυχισμένη» ζωή της, η πραγματικότητα είναι πολύ σκοτεινή. Η Britney, όπως έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια, ζει υπό καθεστώς κηδεμονίας από τον πατέρα της.

Τι είναι το καθεστώς κηδεμονίας;

Πρόκειται για μία κατάσταση όπου το δικαστήριο κρίνει ένα άτομο (την Britney στην προκειμένη) ανίκανο να διαχειριστεί τη ζωή του και θέτει κάποιον τρίτο να το κάνει. Έτσι, ο πατέρας της James ‘Jamie’ Parnell Spears έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη ζωή της σε οικονομικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο εδώ και 13 χρόνια με τη δικαιολογία ότι δεν είναι σε καλή ψυχική και ψυχολογική κατάσταση για να το κάνει η ίδια. 

Από τη μία, μπορεί αυτό να ορίζεται από το νόμο, αλλά κατά πόσο είναι λογικό αυτός ο νόμος να αφήνει μια γυναίκα να εργάζεται κανονικά, αλλά να μην έχει λόγο για το τι θα κάνει με τη ζωή της; Είναι δηλαδή επιτρεπτό να θεωρείται κατάλληλη να δουλεύει, αλλά ακατάλληλη για να διαχειριστεί τα λεφτά που βγάζει από τη δουλειά της; Να μην μπορεί να ψηφίσει, να έχει κινητό, να δει τα παιδιά και τις φίλες της, να πάρει καφέ ή δικηγόρο; Να πρέπει ένας άντρας να παίρνει απόφαση εάν θα λαμβάνει ψυχιατρικά φάρμακα χωρίς τη θέλησή της; Και ακόμα χειρότερα, να μην την αφήνουν να κάνει και άλλο παιδί ενώ η ίδια το επιθυμεί;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Britney Spears (@britneyspears)

Η Britney Spears ωστόσο έχει προσπαθήσει να απελευθερωθεί από αυτήν την κατάσταση με κάθε έμμεσο τρόπο, ακόμα και μέσα από τα τραγούδια της.

Πριν μπει επισήμως σε κηδεμονία, τα πράγματα είχαν ήδη ξεκινήσει να φαίνονται. Συγκεκριμένα, στο τραγούδι της ‘My Prerogative’ τραγουδάει τους εξής στίχους: ‘People can take everything away from you, But they can never take away your truth […] I don’t need permission, make my own decisions. That’s my prerogative’, δηλώνοντας ξεκάθαρα στο κοινό της ότι δεν μπορεί να πάρει καμία απολύτως απόφαση στη ζωή της. Αλλά και στα τραγούδια ‘Circus’, ‘Piece of Μe’ και ‘Lucky’ ρίχνει τις μπιχτές της.

Επιπλέον, είχε κινήσει τις υποψίες των fans της μέσα από βίντεο που ανέβαζε τα τελευταία χρόνια στα social media, με την ίδια να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ενώ πολλοί πίστευαν πως ζητούσε βοήθεια μέσα από κώδικες κινήσεων κλπ. Δεν είναι τυχαίο ότι το #FreeBritney έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή hashtags των τελευταίων καιρών.

Παρόλα αυτά όμως, το αίτημά της να απελευθερωθεί απορρίφθηκε για άλλη μία φορά από το δικαστήριο.

Θα γινόταν το ίδιο εάν η Britney ήταν άντρας;

Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να σκεφτούμε πολλά περιστατικά που αφορούν άντρες και δεν είχαν την ίδια τροπή. Διάσημοι που υποφέρουν από σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, είναι εθισμένοι σε ναρκωτικά ή έχουν διαταραγμένη προσωπικότητα και θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται στην ίδια θέση, αλλά οι κανόνες διαφέρουν για τα δύο φύλα κι έτσι την έχουν γλιτώσει.

Από τον Μάικλ Τζάκσον, μέχρι τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, που κάποτε απομακρύνθηκε από την αστυνομία, αφού μπήκε γυμνός στο σπίτι ενός γείτονα και κοιμήθηκε στο κρεβάτι του παιδιού του. Ακόμα και ο Kanye West, που έχει δημοσίως καταρρεύσει ψυχολογικά, μέχρι σήμερα ζει σαν ένας κοινωνικά υγιής άνθρωπος χωρίς περιορισμούς και με πλήρη κηδεμονία των τεσσάρων του παιδιών.

Έπειτα, υπάρχει κι ο πατέρας της Britney, ο Jamie, που στο παρελθόν είχε ξυλοκοπήσει έναν από τους γιούς της τραγουδίστριας (πράγμα που την έκανε να χάσει την κηδεμονία των παιδιών της) και είχε λάβει περιοριστικά μέτρα από τον πρώην σύζυγο και πατέρα των παιδιών της. Ναι, είναι ο ίδιος άνθρωπος που έχει αναλάβει εδώ και 13 χρόνια την κηδεμονία της. 

Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους άντρες, δεν αφαιρέθηκε ποτέ το δικαίωμα της ελευθερίας τους – ειδικά από άλλη γυναίκα. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι, παρότι ανίκανοι και κοινωνικά ανεπαρκείς, έχουν το ελεύθερο από τη δικαιοσύνη να καταστρέφουν την οικογένειά τους, να κυκλοφορούν με ρίσκο στο δρόμο και να κάνουν όλα όσα ακούμε καθημερινά ως «η κακιά στιγμή» ή «δεν το εννοούσε» και άλλες τέτοιες δικαιολογίες.

Η καθημερινότητα μάς έχει δείξει ότι σαν κοινωνία θεωρούμε (χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο) ότι το «ισχυρό φύλο» είναι όντως πιο ισχυρό, ικανό και σταθερό, ανεξάρτητα από το παρελθόν του. Εμείς οι γυναίκες από την άλλη, πρέπει να αποδείξουμε ξανά και ξανά: την ικανότητά μας, την οικονομική μας ευχέρεια και την ψυχική μας υγεία.

Τι γίνεται στην καθημερινή ζωή;

Η στέρηση της ελευθερίας της Britney γίνεται τόσο φανερά και αναίσχυντα, μιας και μιλάμε για μία προσωπικότητα που έχει πάνω της στραμμένα τα βλέμματα όλου του κόσμου. Κάθε της βήμα και κίνηση είναι γνωστά. Ακόμα κι αυτό όμως, μαζί με τη μεγάλη στήριξη που λαμβάνει το κίνημα #FreeBritney από όλον τον πλανήτη, δεν εμπόδισε την πατριαρχία να επιβληθεί για ακόμη μία φορά. 

Και σε κάνει να αναρωτιέσαι ακόμα πιο έντονα τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των καθημερινών ανθρώπων. Στα σπίτια που δεν είναι τόσο φωτεινά όσο της Britney. Μαντέψτε! Αυτά που ακούμε στις ειδήσεις, στις γειτονιές και στις συζητήσεις γύρω μας, είναι πέρα για πέρα αληθινά. Είμαστε μάρτυρες γυναικών που γίνονται υποχείρια των συζύγων, των αδερφών, των πατεράδων τους! Ακούμε για κορίτσια και γυναίκες-θύματα βιασμών, παρενόχλησης και πολλών ακόμα φριχτών πράξεων.

Συνήθως, όταν ευθύνεται ένας άντρας συμβαίνει γιατί ήταν προστατευτικός και έτσι εκφράζει τον ανδρισμό του, ενώ αν ευθύνεται μια γυναίκα ήταν σκύλα και αρρωστημένη. Είμαστε ελεύθερες, αλλά μόνο εάν περνάει από την έγκριση κάποιου αρσενικού. 

Ως πότε όμως θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό; Γιατί πρέπει να υποστούμε ακόμα την πατριαρχία ενώ τα φύλα είμαστε ίσα; Πλέον μπορούμε να υποστηρίζουμε πως δε μιλάμε μόνο για πατριαρχία. Μιλάμε για ξεκάθαρη καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι γυναίκες μιλούν. Μένει να τις ακούσουμε. Η Britney μιλάει και μιλούσε πάντα. Χρειάστηκαν 13 χρόνια για να διεκδικήσει το πιο αυτονόητο: το δικαίωμα στο να ζει ελεύθερα. Και πάλι όμως, αυτό δεν μπορεί να το έχει. Ας μην υπάρξουν άλλες Britney. Αφήστε μας ελεύθερες! 

#FreeBritney #FreeWomen

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET