ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Brexit | Δείτε τι αλλάζει για τους Έλληνες φοιτητές.

8 μήνες μετά το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέη ενεργοποίησε το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας έτσι άμεσα τις διαπραγματεύσεις με για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τόσο τους Βρετανούς όσο και Έλληνες φοιτητές ή εργαζομένους […]

Default avatar

Guest Author

31 Μαρτίου, 2017

8 μήνες μετά το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας για έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέη ενεργοποίησε το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας έτσι άμεσα τις διαπραγματεύσεις με για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει τόσο τους Βρετανούς όσο και Έλληνες φοιτητές ή εργαζομένους που ζουν στην Αγγλία καθώς αναμένεται να δημιουργηθούν διαδικαστικά προβλήματα υπηκοότητας. 

Αναλυτικότερα, οι Έλληνες εργαζόμενοι αλλά και οι Έλληνες φοιτητές θα πρέπει να έχουν επαγγελματική και φοιτητική βίζα ενώ ειδικά για τους φοιτητές θα ανέβουν τα δίδακτρα στα βρετανικά Πανεπιστήμια. 

Λέγεται μάλιστα πως μπορεί τα δίδακτρα των Πανεπιστημίων να εξισωθούν με εκείνα των εκτός Ε.Ε ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ή ακόμα και να τριπλασιαστούν. Σημειώνεται, μάλιστα πως το βρετανικό κράτος μπορεί να αναθεωρήσει ακόμα και την άδεια παραμονής κάποιου φοιτητή αν αυτός αποτύχει σε πολλά μαθήματα. 

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.

Παράλληλα, όσον αφορά τους Έλληνες εργαζομένους επισημαίνεται πως λόγω της εξόδου χάνουν αρκετά εργασιακά προνόμια και επιδόματα που καθιστούσαν παλιότερα άριστες τις βρετανικές εργασιακές συνθήκες. 

«Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη», λέει ο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

H Σκόπελος στις 10 πιο εμβληματικές κινηματογραφικές τοποθεσίες στον κόσμο!

ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός από τη θέρμανση και τις διακοπές, οι Έλληνες κόβουν και το μπάνιο λόγω ακρίβειας!

TECH NEWS

Η Apple νιώθει ότι απειλείται από το ChatGPT και θέλει να φέρει τη Siri στα μέτρα του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET