ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

H τέχνη της μπουγάτσας ανεβαίνει level και γίνεται μάθημα στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ!

Παίρνει την αναγνώριση που της αξίζει!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

21 Απριλίου, 2022

Σήμερα μάθαμε πως η μπουγάτσα, πέρα από πρωινό-δυναμίτης αν συνδυαστεί με το κατάλληλο ρόφημα, κάνει και πολύ ενδιαφέρον μάθημα για τα πανεπιστήμια. Όχι τόσο στα ελληνικά, όσο στου Χονγκ Κονγκ. Και νομίζω βλέπουμε το γιατί.

Αν σκεφτεί κανείς ότι στην Ασία έχουν ασχοληθεί αρκετά κατά καιρούς με την ελληνική παράδοση (οι διασκευές ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών οριακά ξεπερνούν τις original εκδοχές) τότε καταλαβαίνουμε γιατί ένα μάθημα αφιερωμένο στην μπουγάτσα βγάζει νόημα. Γιατί είναι μέρος της τοπικής ιστορίας.

Μετά το Λευκό Πύργο, η φήμη της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει γιάμι τρίγωνα Πανοράματος και μπουγάτσα με κρέμα, οπότε για να μάθεις την ιστορία της, πρέπει πρώτα να μάθεις τη δική τους ιστορία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε για την ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ έμαθαν διαδικτυακά να ανοίγουν φύλλο. Αν τους συστήσει κάποιος και το Milko, τότε θα πάρουν αυτόματα και την ελληνική υπηκοότητα. 

Ο κ. Φίλιππος Μπαντής, ιδιοκτήτης ενός από τα γνωστότερα και μακροβιότερα μαγαζιά μπουγάτσας στη συμπρωτεύουσα, ήταν αυτός που ανέλαβε χρέη καθηγητή και δίδαξε τα μυστικά της μπουγάτσας στους φοιτητές, υποστηρίζοντας πως έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη διαδικασία. Αυτό βέβαια θα κριθεί από το πόσα μπουγατσάδικα θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρουσίασα την μπουγάτσα ως το παραδοσιακό πρωινό στη βόρεια Ελλάδα και πλέον και σε όλη τη χώρα. Ένα προϊόν με βαθιά ιστορία, που υπάρχει από τα βυζαντινά χρόνια. Μίλησα για ώρες στους φοιτητές του πανεπιστημίου, που αν κρίνω από την ανταπόκρισή τους και τις πολλές ερωτήσεις που μου υπέβαλαν, ήταν μια εμπειρία με πολύ ενδιαφέρον από όλες τις απόψεις.

Τη μεγαλύτερη εντύπωση, σύμφωνα με τον κ. Μπαντή, έκαναν οι ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπουγάτσας, όπως το αγνό βούτυρο και το ελαιόλαδο. Κάποιοι ανάμεσα στους φοιτητές (κυρίως Ευρωπαίοι) που συμμετείχαν στο μάθημα, δήλωσαν πως έχουν δοκιμάσει μπουγάτσα όταν βρέθηκαν κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλοι ανυπομονούν για την πρώτη μπουκιά.   

«Τους εξηγήσαμε ότι υπάρχουν και άλλες γεύσεις και πως έχουμε προσαρμόσει πλέον τη γέμιση στις προτιμήσεις των πελατών. Πληροφορήθηκα, μάλιστα, πως υπάρχει παρόμοιος τρόπος παρασκευής και σε ένα δικό τους προϊόν, μία πίτα που υπάρχει στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ, της οποίας το φύλλο ανοίγεται όπως της δικής μας μπουγάτσας», πρόσθεσε ακόμα ο κ. Μπαντής.

Κι έτσι αυθόρμητα λοιπόν, μας ήρθε η ιδέα το επόμενο μάθημα στα δικά μας πανεπιστήμια, να είναι η παρασκευή της εναλλακτικής αυτής μπουγάτσας με ρίζες την Ανατολή. 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θετικό το αλκοτέστ της Κυβέλης στο τροχαίο δυστύχημα – Αντιμέτωπη με κάθειρξη πολλών ετών!

ΕΛΛΑΔΑ

Γνωστός Youtuber πιάστηκε να έχει στην κατοχή του 90 ροζ βίντεο από συνευρέσεις του!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Έμμα χάρισε «φως» σε 10χρονο κοριτσάκι που έχασε την όρασή του σε ηλικία 2,5 ετών!

ΕΛΛΑΔΑ

6 Δεκεμβρίου 2008 | Όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός, τίποτα δε θα έμενε ίδιο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET