Έρευνες λένε

Η Αθήνα βρέθηκε στις top10 πόλεις της Ευρώπης για όσους δηλώνουν σινεφίλ!

Τα θερινά και μόνο, μας δίνουν πολλούς πόντους!

Neopolis Team

16 Μαρτίου, 2023

Η βόλτα στο σινεμά είναι πάντα μια safe επιλογή εξόδου. Δεν μπορεί να πάει πολύ στραβά, ακόμα κι αν η ταινία που θα δεις θα είναι κάτω του μετρίου. Η ατμόσφαιρα του κινηματογράφου, τα αναπαυτικά καθίσματά του και τα ζεστά ποπ κορν ή νάτσος αρκούν για να σου μεταφέρουν ένα ευφορικό vibe. Σίγουρα η εμπειρία ολοκληρώνεται όταν μένεις ικανοποιημένος με το έργο, αλλά τα καλύτερα γέλια τα ρίχνεις στα μεγαλύτερα movie flops.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν τη σημαντικότητα του κινηματογράφου, οι σινεφίλ που ζουν στην Αθήνα αποδεικνύεται πως είναι πολύ τυχεροί. Το ισχυριζόμασταν κι από μόνοι μας αυτό, μόνο και μόνο από τα θερινά σινεμά που έχουμε, αλλά το έκανε λίγο πιο επίσημο έρευνα που διεξήχθη.

Διάβασε κι αυτό

Αν είσαι της περιπέτειας, αυτές είναι οι ιδανικές χώρες της Ευρώπης να ταξιδέψεις!

Η Holidu συγκεκριμένα – η πύλη κράτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων διακοπών – μελέτησε 345 ευρωπαϊκές πόλεις, τα δεδομένα του Google Maps που περιλάμβαναν τον συνολικό αριθμό κινηματογράφων ανά πόλη, τη μέση βαθμολογία των χρηστών ανά πόλη και τον αριθμό κινηματογράφων ανά πόλη και ανά 10.000 κατοίκους, και κατέληξε σε μία λίστα με τις 50 καλύτερες πόλεις για τους λάτρεις της 7ης τέχνης.

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας όχι μόνο έχει μία θέση στην κατάταξη, αλλά πολύ τίμια μάλιστα, αφού τη συναντάμε στο #7!

Στην κορυφή βρίσκουμε τη Γενεύη της Ελβετίας, ενώ το υπόλοιπο top9 συμπληρώνουν οι: Βαρσοβία (Πολωνία), Βερολίνο (Γερμανία), Μπολόνια (Ιταλία), Μόναχο (Γερμανία), Παρίσι (Γαλλία), Αθήνα (Ελλάδα), Πόρτο (Πορτογαλία), Νυρεμβέργη (Γερμανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία).

Ενώ προχωρώντας παρακάτω στη θέση #23 φιγουράρει και η Θεσσαλονίκη!

Λίγα λόγια για το Top5:

1 Γενεύη, Ελβετία

Πρώτη στην κατάταξη η πανέμορφη πόλη στην Ελβετία, ένας ζωντανός πολιτιστικός κόμβος με ακμάζουσα κινηματογραφική βιομηχανία. Η πόλη διαθέτει μία σειρά κινηματογράφων που προβάλλουν μία ποικιλία ταινιών από διαφορετικά είδη και πολιτισμούς. Ενδεικτικά, υπάρχουν mainstream κινηματογράφοι που προβάλλουν τα τελευταία blockbusters του Hollywood, καθώς και arthouse κινηματογράφοι που προσφέρουν πιο εξειδικευμένες και ανεξάρτητες ταινίες. Ορισμένες δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων στη Γενεύη είναι μεταξύ άλλων οι Cinélux και Cinérama. Η Γενεύη φιλοξενεί επίσης διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ καθόλη την διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Γενεύης (GIFF) που παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα ταινιών και προσελκύει σκηνοθέτες, ηθοποιούς αλλά και λάτρεις του κινηματογράφου από όλο τον κόσμο.

2 Βαρσοβία, Πολωνία

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Βαρσοβία. Μία πόλη που έχει να προσφέρει κάτι για κάθε σινεφίλ, με μία ποικιλία κινηματογραφικών αιθουσών, από mainstream αίθουσες μέχρι εναλλακτικούς χώρους. Ορισμένες δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων στην πόλη είναι οι Multikino, Cinema City και Kinoteka. Ωστόσο μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία στη Βαρσοβία είναι ο κινηματογράφος Kino Muranów, ένας όμορφα ανακαινισμένος κινηματογράφος που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, ο οποίος διαθέτει έναν ρετρό σχεδιασμό και προσφέρει ένα εύρος ταινιών, από κλασικές μέχρι σύγχρονες ανεξάρτητες ταινίες. Η Βαρσοβία φιλοξενεί επίσης και κάποια φεστιβάλ κινηματογράφου όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας το οποίο λαμβάνει χώρα τον Οκτώβριο. Στο σύνολό της, η κινηματογραφική σκηνή της Βαρσοβίας είναι δυναμική, ποικιλόμορφη και πολλά υποσχόμενη.

3 Βερολίνο, Γερμανία

Επόμενο στην κατάταξη το Βερολίνο, πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η πόλη είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τον ζωντανό πολιτισμό της και την ακμάζουσα καλλιτεχνική της σκηνή. Σημαντική θέση σε αυτή τη σκηνή κατέχουν οι κινηματογράφοι, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες από όλο τον κόσμο σε σε διάφορους χώρους. Ορισμένες δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων στην πόλη είναι μεταξύ άλλων οι Cinestar, UCI Kinowelt και Filmrauschpalast. Για όσους όμως αναζητούν μια πιο εναλλακτική κινηματογραφική εμπειρία, ο κινηματογράφος Moviemento λειτουργεί από τη δεκαετία του 1970 και ειδικεύεται στην προβολή ανεξάρτητων και διεθνών ταινιών. Το Βερολίνο, φιλοξενεί επίσης διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, γνωστό και ως Berlinale. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο.

4 Μπολόνια, Ιταλία

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Μπολόνια. Η γοητευτική πόλη της βόρειας Ιταλίας, είναι γνωστή για την πλούσια καλλιτεχνική και πολιτιστική της σκηνή, συμπεριλαμβανομένων πολλών κινηματογράφων που ανταποκρίνονται στις διαφορετικές προτιμήσεις των θεατών. Οι κινηματογράφοι Cinema Lumière και Cinema Odeon, προβάλλουν ένα ευρύ φάσμα ταινιών, από blockbusters του Hollywood μέχρι ανεξάρτητες και ξενόγλωσσες ταινίες από την Ιταλία και όχι μόνο. Στην Μπολόνια βρίσκεται επίσης η Cineteca di Bologna, ένα κινηματογραφικό αρχείο και πολιτιστικό ίδρυμα που διατηρεί και αποκαθιστά ταινίες από όλο τον κόσμο. Η Cineteca προσφέρει μια σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο, όπως προβολές, εργαστήρια και εκθέσεις. Η Μπολόνια φιλοξενεί επίσης το κινηματογραφικό φεστιβάλ Il Cinema Ritrovato, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο, και παρουσιάζονται κλασικές και σπάνιες ταινίες από όλο τον κόσμο.

5 Μόναχο, Γερμανία

geheimtippmuenchen.de/

Η πέμπτη θέση στην κατάταξή μας ανήκει στο Μόναχο. Η πόλη που βρίσκεται στη νότια Γερμανία, διαθέτει επίσης μια πολυποίκιλη και αναπτυσσόμενη κινηματογραφική σκηνή, προσφέροντας μια σειρά επιλογών για τους λάτρεις του κινηματογράφου. Στις δημοφιλείς αλυσίδες κινηματογράφων της πόλης περιλαμβάνονται οι Cineplex, Cinemaxx και Mathäser Filmpalast. Για όσους αναζητούν μία πιο ανεξάρτητη κινηματογραφική εμπειρία το Μόναχο διαθέτει αρκετούς art-house κινηματογράφους όπως τους City Kinos και Monopol Kino, που προβάλλουν ανεξάρτητες παραγωγές ταινιών καθώς και κλασικών αγαπημένων cult ταινιών. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στην πόλη είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μονάχου, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιούνιο και παρουσιάζει μια σειρά ταινιών από διάφορες χώρες και είδη.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Επιλογές Rabona για κινητά τυχερά παιχνίδια: Πώς να παίξετε μέσω Gadgets;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

«Ζήσε άφοβα! Ξεκίνα σήμερα μια καλή συνήθεια!»: Το μήνυμα της νέας καμπάνιας του Becel ProActiv!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

‘You Got This’: Το νέο μήνυμα της adidas που έρχεται να εμψυχώσει τους αθλητές του σήμερα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET