ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Στα κορυφαία πανεπιστήμια παγκοσμίως και πρώτο στην Ελλάδα – Τα πεδία όπου ξεχωρίζει!

Κουβάλησε! 💪

Neopolis Team

27 Μαΐου, 2024

Η κατάταξη ‘THE (Times Higher Education) Young University Ranking‘ ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα ανάμεσα στις διάφορες μεγάλες κατατάξεις που δημοσιεύονται κατά καιρούς, δίνοντας την ευκαιρία σε 8 λιγότερο δημοφιλή πανεπιστήμια της χώρας μας να διακριθούν.

Τώρα, επιστρέφουμε στους «συνήθεις υπόπτους» που εμφανίζονται σε μεγάλες λίστες, με πιο γνωστή την QS World University Rankings. Συνήθως μια θέση κερδίζουν ιδρύματα όπως ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και ΕΜΠ, και το ίδιο συμβαίνει και τώρα, στην κατάταξη που έβαλε σε σειρά τα πανεπιστήμια ανά επιστημονικό πεδίο (QS World University Rankings by Subject 2024).

Αυτή τη φορά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει σε εθνικό επίπεδο, καθώς βγήκε πρώτο μεταξύ των ομοεθνών του. Πεδία στα οποία διακρίθηκε σημαντικά μάλιστα, είναι των Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας (Classics & Ancient History) στην 31η θέση παγκοσμίως και στην πρώτη μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων, καθώς και στο πεδίο της Αρχαιολογίας όπου βρίσκεται στις πρώτες 100 θέσεις διεθνώς.

Ενώ σε 7 ακόμα επιστημονικά πεδία, το Ίδρυμα της συμπρωτεύουσας κατατάσσεται μεταξύ των 200 κορυφαίων (Χημικών Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Γεωπονία-Δασολογία, Φαρμακευτική, Γεωλογία-Γεωφυσική), και σε άλλα 15 κατατάσσεται στις πρώτες 300 θέσεις παγκοσμίως και είναι πρώτο μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αξίζει να τονιστεί ακόμα η πρόοδος που έχει σημειώσει το ΑΠΘ συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, καθώς υπήρξε άνοδος σε 9 επιστημονικά πεδία, ενώ συμμετέχει με 5 νέα στην κατάταξη (Linguistics, Earth & Marine Sciences, Geology, Geophysics, Sociology).

Σύμφωνα με την QS, το κορυφαίο ευρύ επιστημονικό πεδίο του ΑΠΘ, για το έτος 2024, αναδείχθηκε το «Engineering & Technology» το οποίο κατέλαβε τη θέση 229 παγκοσμίως.

Ο Χαράλαμπος Φείδας, Πρύτανης του ΑΠΘ, δήλωσε για τη διάκριση:

Η δυναμική πορεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στις διεθνείς κατατάξεις αναδεικνύει τη διεθνή απήχηση και αναγνωρισιμότητα του ιδρύματος αλλά και το εξαιρετικό ερευνητικό και ποιοτικό διδακτικό έργο που παράγεται μέσα στο πανεπιστήμιο, ενώ επιβραβεύει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες της ακαδημαϊκής κοινότητάς του.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET