ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια καταγγέλει σεξουαλική παρενόχληση στις ντουζιέρες των εστιών!

Η ίδια πρόσθεσε πως είναι σύνηθες φαινόμενο άγνωστοι να κυκλοφορούν στους ορόφους.

Neopolis Team

3 Φεβρουαρίου, 2023

Δυστυχώς, το campus του ΑΠΘ έχει τη φήμη ενός επικίνδυνου και παραβατικού μέρους, ειδικά τις βραδινές ώρες. Μιλάμε για ένα από τα πιο εμβληματικά πανεπιστήμια της χώρας… Ως λύση παρουσιάστηκε το Panic Button πριν κάτι μήνες, αλλά και πάλι το πρόβλημα παραμένει. Ούτε στις εστίες, δηλαδή στο χώρο τους, οι φοιτητές δεν μπορούν να νιώσουν ασφάλεια. Για την ακρίβεια, όπως διαβάζουμε σε καταγγελία φοιτήτριας, εκεί είναι που ζουν τις πιο τρομακτικές καταστάσεις.

Όπως σημειώνει η ίδια στη σελίδα «Ανομολόγητα Εστιών ΑΠΘ», την ώρα που πήγε να κάνει ντουζ στα κοινόχρηστα μπάνια, βίωσε τον μεγαλύτερο τρόμο που έχει νιώσει ποτέ στη ζωή της.

Η κοπέλα, γυρνώντας από τη δουλειά της μετά τα μεσάνυχτα, γύρω στις 2 η ώρα, αποφάσισε να κάνει ένα ντουζ, όταν μια παρέα τριών αντρών, 25-30 ετών, την ακολούθησε. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να ανεβάσεις παλμούς και να νιώσεις ότι απειλείσαι. Δυστυχώς, η ιστορία είχε και συνέχεια, αφού όταν η ίδια μπήκε στο μπάνιο, προλαβαίνοντας ευτυχώς να κλειδώσει την πόρτα, εκείνοι ξεκίνησαν να χτυπούν την πόρτα και να της λένε διάφορα. Μεταξύ αυτών και το «Θα περάσεις καλά, θα σου αρέσει».

Η φοιτήτρια αποκαλύπτει πως ούρλιαξε για βοήθεια, αλλά λόγω της περασμένης ώρας, πιθανόν δεν την άκουσε κανείς. Το συμβάν δεν έληξε άδοξα απλά και μόνο επειδή οι δράστες αποφάσισαν να φύγουν, απειλώντας την όμως πως θα ξανασυναντηθούν.

Το πιο τραγικό στην καταγγελία της φοιτήτριας είναι πως η κατάσταση αυτή θεωρείται… συνηθισμένη στις εστίες, αφού είναι συχνό φαινόμενο άγνωστοι να κάνουν βόλτες στους ορόφους, να χτυπούν τις πόρτες και να κλέβουν, με τους φύλακες να φέρονται να δίνουν σαν λύση τα μπάνια τις πρωινές ώρες.

Η απάντηση του ΑΠΘ 

Αυτό που δε μας ικανοποιεί επίσης, είναι η απάντηση του αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ και πρόεδρο των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Κωβαίο, ο οποίος στην ουσία αμφισβητεί την εγκυρότητα της καταγγελίας. Δεν υπάρχει λόγος ωστόσο να ειπωθεί ένα τέτοιο ψέμα.

Ο ίδιος σημείωσε στο thestival.gr:

Από τη στιγμή που είναι μία ανώνυμη καταγγελία, μπορεί και να μην ισχύει. Ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να γίνει και σε ένα πολύ καλό ξενοδοχείο. Άρα δεν μπορώ να αποκλείσω ότι έγινε κάτι τέτοιο και στις εστίες, αλλά δεν μπορώ και να το επιβεβαιώσω, γιατί δε μου είπαν κάτι σχετικό οι φύλακες. Τους είπα να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα άτομα που εισέρχονται στις εστίες, ασχέτως της καταγγελίας.

Ένα τέτοιο περιστατικό απαγορεύεται να συμβεί οπουδήποτε θα τονίσουμε εμείς! Ενώ αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα έρευνας που έχει γίνει για τη φύλαξη και την ασφάλεια των φοιτητών του ΑΠΘ, όπου το 27,68% απάντησε πως δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο και το 27.18% λίγο, τότε μάλλον δε θα έπρεπε να αμφισβητούμε την εγκυρότητα μιας τέτοιας καταγγελίας αλλά να γίνονται ενέργειες να διορθωθούν τα κενά.

Μάλιστα, με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, μέλη του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ το πρωί της Τετάρτης (01.02), ζητώντας καλύτερη φύλαξη των φοιτητικών εστιών και επισκευή των κτιριακών υποδομών, με έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επιπλέον, μέλη του ΣΟΦΕΘ κατέθεσαν σχετικό ψήφισμα στον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, στο οποίο απαιτούν επισκευή των χαλασμένων πορτών, την ύπαρξη επαρκή φωτισμού, ξεχωριστά μπάνια και αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, για τις φοιτητικές εστίες.

Ο κ. Κωβαίος ωστόσο, απάντησε σε αυτά λέγοντας πως «Όλα αυτά είναι μέτρα, που και να γίνουν, θα υλοποιηθούν μετά από 2-3 χρόνια. Ακόμα κι αν είχαμε σήμερα τα χρήματα», εξηγώντας ότι «το πανεπιστήμιο δεν έχει καμία αρμοδιότητα να επισκευάσει -για παράδειγμα- μία χαλασμένη βρύση. Είναι αρμοδιότητα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που εδρεύει στην Αθήνα. Θα πρέπει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ να έχει ένα παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και να ασχολείται με την οικονομική διαχείριση των εστιών της πόλης».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΙ: 1 στους 5 φοιτητές παίρνει πτυχίο στην ώρα του με τους μισούς να μην αποφοιτούν καν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η SAS και το Τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ εισάγουν νέα εξειδίκευση στη Στατιστική και στην Επιστήμη των Δεδομένων

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα 17 Γεωπονικές Σχολές – Στους δρόμους οι φοιτητές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET