ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Από new year’s resolutions χορτάσαμε, αυτή τη χρονιά ας αφήσουμε τις υποσχέσεις στην άκρη!

Γράφει ο Γιάννης Μπελεσιώτης Για να μην καταλήξουν πάλι στον κουβά...

Default avatar

Γιάννης Μπελεσιώτης

3 Ιανουαρίου, 2021

Τώρα αλήθεια, να μην πω «σας τα ‘λεγα»;

Θέλατε Χριστούγεννα όσο τίποτα και πήρατε την πιο μίζερη version τους, που σας βρήκε να πίνετε μπροστά από τις κάμερες του υπολογιστή σας και να χλαπακιάζετε μελομακάρονα μέχρι να πεθάνει ο Χαϊλάντερ.

Ακόμα και αυτά τα Χριστούγεννα με τα τόσα προβλήματα στην καθημερινότητά μας όμως, πέρασαν με την Πρωτοχρονιά να παίρνει σειρά. Άλλο πάλι κι αυτό. Η μέρα που μαζευόμαστε σ’ ένα τραπέζι, τρώμε σαν βίσωνες, τσακωνόμαστε για πολιτικά, αθλητικά ή ό,τι άλλο θέμα μπορείς να φανταστείς και στο τέλος της βραδιάς μπορούμε να χάσουμε ολόκληρο το χαρτζιλίκι που μας έδωσε η γιαγιά μας η Μίνα.

Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα όμως, η Πρωτοχρονιά έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων μας.

Είναι η στιγμή που κάνουμε αυτοκριτική θέλοντας και μη. Σχεδιάζονται τα λεγόμενα resolutions, που όμως, ας μην κοροϊδευόμαστε, έχουν κουράσει πλέον και τα στέλνουμε στον κουβά σαν χαμένο δελτίο από το στοίχημα.

Για τους περισσότερους από εμάς είναι μία μελαγχολική περίοδος αυτή που διανύουμε. Οκ, δεν ξέρω αν είναι για τους περισσότερους, είναι σίγουρα για μένα όμως και νομίζω αυτό δε θα αλλάξει όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μία μέρα που θα περάσουν αμέτρητες σκέψεις από το κεφάλι μου. Είναι η ώρα του απολογισμού του έτους που τελείωσε και του τι κατάφερα μέσα σε αυτό.

Ωστόσο, η τραγική συνειδητοποίηση είναι μία και πρέπει επιτέλους να την κοιτάξουμε κατάμουτρα. Θυμάσαι όλα αυτά τα πράγματα που υποσχέθηκες στον εαυτό σου ότι θα κάνεις πέρυσι τέτοια μέρα και τελικά πραγματοποίησες ελάχιστα; Τι είναι αυτό που φταίει και φτάνουμε να μην πατάμε «τσεκ» σχεδόν σε κανένα στόχο για το νέο έτος;

Σε όποια ηλικία και να βρισκόμαστε, νομίζω όλοι έχουμε μια ανάγκη να βάλουμε τον εαυτό μας να υποσχεθεί πράγματα που θα τον κάνουν καλύτερο στο άμεσο μέλλον. Μπορεί κάποιες φορές να νιώθουμε άσχημα και να πιστεύουμε πως έχουμε μείνει πίσω σε κάποιες υποχρεώσεις μας και να προσπαθούμε να εξιλεωθούμε με ένα σωρό στόχους που «πρέπει» να πετύχουμε.

Το βάρος όμως του να μην το καταφέρνουμε κοστίζει. Κοστίζει ψυχολογικά, ηθικά, αλλά και… οικονομικά. Ποιος ξέρει πόση ποσότητα αλκοόλ χρειάστηκε να καταναλώσεις ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, για να μη νιώθεις χάλια για όλα εκείνα που δεν έκανες…

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια τεράστια παραγωγή ανεκπλήρωτων υποσχέσεων.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι και σε προχωρημένη ηλικία, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με αυτόν τον τρόπο. Όχι, δείτε το στ’ αλήθεια. Σαν πιτσιρίκια υποσχόμαστε πως δε θα ξανακάνουμε ζημιές στο σπίτι. Αργότερα λέμε πως θα τελειώσουμε όλα τα μαθήματά μας στην ώρα τους. Λίγο πιο μετά περνάμε στο πανεπιστήμιο και χάνουμε το λογαριασμό με το πόσες φορές υποσχόμαστε ότι θα διαβάσουμε συστηματικά το εξάμηνο που έρχεται.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν και όσο κι αν αλλάζουν οι περιστάσεις, θα συνεχίσεις να δίνεις υποσχέσεις στον εαυτό σου που δε θα μπορείς να τηρήσεις. Άλλοτε θα αφορά σοβαρά θέματα και άλλοτε πιο ανάλαφρα. Θα υποσχεθείς ότι δε θα ξαναγίνεις σκουπίδι από το ποτό όταν βγεις έξω, ότι θα προσπαθήσεις να βρεις μια δουλειά που να σε γεμίζει πραγματικά και πως δε θα ξαναπληγώσεις ποτέ κανέναν άνθρωπο.

Δεν είμαι εδώ βέβαια για να το κρίνω όλο αυτό. Τα έχω κάνει και ο ίδιος με τρομερή συνέπεια, για να μη σας πω πως τα κάνω ακόμη. Γιατί μας έχουν μάθει να φοβόμαστε να αποτύχουμε. Να φοβόμαστε να δοκιμάσουμε και σε καμία περίπτωση να μη δίνουμε λίγο χώρο στον εαυτό μας να επεξεργαστεί σκέψεις που δεν έχουν ουσιαστική βάση.

Φέτος όμως, θα αλλάξουμε τροπάριο. Αρχικά, θα βγάλουμε όλη την πίεση του «πρέπει να περάσω γαμάτα» και θα προσπαθήσουμε να περάσουμε όσο καλύτερα μπορούμε κάνοντας δημιουργικά πράγματα. Θα αξιοποιήσουμε όλο το χαρτζιλίκι των γιαγιάδων μας στην πάρτη μας που το έχει τόση ανάγκη.

Γι’ αυτό προτείνω να κάνεις πράγματα που έχεις να δοκιμάσεις από παιδί και σου λείπουν. Να σταματήσεις να προσπαθείς να εντυπωσιάσεις πρώην και ανθρώπους που κατά βάση έχεις γραμμένους στο δεξί σου, με cool σέλφι για το πόσο γαμάτος και βαθύς τύπος είσαι. Το ξέρουν όλοι αυτό.

Κυρίως όμως, μην κάνεις υποσχέσεις για τη νέα χρονιά αυτή τη φορά.

Το καλό και το αισιόδοξο της αλλαγής του έτους είναι ότι σβήνουμε ό,τι κακό κάναμε το προηγούμενο και πλέον σε μία καθαρή, λευκή σελίδα έχουμε την ευκαιρία να ξαναγράψουμε την ιστορία από την αρχή. Μαζεύουμε τα κομμάτια μας σιγά-σιγά και πατάμε στα πόδια μας δυνατά. Μηδέν υποσχέσεις και καθημερινή προσπάθεια εξέλιξης του εαυτού μας με πιο σταθερά βήματα. Μην τα χώνεις όλα στο κεφάλι σου μαζί και σε πιάνει πανικός. Πήγαινε μια φορά πιο χαλαρά και μεθοδικά. Σίγουρα δε θα χάσεις.

Εύχομαι σε όλους μία καλή χρονιά με υγεία σε εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Ελπίζω του χρόνου τέτοιες μέρες ο κουβάς να μην είναι γεμάτος από τα περσινά resolutions σας.


cover photo

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET