ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Από τα μέσα Απριλίου οι πρώτοι αστυνομικοί στα Πανεπιστήμια – To πλάνο φύλαξης των ΑΕΙ!

Η αστυνομία στα Πανεπιστήμια, εμείς σπίτια μας… seems legit!

Neopolis Team

14 Μαρτίου, 2021

O ερχόμενος Σεπτέμβρης θα είναι αρκετά διαφορετικός απ’ όλους τους προηγούμενους που έχουμε ζήσει στα πανεπιστήμια, μιας και θα ξαναδώσουμε το παρόν στα αμφιθέατρα ύστερα από ενάμιση χρόνο απουσίας (καλώς εχόντων των πραγμάτων φυσικά) κι επίσης θα δούμε την πολυσυζητημένη είσοδο του σώματος φύλαξης στα ιδρύματα.

Εν όψει αυτής λοιπόν, αναμένεται σύντομα να ξεκινήσουν οι προσλήψεις ατόμων που θα συνιστούν τις ΟΠΠΙ και στη συνέχεια η ειδική προετοιμασία τους.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη«το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου οι πρώτες Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν σε ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το Φθινόπωρο έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον, προσφάτως, ψηφισθέντα νόμο».

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΑΠΘ και η παρέμβαση της αστυνομίας ίσως είναι μία γεύση για το τι περιμένει τα ΑΕΙ από το νέο ακαδημαϊκό έτος, ενώ γενικότερα επικρατεί ένα όχι και τόσο φιλικό κλίμα που κάτι μας λέει ότι θα γίνει ακόμα πιο έντονο με την επιστροφή μας στις δια ζώσης διαλέξεις.

Οι καταλήψεις στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λοιπόν, είναι ένα γεγονός που απασχόλησε πολύ, ενώ η Σύνοδος των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε έκανε ξεκάθαρο πως δε θα είναι πλέον ανεκτές. Κάτι που επιβεβαιώνει και το σχέδιο του Υπ. Παιδείας για την προστασία των Πανεπιστημίων από εισβολές αλλά και έκτακτες ανάγκες, όπως σεισμοί και πυρκαγιές.

Το πλάνο αυτό παρουσίασε το «Πρώτο Θέμα», όπου όλα τα Ιδρύματα θα εκπονούν ειδικά σχεδιαγράμματα και σχέδια, τα οποία θα περιλαμβάνουν την αποτύπωση όλων των κτιρίων, των αιθουσών και των προαύλιων χώρων με τις συγκεκριμένες πύλες φύλαξης και τις εξόδους διαφυγής.

Όπως σημείωσε ο Υφυπουργός Παιδείας, Αγγελος Συρίγος, «στόχος είναι η ασφάλεια των Πανεπιστημίων και για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξουν αναλυτικά σχέδια με όλα τα Πανεπιστήμια, τα οποία θα περιλαμβάνουν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σημεία συγκέντρωσης για φυσικές καταστροφές και γενικότερα συνολική μελέτη ασφάλειας όλων Πανεπιστημίων».

Το Υπ. Παιδείας αναμένεται να δώσει έως και τρεις μήνες χρόνο (αναλόγως το μέγεθος και τις ανάγκες των Ιδρυμάτων) προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης καταγραφή γραφείων αιθουσών διδασκαλίας – θα καταγραφούν ακόμα και σκάλες που οδηγούν σε εξόδους και εισόδους τμημάτων ή και προαύλιων χώρων. Ακόμη, ένα βασικό σημείο στη μελέτη που πρέπει να καταγραφεί είναι τα εργαστήρια που έχουν μηχανήματα και διάφορα υλικά, ενώ έχει εγκριθεί και σχετικό κονδύλι για την εκπόνηση της μελέτης.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET