ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Οι Πρυτάνεις καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια!

Όπως αναφέρουν «η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές».

Neopolis Team

5 Μαρτίου, 2021

Ορισμένοι Πρυτάνεις πανεπιστημίων έχουν αποτελέσει στόχο τον τελευταίο καιρό λόγω της στάσης τους απέναντι στα δρώμενα, με πρόσφατο παράδειγμα την επιστολή που συνέταξαν οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, μιλώντας για την κατάληψη και τα σκηνικά που είχαν λάβει χώρα ανάμεσα στους φοιτητές και την αστυνομία. Μάλιστα, απέναντί τους δε βρήκαν μόνο τους φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικούς, με το βίντεο ενός εξ αυτών να ζωγραφίζει στο δρόμο τη λέξη «ντροπή» να κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων και Προέδρων των Δ.Ε. των Ελληνικών Πανεπιστημίων λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στις 03.03.2021, έγινε καταγγελία για συκοφάντηση και στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης, τονίζοντας πως μια τέτοια συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή. Όπως μη ανεκτό είναι και το φαινόμενο των καταλήψεων, μιας και όπως σημειώνουν, δυσκολεύει το έργο των ανώτατων ιδρυμάτων. 

Εδώ βέβαια, να σημειώσουμε πως υπήρξαν ορισμένοι που αποφάσισαν να κρατήσουν άλλη στάση, διαφωνώντας με τον χαρακτηρισμό των καταλήψεων ως μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα, τρεις Πρυτάνεις, του Παν/μίου Ιωαννίνων, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τον τρόπο να αρνείται να συναινέσει στη σύνταξη του τελικού κειμένου. 

Τέλος, έγινε λόγος και για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την οποία κατηγορούν για υποβάθμιση των σπουδών, καλώντας λοιπόν την κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα (μεταξύ αυτών, τον εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας), για την επιστροφή στους χώρους των πανεπιστημίων.

Αναλυτικότερα, τι αναφέρει η ανακοίνωσή τους:

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καταγγέλλει την στοχοποίηση και τις επιθέσεις κατά των εκλεγμένων θεσμικών οργάνων διοίκησης των Α.Ε.Ι. για επιλογές που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους. Η κριτική απέναντι στις εκάστοτε επιλογές όσων ασκούν διοίκηση είναι πάντα αποδεκτή και συνάδει με τα ακαδημαϊκά ήθη. Ωστόσο, η συκοφάντηση και η στοχοποίηση Πρυτάνεων, συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης θίγει το Πανεπιστήμιο και δεν είναι ανεκτή.

Τους τελευταίους μήνες, γίναμε μάρτυρες γενικευμένων επιθέσεων κατά των εκλεγμένων Πρυτανικών Αρχών και των Συγκλήτων των Α.Ε.Ι. που αγγίζουν τα όρια της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, δημιουργούν μια τεχνητή πόλωση και τελικά αποβαίνουν εις βάρος κάθε προσπάθειας διασφάλισης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας.

Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων δυσχεραίνει τη λειτουργία των Α.Ε.Ι. σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και είναι μια μη-αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας, αφού εντέλει συρρικνώνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αγωνία της για το γεγονός ότι η συνέχιση της διαδικτυακής διδασκαλίας υποβαθμίζει τις πανεπιστημιακές σπουδές και την αξία των πτυχίων των φοιτητών/τριών μας. Ζητεί από την Κυβέρνηση να ορίσει με προσοχή και σεβόμενη τις προτάσεις των επιμέρους Τμημάτων, τους όρους επαναφοράς των Πανεπιστημίων στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας όλες τις σχετικές υγειονομικές προϋποθέσεις και εξετάζοντας μεταξύ άλλων τον, κατά προτεραιότητα, εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET