Το κλασικό μυθιστόρημα της Emily Brontë έχει «καεί» από τα πολλά adaptations στη μεγάλη οθόνη, και η νέα δουλειά της Emerald Fennell (aka. η σκηνοθέτις του Saltburn) έρχεται να προστεθεί στη λίστα.
Το ζήτημα με τις κινηματογραφικές μεταφορές τέτοιων βιβλίων όμως, είναι ότι πρέπει να φέρνουν κάτι νέο στο τραπέζι, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Κι εδώ, φαίνεται πως η Fennell δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις.
Το trailer που δίχασε το κοινό
Μόλις λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του τρέιλερ με τους Margot Robbie και Jacob Elordi, και τα σχόλια στα social media έχουν πάρει φωτιά. Κράξιμο για το casting, για το πόσο sexualised δείχνει η ιστορία (ένα σχόλιο έγραφε “Wuthering Heights x 50 shades fan fiction” 😭), μέχρι και για την επιλογή της Charli XCX στο soundtrack. Όταν οι fans ζήτησαν μια νέα οπτική, σίγουρα δεν εννοούσαν αυτό…
Είναι τέτοιο το disappointment από την πρώτη γεύση που πήραμε, που αρκετοί αναρωτιούνται αν η παραγωγή… έχει διαβάσει όντως το βιβλίο.
Το BookTok ήθελε Dev Patel, όχι Jacob Elordi
Η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι πάντα προσωπική εμπειρία, κι αυτό γιατί ο καθένας πλάθει τους χαρακτήρες με τη δική του φαντασία. Στην εποχή του BookTok όμως, έχουν φτιαχτεί ολόκληροι «φάκελοι» με ονόματα ηθοποιών που πρέπει να υποδυθούν χαρακτήρες βιβλίων αν ποτέ μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη. Κι αν δεν επιλεγεί αυτό το fan-favorite cast (βλ. «Το Θεώρημα της Αγάπης» και Adam Driver)… God have mercy. 🙃
Έτσι έγινε και με τον Dev Patel και τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Τα διαβαστερά παιδιά του TikTok τον είχαν «κλειδώσει» στο μυαλό τους ως Heathcliff. Οπότε, όταν εμφανίστηκε το όνομα του Jacob Elordi, θεώρησαν ότι χαραμίστηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, αδυνατώντας να το συχγωρήσουν.
Από την άλλη, και η Margot Robbie ως Cathy δεν ενθουσίασε. Πάλι στα social προτείνουν εναλλακτικές ηθοποιούς, όχι γιατί λείπει το ταλέντο από τη Margot, αλλά γιατί… δεν γίνεται να παίζει παντού. Κάπου θέλουμε κι άλλα φρέσκα πρόσωπα στις μεγάλες παραγωγές.
Το μεγαλύτερο shade πάντως πέφτει στο overall yassification της ταινίας. It’s not giving love story του 19ου αιώνα όπως θα έπρεπε.
Εντωμεταξύ, το 2022 η «Πειθώ» με την Dakota Johnson έγινε viral για το πόσο popified βγήκε και τελικά κατέληξε τεράστιο flop. Τολμηρή η Emerald Fennell που κινείται σε παρόμοια μονοπάτια. 👀
Όπως και να ‘χει, θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τι θα έλεγαν σήμερα η Jane Austen και η Emily Brontë για τα έργα τους. Τη δική μας άποψη πάντως, θα τη σχηματίσουμε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου το 2026, όποτε και θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα.










