ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

Κι όμως, το πόσο ακατάστατο είναι το δωμάτιό σου, μπορεί να αποκαλύψει αρκετά για εσένα!

Μάλλον έχεις κάποια θέματα ψυχολογικά να λύσεις...

Αν υπάρχει ένα κοινό σημείο μεταξύ των φοιτητών, πέρα από τα χρωστούμενα μαθήματα, αυτό είναι το ακατάστατο δωμάτιο.

Όλοι ξέρουμε ότι πίσω από κάθε φοιτητή, κρύβεται μία μάνα που είτε αναγκάζεται να μαζεύει η ίδια τα ασυμμάζευτα, είτε να βάζει τις φωνές μιλώντας για κάποια βόμβα που έχει σκάσει στο υπνοδωμάτιο. Εντωμεταξύ, πρόκειται για αγαπημένη παρομοίωση η συγκεκριμένη. 

Ωστόσο, πέρα από τη μάνα, πίσω από το «βομβαρδισμένο» δωμάτιο κρύβονται και κάτι ψυχολογικά. Όχι της ίδιας (που θα μπορούσε βέβαια), αλλά δικά σου, που είσαι και πολύ κουλ με το «πεδίο μάχης» που αντικρίζεις καθημερινά και δεν ψήνεσαι να κάνεις κάτι γι’ αυτό.

Το να φτιάχνεις βουνά ολόκληρα από ρούχα στην καρέκλα, να παρατάς βιβλία στο γραφείο και διάφορα πράγματα στο πάτωμα, στο κρεβάτι ή όπου υπάρχει (ακόμα) λίγος ελεύθερος χώρος, αποκαλύπτει στοιχεία για την προσωπικότητά σου. «Καρφώνεσαι» από μόνος σου με λίγα λόγια, χωρίς καν να το γνωρίζεις.

Η ακαταστασία σου λοιπόν, δεν είναι από απλή βαρεμάρα, αλλά κρύβει βαθύτερα αίτια:

1 | Όταν όλη η προίκα κρύβεται μέσα στην ντουλάπα σου

Εκ πρώτης όψεως, το δωμάτιό σου μπορεί να δείχνει ότι βρίσκεται στην εντέλεια, ωστόσο ανοίγοντας κάποιος την ντουλάπα σου και βλέποντας τι σαβούρα έχεις καταχωνιάσει εκεί μέσα, καταλαβαίνει ότι δεν είσαι τελικά καμιά… περίπτωση. Αντιθέτως, η ανάγκη σου να δείχνεις στον κόσμο την καλύτερη πλευρά του εαυτού σου και να προσπαθείς να εντυπωσιάζεις, τα φταίει όλα. Είναι ευκολότερο να στριμώχνεις σε ντουλάπια και συρτάρια παλιά και άχρηστα πράγματα, παρά να τα ξεφορτώνεσαι ολοκληρωτικά. Επίσης, είναι πιο σημαντικό για σένα να φαίνεται το δωμάτιό σου τακτοποιημένο, παρά να είναι όντως καθαρό.

2 | Όταν το δωμάτιό σου φωνάζει «ριζικές αλλαγές»

Βιβλία, παιχνίδια κι αφίσες από σχολικές εποχές δε λένε να κάνουν χώρο για νέα πράγματα, ή για την ακρίβεια, εσύ δε λες να τα αντικαταστήσεις. Οι τοίχοι παραμένουν ίδιοι από τότε που σε κοίμιζαν στην κούνια και γενικότερα η εικόνα του δωματίου θυμίζει παιδί Δημοτικού κι όχι φοιτητή. Κάτι που σημαίνει πως αντιμετωπίζεις το δωμάτιό σου σαν κάτι προσωρινό, στο οποίο δε θα μείνεις για πολύ ακόμα. Φυλάς τα ψώνια και τις αλλαγές στη διακόσμηση για το νέο σου τόπο διαμονής. Όταν και αν…

Έτσι λοιπόν, καταλήγεις να μένεις σε αυτό το «προσωρινό» για πολύ καιρό. Από ψυχολογική άποψη, έχεις μια τάση να ζεις στο μέλλον και να το εκθειάζεις. Αντιμετωπίζεις το παρόν σαν μια δυσκολία που καλείσαι να ανεχτείς τώρα, ενώ στη συνέχεια θα έρθουν καλύτερες μέρες. Ωστόσο, όσο κι αν ανυπομονείς για το αύριο, δεν έχεις κάποια συγκεκριμένα σχέδια γι’ αυτό. Όπου σε βγάλει ο άνεμος. Αφήνεσαι στην τύχη σου και κάθε φορά περιμένεις κάποιο χέρι βοηθείας να σε βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεσαι.

3 | Όταν στο γραφείο σου δεν πέφτει ούτε καρφίτσα

Το γραφείο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του σπιτιού για τους ψυχολόγους. Άλλοι αναζητούν την τάξη, έχοντας μια συγκεκριμένη θέση για καθετί, ενώ άλλοι δημιουργούν ένα «μπούγιο» από πολλά διαφορετικά πράγματα, καθώς θέλουν να έχουν τα πάντα σε κοινή θέα κι όχι κρυμμένα σε φακέλους, ράφια και συρτάρια.

Αν ανήκεις σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία ανθρώπων, τότε η επιστήμη θεωρεί πως έχεις υψηλή αυτοεκτίμηση, είσαι δημιουργικό άτομο, ωστόσο, ταυτόχρονα είσαι και ανώριμος. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα θετικά υπερέχουν.

4 | Όταν το δωμάτιό σου ασφυκτιά από πράγματα 

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται πολύ να ξεφορτωθούν αντικείμενα, που ίσως πλεόν να μην τους χρειάζονται. Κρατούν στο δωμάτιό τους πράγματα που δεν έχουν κανένα νόημα να βρίσκονται εκεί, απλώς και μόνο επειδή είναι συναισθηματικά δεμένοι μαζί τους ή έχουν συνηθίσει την εικόνα τους.

Στην καλύτερη περίπτωση, η συμπεριφορά αυτή είναι ένδειξη συντηρητικής προσωπικότητας. Θες να αφήνεις τα πράγματα ως έχουν και προσπαθείς να κρυφτείς από αλλαγές. Στη χειρότερη, ισχύει ότι έχεις μια τάση να φέρνεις συνεχώς άχρηστα πράγματα στο σπίτι. Αυτό είναι ένα δείγμα παθολογικής συμπεριφοράς και νεύρωσης.

Ωστόσο, η ακαταστασία σου σίγουρα δεν περιορίζεται στο δωμάτιό σου – ειδικά αν μένεις μόνος/η – αλλά τις περισσότερες φορές απλώνεται και στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, όπως:

#1 Στην κουζίνα 

Η κουζίνα υποτίθεται πως πρέπει να είναι το πιο καθαρό σημείο του σπιτιού, καθώς σε αυτήν μαγειρεύουμε και τρώμε. Όμως, λάδια, αποφάγια και στάμπες από υγρά, δημιουργούν ένα χάος, το οποίο αν αφεθεί στη μοίρα του, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας. Όσο τεμπέλης κι αν είσαι λοιπόν, τον εν λόγω χώρο, πρέπει να τον διατηρείς πεντακάθαρο.

Διαφορετικά, αν δεν είσαι τεμπέλης, τότε σύμφωνα με την ψυχολογία, έχεις κατάθλιψη. Άνθρωποι που δεν έχουν ενέργεια να κρατήσουν το σπίτι τους καθαρό, δεν το θεωρούν σημαντικό, όπως επίσης κατά πάσα πιθανότητα δε θεωρούν και τους ίδιους τους εαυτούς τους αρκετά σημαντικούς ώστε να αξίζουν ένα καθαρό χώρο, τότε δεν πάσχουν από τεμπελιά αλλά από κατάθλιψη… Από την άλλη, το τακτικό συμμάζεμα, βελτιώνει τη διάθεση και βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

#2 Στο μπάνιο 

Το μπάνιο παρουσιάζεται συχνά ως το απόλυτο μέρος χαλάρωσης μέσα στο σπίτι, ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα. Ένα ζεστό αφρόλουτρο με αρώματα, ή ένα κρύο ντουζ, μπορεί να σε αναζωογονήσει όσο τίποτα άλλο. Γι’ αυτό λοιπόν, ένα καθαρό μπάνιο με πολλά και διάφορα έλαια, αφρόλουτρα, κρέμες, λοσιόν, οδοντόκρεμες καλής ποιότητας κλπ, δείχνει έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, το σώμα του και την ψυχολογία του.

Εφόσον όμως, το μοναδικό πράγμα που υπάρχει στο μπάνιο σου είναι ένα απαρχαιωμένο ξυραφάκι (το οποίο χρησιμοποιείς ακόμα), ένα κοινό σαπούνι και μια οδοντόβουρτσα, τότε αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι περνάς κατάθλιψη, αλλά ότι είσαι τόσο στρεσαρισμένος που δεν έχεις χρόνο για να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου.

BONUS: Τι σημαίνει όταν διατηρείς το δωμάτιό σου πεντακάθαρο:

Ναι, υπάρχουν και άτομα που δε φοβούνται το ξεσκόνισμα, την ηλεκτρική σκούπα και το σφουγγάρισμα και συμμαζεύουν πού και πού το χώρο τους. Ωστόσο, εάν αυτό το πού και πού γίνεται συνέχεια, τότε τίθεται κι εκεί θεματάκι. Διότι συνήθως, τα ίδια άτομα δεν τρελαίνονται στην ιδέα να έχουν καλεσμένους στο σπίτι τους, καθώς μπορεί να λερώσουν, να χαλάσουν ή να μετακινήσουν κάτι, επηρεάζοντας έτσι την όλη αρμονία του σπιτιού.

Η τάση αυτή προς την τελειότητα, η μη ανοχή και ο φόβος προς την οποιαδήποτε βρωμιά – έστω κι ασήμαντη – προκαλεί άγχος στο άτομο και δηλώνει ψυχαναγκασμό. Εάν είσαι από αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν την τελειότητα όσον αφορά την καθαριότητα, οδηγείσαι στον καθημερινό καθαρισμό και τακτοποίηση του σπιτιού ή δωματίου σου, καθώς σε ηρεμεί και διώχνει δυσάρεστες σκέψεις προσωρινά.

Συμπερασματικά λοιπόν, δεν πρέπει να προβαίνουμε στα άκρα. Το πιο σωστό είναι να συμμαζεύουμε τα πράγματά μας τακτικά (όχι καθημερινά και με μανία), κάτι που σύμφωνα με αρκετές έρευνες, βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων συγκέντρωσης, μας κάνει πιο υπεύθυνους, χαρούμενους και σίγουρους για τον εαυτό μας. 

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΚΟΥΛΟΥΠΟΥ

«Ψηφιακό Vegas»: Η Άνοδος των Αμερικανικών Διαδικτυακών Καζίνο στην Εποχή του Διαδικτύου

Είναι viral

Τύπος γυρίζει το ‘ZARI’ στην Αρεόπολη και αποθεώνεται περισσότερο κι από το ορίτζιναλ!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

UEFA Euro 2024: AXE, Dove Men+Care & Ultrex σύμμαχοι περιποίησης στη μεγαλύτερη γιορτή ποδοσφαίρου!

Είναι viral

Φοιτητής Πληροφορικής έστειλε 500 αιτήσεις για πρακτική για να τον δεχθούν σε μία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET