ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αυτά είναι τα δυο Πανεπιστήμια που ετοιμάζεται να ιδρύσει η νέα κυβέρνηση!

Σε μία χώρα που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, η απουσία ενός πανεπιστημίου εξ΄ ολοκλήρου προσανατολισμένο στον τομέα αυτό, δεν είχε λογική. Υπήρχαν μεν διάφορα τμήματα σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές σχολές, αλλά η ανάγκη για ένα ξεχωριστό ΑΕΙ, στραμμένο αποκλειστικά στον εν λόγω τομέα, οδήγησε τον υφυπουργό τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, να προαναγγείλει […]

Neopolis Team

30 Σεπτεμβρίου, 2019

Σε μία χώρα που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, η απουσία ενός πανεπιστημίου εξ΄ ολοκλήρου προσανατολισμένο στον τομέα αυτό, δεν είχε λογική. Υπήρχαν μεν διάφορα τμήματα σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές σχολές, αλλά η ανάγκη για ένα ξεχωριστό ΑΕΙ, στραμμένο αποκλειστικά στον εν λόγω τομέα, οδήγησε τον υφυπουργό τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, να προαναγγείλει τη δημιουργία του, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα τμήμα πλήρως συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας, με σύγχρονα πεδία σπουδών, εξειδικευμένες κατευθύνσεις καθώς και ξενόγλωσσα τμήματα.

Η ίδρυσή του θα προβλέπεται στο νέο νομικό πλαίσιο που καταρτίζεται την περίοδο αυτή στο υπουργείο, με στόχο την ολική ανατροπή του μοντέλου της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα: «Η διασύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την οικονομία του μέλλοντος και τις σύγχρονες τάσεις στον τουρισμό, είναι ο δικός μας στόχος» υπογράμμισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Κόνσολα, τέσσερις θα είναι οι βασικοί άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου για την τουριστική εκπαίδευση:

  • Η αντιστοίχιση της τουριστικής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας του μέλλοντος, αλλά και με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τον ελληνικό τουρισμό.
  • Η δημιουργία Πανεπιστημίου, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσανατολισμένο σε σπουδές για τον τουρισμό.
  • Αναβάθμιση των Ανωτάτων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) με νέες ειδικότητες και με αντικείμενα που συνδέονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
  • Ο ενιαίος σχεδιασμός και εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ΙΕΚ, τις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό και τις σχολές μαθητείας.

Οι αλλαγές της νέας κυβέρνησης στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ όμως, δε μένουν μονάχα στην προσθήκη του Πανεπιστημίου Τουρισμού. Βλέπετε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή του να ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα απορροφήσει το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών.

Στόχος του υπουργού είναι το νέο Πανεπιστήμιο να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα Ιδρύματα κι Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, ούτως ώστε να υποστηριχθεί καλύτερα η αμυντική τεχνολογία και τεχνογνωσία της Ελλάδας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μάλιστα, το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να είναι διαθέσιμο στο Μηχανογραφικό του 2020.

Όσον αφορά το αίτημα του κ. Παναγιωτόπουλου στο ΓΕΕΘΑ, αναφέρει συγκεκριμένα:

Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Αναφέρομαι τόσο σε δράσεις για την αξιοποίηση της στρατιωτικής θητείας προς απόκτηση καθοριστικών προσόντων, για την είσοδο στην αγορά εργασίας από τους στρατεύσιμους, αν θέλετε αυτό είναι μία θα έλεγα κομβική παρέμβαση του Υπουργείου έτσι ώστε η στρατιωτική θητεία που για πολλούς θεωρείται εντελώς χαμένος και άχρηστος χρόνος χαμένη να συνδυάσει και κάτι ωφέλιμο.

Ως παράδειγμα αναφέρω τη διαδικασία πιστοποίησης συγκεκριμένου προσόντος, όπως λ.χ. η ξένη γλώσσα, η επάρκεια στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Φανταστείτε πώς αυτό θα μπορούσε να αναβαθμίσει και να κινητροδοτήσει τη στρατιωτική θητεία.

Επίσης σχεδιάζεται ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και σχολών με τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς και με αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό, στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών.

Υφίσταται πρόταση για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών, από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) έως και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

Οι σχετικές προτάσεις αυτή τη στιγμή τυγχάνουν επεξεργασίας και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Παν/μιο Κρήτης εκδίδει κι αυτό πλέον ψηφιακό πτυχίο – Για ποια πανεπιστήμια ισχύει!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΜΠ: Φοιτητική ομάδα κατέκτησε την 1η θέση σε διεθνή διαγωνισμό, δεν τους πιάνει κανείς!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Αιγαίου: Φοιτήτρια καταγγέλει την κακοποιητική συμπεριφορά ιδιοκτήτη εστιών στη Μυτιλήνη!

UNI LIFE & TIPS

ΜΜΕ ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια stalkάρει τα προφίλ των πρώην της για εργασία της σχολής, μη ειρωνικά!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET