ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΕΙ: 1 στους 5 φοιτητές παίρνει πτυχίο στην ώρα του με τους μισούς να μην αποφοιτούν καν!

Μήπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση να κοιτάξει τα λάθη της;

Neopolis Team

23 Μαρτίου, 2023

Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για το 2022 δείχνουν αυτό που περιμέναμε να δούμε: πολλούς φοιτητές, λιγότερους απόφοιτους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα ευρήματα της έκθεσης όπως τα παρουσίασε η «Καθημερινή», υπάρχει μια αναλογία 2 προς 1 μεταξύ εισακτέων κι αποφοίτων. Με άλλα λόγια, για όσους φοιτητές εισάγονται, οι μισοί τελειώνουν τις σπουδές τους.

Ακόμη, η έρευνα έδειξε ότι μόνο 1 στους 5 φοιτητές (19,62%) των ΑΕΙ αποφοιτά στην ώρα του. Συγκεκριμένα, κατά μέσο όρο, ένας φοιτητής χρειάζεται 6 χρόνια για να ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές και αντιστοίχως 7,5 για τις πενταετείς και εννιά για τις Ιατρικές, που είναι εξαετείς.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα με πολλές ρίζες. Από τη μία οι καθηγητές που κόβουν αβέρτα (διότι υπάρχουν και δεν είναι απλά μια δικαιολογία), από την άλλη το πρόγραμμα των σχολών που δύσκολα συνδυάζεται με δουλειά, και τέλος, το γεγονός ότι πολλοί ανακαλύπτουν στην πορεία πως δεν τους αρέσει το αντικείμενο των σπουδών τους και καθυστερούν ή τα παρατούν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Διάβασε κι αυτό

Οι μισοί φοιτητές δεν παίρνουν πτυχίο – Στο υψηλότερο επίπεδο η ανεργία των αποφοίτων!

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση οφείλει να κοιτάξει τα λάθη της και να τα διορθώσει, καθώς μιλάμε για ένα φαινόμενο που όλο κι επιδεινώνεται. Η καθυστέρηση στις σπουδές ή και η μη αποφοίτηση έχει χειροτερέψει την τελευταία δεκαετία, με τους απόφοιτους, από 10,04% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών το 2013 μειώνονται συνεχώς έκτοτε (9,91% το 2015, 9,41% το 2017, 8,91% το 2019 και 8,60% το 2020). Την ίδια ώρα, ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. το 2020 ήταν 23,15% και κινούνταν ανοδικά από 22,13% το 2018 και 22,28% το 2019. Δεν απορούμε που βρισκόμαστε – πάλι- τελευταία θέση…

Σύμφωνα με άλλη έκθεση, το «Education at a Glance, 2022» του ΟΟΣΑ, στις χώρες που παρακολουθούν ατομικά τους φοιτητές, κατά μέσον όρο το 39% των προπτυχιακών (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το 19,62% των ελληνικών ΑΕΙ) παίρνει πτυχίο στην ώρα του.

«Για το θέμα υπάρχει διαχρονικά η παραδοχή ότι η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. Η παθογένεια αυτή, ωστόσο, εντάθηκε με τις παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, οι οποίες είχαν δυστυχώς μοναδικά κριτήρια τις πελατειακές συναλλαγές και το μικροπολιτικό όφελος. Είχα την ευκαιρία υπό την ιδιότητα του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης να αντιδράσω στην ατεκμηρίωτη και εν πολλοίς αλόγιστη αύξηση του αριθμού των εισακτέων, προσφεύγοντας – δυστυχώς ανεπιτυχώς – στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δήλωσε επί του θέματος ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας, στην Καθημερινή.

Ελληνικά πανεπιστήμια με την καλύτερα αναλογία νέων εγγραφών/πτυχιούχων ετησίως

Όπως φαίνεται, καλύτερα τα πάνε τα κεντρικά εξειδικευμένα ιδρύματα, όπως: το ΠΑΜΑΚ (για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται ετησίως αποφοιτούν 82) και το Παν. Πειραιώς (80), που εξειδικεύονται στις οικονομικές επιστήμες, το Πάντειο Κοινωνικών Επιστημών (77) και το Ίδρυμα των μηχανικών ΕΜΠ (73).

Απ’ όσα προσφέρουν μεγάλο εύρος σπουδών, υψηλότερες αναλογίες έχουν: το ΑΠΘ (71), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (64) και το ΕΚΠΑ (63).

Στον αντίποδα, χαμηλότερα είναι: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (48) που συγχωνεύτηκε με το ΤΕΙ Λάρισας, το Πολυτεχνείο Κρήτης (46), το Χαροκόπειο (45), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (44) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (37).

Πιο αναλυτικά, η λίστα με τα πανεπιστήμια και τον αριθμό των αποφοίτων για 100 εισακτέους:

82 – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
80 – Παν. Πειραιώς
77 – Πάντειου
73 – ΕΜΠ
66 – Οικονομικό Αθηνών
64 – Παν. Κρήτης
62 – Παν. Αθηνών
57 – Παν. Δυτικής Αττικής
50 – Παν. Ιωαννίνων
48 – Παν. Θεσσαλίας
55 – Παν. Πατρών
52 – Δημοκρίτειο Θράκης
46 – Πολυτεχνείο Κρήτης
45 – Χαροκόπειο
44 – Παν. Αιγαίου
37 – Ιόνιο Παν.
36 – Γεωπονικό Παν. Αθηνών
34 – Διεθνές Παν. Ελλάδος
32 – Παν. Πελοποννήσου
31 – Ελληνικό Μεσογειακό Παν.
24 – Παν. Δυτικής Μακεδονίας

Καθυστέρηση, εν τω μεταξύ, παρατηρείται στην αποφοίτηση ακόμη και σε τομείς που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως η Πληροφορική.

Διάβασε κι αυτό

Πληροφορική: Μεγάλο έλλειμα εργαζομένων λόγω brain drain και μη επαρκούς εξειδίκευσης!

Για τον λόγο αυτό, όπως σημείωσε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ Περικλής Μήτκας, στις αρχές Απριλίου θα γίνει συνάντηση εργασίας της ηγεσίας της Αρχής με τους προέδρους των τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών. Όπως σημειώνει ο κ. Μήτκας:

Οι λόγοι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, π.χ. αδιαφορία στα πρώτα έτη σπουδών, δύσκολες οικονομικές ή οικογενειακές καταστάσεις, λόγοι υγείας, ανωριμότητα, ελλείψεις του προγράμματος σπουδών ή ακαταλληλότητα διδασκόντων. Οπωσδήποτε, κάθε περίπτωση χρήζει διερεύνησης και κατάλληλης αντιμετώπισης από τα οικεία τμήματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Οδυσσέας Ζώρας, δηλώνει ότι «Τα πανεπιστήμια επιβάλλεται να κινηθούν δυναμικά, να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες και να περιορίσουν τα αδύναμα σημεία τους. Ενδεικτικά, η αναβάθμιση του ρόλου του συμβούλου καθηγητή, ο οποίος θα μπορούσε να παρακολουθεί την πρόοδο των φοιτητών, να αξιολογεί την πρόοδο των σπουδών για κάθε φοιτητή ξεχωριστά και να παρεμβαίνει με προτάσεις βελτίωσης, με αποδέκτη τόσο τον ίδιο τον φοιτητή όσο και τους φορείς που ελέγχουν και ρυθμίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία, θα ήταν ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET