ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 πράγματα που θα συνέβαιναν αν σταματούσαμε να τσεκάρουμε το Facebook κάθε 5 λεπτά!

Τα social media είναι ένα πραγματικά υπέροχο εργαλείο επικοινωνίας με φίλους, γνωριμίας με νέα άτομα αλλά κι επαγγελματικής εκμετάλλευσης. Δυστυχώς όμως, λίγοι τα χρησιμοποιούν με τέτοιον τρόπο. Οι περισσότεροι, αντιμετωπίζουν το facebook σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, το τσεκάρουν συνεχώς, κάνουν δημοσιεύσεις με μοναδικό στόχο τα likes και παρακολουθούν τις ζωές των άλλων. Για […]

Νότης Κουτσούκος

1 Αυγούστου, 2016

Τα social media είναι ένα πραγματικά υπέροχο εργαλείο επικοινωνίας με φίλους, γνωριμίας με νέα άτομα αλλά κι επαγγελματικής εκμετάλλευσης. Δυστυχώς όμως, λίγοι τα χρησιμοποιούν με τέτοιον τρόπο. Οι περισσότεροι, αντιμετωπίζουν το facebook σαν αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους, το τσεκάρουν συνεχώς, κάνουν δημοσιεύσεις με μοναδικό στόχο τα likes και παρακολουθούν τις ζωές των άλλων. Για αυτούς τους λόγους, αποφάσισα να γράψω ένα άρθρο το οποίο έχει σαν στόχο να αριθμήσει τις αλλαγές που θα επέφερε στη ζωή μας η διακοπή όλων των παραπάνω:

1. Ο εγκέφαλός σου θα σταματήσει να είναι κλινικά νεκρός

Προφανώς η έκφραση «κλινικά νεκρός» είναι καθαρά μεταφορική. Από την άλλη όμως, όταν ένας άνθρωπος έχει το μυαλό του μόνο στην οθόνη του PC ή του κινητού, όταν δεν ξέρει να μιλάει παρά να κάνει …poke, όταν χάνει οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του στο βωμό ενός status με πολλά likes τότε ναι, ο κλινικά νεκρός εγκέφαλος πλησιάζει επικίνδυνα. Κι άπαξ και σου χτυπήσει την πόρτα και του επιτρέψεις να μπει, είναι πολύ δύσκολο να τον διώξεις μετά. Με προσπάθεια όμως, όλα γίνονται.

2. Θα γίνεις πολύ πιο αποδοτικός

xalarwsi-tou-fb2

Πόσες φορές, έχεις αφήσει πράγματα πίσω, δεν έχεις κάνει την εργασία που έπρεπε για το πανεπιστήμιο ή δεν απέδωσες τα αναμενόμενα στη δουλειά επειδή έχανες τον χρόνο σου στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο; Το φαινόμενο της χαμηλής αποδοτικότητας λόγω Facebook είναι πολύ συχνό στην εποχή μας και ταλαιπωρεί πολλούς εργοδότες οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν δραστικά μέτρα (κάμερες πάνω από τον υπολογιστή) για να το καταπολεμήσουν.

3. Θα επικεντρωθείς σε άλλα πράγματα

Στη ζωή μας όμως, δεν υπάρχουν μονάχα υποχρεώσεις και απαιτήσεις. Υπάρχει κι ελεύθερος χρόνος. Όταν ασχολείσαι με το facebook κατά τη διάρκεια της δουλειάς σου, φαντάσου τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει τίποτα να σε …κυνηγά. Τέλος στα γυμναστήρια και τον αθλητισμό, τέλος στο περπάτημα και τις βόλτες, τέλος στον ευχάριστο χρόνο με φίλους και συντρόφους. Όλα αυτά, έχουν αντικατασταθεί από likes, shares και comments. Είσαι βέβαιος ότι θέλεις να συνεχίσεις σ’ αυτούς τους ρυθμούς;

4. Θα (ξανα)καταλάβεις τι σημαίνει η έκφραση «Μου αρέσει»

Η συγκεκριμένη έκφραση έχει εντελώς διαφορετική σημασία τα τελευταία χρόνια από αυτήν που είχε παλιά. Βλέπετε, πριν από μερικά έτη, όταν έλεγες ότι σου αρέσει κάτι, γέμιζε το στόμα σου. Ένιωθες αγαλίαση, ένα ευχάριστο φούσκωμα στο στήθος και ο εγκέφαλός σου κατακλυζόταν από θετικά συναισθήματα. Τώρα; Τώρα απλά σου έρχεται μία μπλε εικόνα στο μυαλό που περιέχει ένα χέρι με τον αντίχειρα σηκωμένο. Πόσο κακό να το συνειδητοποιείς;!

5. Θα συνειδητοποιούσες ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι

Το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να κάνεις διαδικτυακούς φίλους. Να τους κάνεις like σε ότι ποστάρουν, να συζητάτε με comments και να μοιράζεστε φωτογραφίες του …Feel Famous. Τι γίνεται όμως, όταν τα πράγματα φεύγουν από το ιντερνετικό γίγνεσθαι; Όταν μπαίνουν στη μέση προβλήματα της πραγματικής ζωής, όταν θέλεις κάποιον αληθινό φίλο να σταθεί και να σε βοηθήσει, όταν ένα like δεν αρκεί να φέρει το χαμόγελο στα χείλη σου; Τότε, αισθάνεσαι τη μοναξιά στο πετσί σου. Διότι έκανες το λάθος να επενδύσεις σε ανθρώπους που ποτέ δε δέθηκαν μαζί σου πραγματικά, που ποτέ δε σε είδαν ως τον …κολλητό που τους έλειπε…

6. Θα επισκεφθείς μέρη και θα απολαύσεις το …φαγητό

Όσο αστείο κι αν σου ακούγεται, τα τελεταία χρόνια, οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να απολαύσουν ακόμη και το …φαγητό τους. Η μόδα των καιρών επιτάσσει να βγάζεις φωτογραφίες οτιδήποτε πρόκειται να περάσει από τον οισοφάγο σου, να το κρίνεις λες και είσαι γευσιγνώστης και στη συνέχεια να ανεβάζεις ή να καταστρέφεις τη φήμη ενός μαγαζιού με ένα απλό κλικ. Κάτι αντίστοιχο και με τα μέρη που επισκέπτεσαι. Σημασία δεν έχει αν πήγες κάπου ή όχι. Σημασία έχει το check in που έκανες. Κι αν υπάρχει και φωτογραφία σχετική, δίνεις ακόμη περισσότερη αξία στο post σου!

7. Θα απαλλαγείς μια και καλή από τους stalkers

Όταν έγραφα παραπάνω ότι κάθεσαι και παρακολουθείς τις ζωές των άλλων δεν εννοούσα ότι το κάνεις μόνο εσύ. Προφανώς το κάνουν κι εκείνοι με τη δική σου καθημερινότητα. Γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεσαι, με ποιους είσαι, με ποιον/α πηδιέσαι, πόσα μαθήματα έχεις περάσει στη σχολή σου κλπ κλπ. Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτείς ή να κρατήσεις κάτι μόνο για τον εαυτό σου. Εκτός κι αν …αποχωρήσεις!

8. Θα αισθανθείς πιο χαρούμενος για αυτά που έχεις

Όταν ασχολείσαι με το facebook, όλη μέρα, κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ποτέ δεν είσαι αρκετά ευχαριστημένος με αυτά που έχεις. Αγοράζεις το iPhone 5; Υπάρχει αυτός που βγάζεις φωτος με το 5s. Πηγαίνεις διακοπές στην Αράχωβα; Υπάρχει αυτός που επισκέπτεται τις Άλπεις. Παίρνεις μηχανάκι; Παίρνουν αυτοκίνητο. Παίρνεις αυτοκίνητο; Παίρνουν σκάφος. Ε, δε γίνεται έτσι όμως! Η συνεχείς αυτή διαμάχη ξεπερνά τον οποιοδήποτε. Ζούμε σε μία εποχή άκρατου καταναλωτισμού, δε χρειαζόμαστε κι άλλον!

9. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα με τον ίδιο σου τον εαυτό

xalarwsi-tou-fb9

Και σα να μη φτάνουν αυτά που έγραψα παραπάνω, έρχονται έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν πως το facebook μας κάνει μίζερους, καταθλιπτικούς και συνεχώς δυσαρεστημένους με τον ίδιο μας τον εαυτό. Άλλοι έχουν πιο ωραίο σώμα, άλλοι πιο ωραίο πρόσωπο, άλλοι παίρνουν περισσότερα likes κλπ κλπ. Η ζωή μετατρέπεται σε μία συνεχή κόντρα η οποία δε βγάζει πουθενά. Ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος που σε κρατάει «μέσα του» με το ζόρι. Όποιος καταφέρει να βγει απ’ αυτόν είναι και ο πραγματικός μάγκας της υπόθεσης!

10. Θα συνειδητοποιήσεις ένα πολύ σημαντικό πράγμα

Θα μπω κατευθείαν στο ζουμί χωρίς πολλά πολλά. Για σένα, το facebook, αποτελεί ανακάλυψη του αιώνα. Είναι βασικό μέσο για να ζήσεις και πρέπει οπωσδήποτε να το τσεκάρεις κάθε 10 λεπτά. Για το facebook αντίθετα, εσύ δεν είσαι τίποτα παραπάνω από μερικά νούμερα. Είσαι ένα στατιστικό στοιχείο στην ατελείωτη διαφημιστική αγορά εκεί έξω. Είσαι ένα πελατάκι το οποίο προσφέρεις λεφτά σε άτομα που δε σου δείχνουν ούτε το ελάχιστο του σεβασμού που θα έπρεπε. Αυτός είσαι…

 

Μουσική

Η Μαρίνα Σάττι έκανε την πρώτη πρόβα για τη νίκη της… εε συμμετοχή της στην Eurovision!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι μαγειρικές συνήθειες αλλάζουν με το νέο και αναβαθμισμένο αντικολλητικό χαρτί της SANITAS!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET