ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;

«Το Πείραμα» είναι το ψυχολογικό θρίλερ που θα παίξει με το μυαλό σου μέχρι την τελευταία σελίδα!

Όσο κι αν σε τρομάζει, δε θα μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου...

Δήμητρα Πραντάλου

3 Φεβρουαρίου, 2020

Ξέρω ότι σε βρίσκω σε μία περίοδο που ακούς «διάβασμα» και βγάζεις αφρούς απ’ το στόμα, δώσε μου όμως σε παρακαλώ την ευκαιρία να σε πείσω πως μόλις τελειώσεις την εξεταστική, η ιδέα του να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο δεν είναι καθόλου κακή.

Και να σου πω και κάτι; Κάποιο απ’ τα βράδια σου ας μην το περάσεις με Netflix ή ποτάρες, αλλά μ’ ένα εξαιρετικά καλό βιβλίο που θα σε κολλήσει τόσο άσχημα, που παίζει να χαλάσεις και τον ύπνο σου (τον ήδη χαλασμένο, αλλά τέλος πάντων). Κι αυτό γιατί θα θέλεις να φτάσεις στην τελευταία σελίδα.

Όπως θα γνωρίζεις, κάθε τέλος του μήνα σου προτείνω ένα βιβλίο που αξίζει να «πέσει» στα χέρια σου. Κυρίως, αν είσαι φανατικός/ή της αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως εγώ. Μόνο που αυτή τη φορά, το βιβλίο που θα σου παρουσιάσω παρακάτω είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο, για να καταλάβεις, είναι απ’ τα καλύτερα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Ο λόγος, λοιπόν, γίνεται για «Το Πείραμα», το νέο ψυχολογικό θρίλερ του Sebastian Fitzek, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Χρειάστηκαν τρεις ημέρες για να το τελειώσω – κάπου τόσες έκανα και για «Το Δέμα» του ίδιου συγγραφέα – και πραγματικά με άφησε με το στόμα ανοιχτό. Ναι, παραδέχομαι πως δεν είναι το μοναδικό που το έχει πετύχει αυτό, αλλά ο συγγραφέας κατάφερε να με αποπροσανατολίσει τόσο απ’ τις ανατροπές, που κυριολεκτικά έπαθα την πλάκα μου.

Και βασικά, ο Fitzek παίζει ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι. Επιδιώκει να σε οδηγήσει στα μονοπάτια που θέλει, μέχρι να σου δείξει πως είχες πάρει τον λάθος δρόμο στις περισσότερες σελίδες και να σου φωνάξει «suucker».

Περιγραφή βιβλίου:

Δεν ήταν φόνος… Δεν ήταν βιασμός… Δεν ήταν βασανιστήριο…

Τρεις γυναίκες εξαφανίζονται χωρίς κανένα ίχνος. Μία εβδομάδα είναι αρκετή για τον ψυχοπαθή, γνωστό και ως Ψυχοθραύστη, για να τις καταστρέψει. Κανένας δε γνωρίζει τη μέθοδο που χρησιμοποιεί, όμως μέχρι την έβδομη ημέρα θα είναι πλέον ψυχολογικά νεκρές, θαμμένες ζωντανές στο ίδιο τους το σώμα. Ένα μόνο πράγμα είναι γνωστό: οι αλλόκοτοι γρίφοι που αφήνει σε κάθε θύμα του.

Λίγο πριν από τη βραδιά των Χριστουγέννων, ο Ψυχοθραύστης θα ξαναχτυπήσει. Σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο, το χιόνι πέφτει πυκνό, καθιστώντας το χώρο ακόμα πιο δυσπρόσιτο και απομονωμένο. Γιατροί και ασθενείς συνειδητοποιούν με φρίκη ότι ο μανιακός που τρομοκρατεί εδώ και καιρό την πόλη βρίσκεται ανάμεσά τους.

Παγιδευμένοι στο εσωτερικό της κλινικής, η μόνη τους διέξοδος είναι να ενωθούν για να προστατέψουν ο ένας τον άλλον. Όμως, σε μία νύχτα ανείπωτου τρόμου όπως αυτή, εκείνος θα τους αποδείξει πως δεν υπάρχει διαφυγή…

Ήταν κάτι πολύ χειρότερο.

Από την πρώτη κιόλας σελίδα, ο συγγραφέας ξεκινάει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι τον… «τρόμο». Ταυτόχρονα, η αντίστροφη μέτρηση διακόπτεται για να μας μεταφέρει στο σήμερα, όπου ένας καθηγητής ζητά από τους φοιτητές να διαβάσουν με δική τους ευθύνη την ίδια ιστορία μ’ εμάς. Κάποιοι εγκαταλείπουν από την αρχή, δύο όμως από αυτούς, ο Πάτρικ και η Λίντια αποφασίζουν να συνεχίσουν.

Το σκηνικό είναι από μόνο του τρομακτικό και ιδανικό για μια ιστορία με πρωταγωνιστή έναν Ψυχοθραύστη: Μια ψυχιατρική κλινική, πολυτελής και απομονωμένη (σε σημείο να μην υπάρχει καν σήμα), με τους ασθενείς και τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί να είναι αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Μια νύχτα σκοτεινή αρκεί για να μετατραπεί η ηρεμία σε χάος. Κανείς όμως και πάλι, δεν μπορεί να φανταστεί το μέγεθος του τρόμου.

Τα θύματά του Ψυχοθραύστη είναι τρεις γυναίκες.

Δεν τις κακοποιεί σεξουαλικά, ούτε τους ασκεί βία, κι όμως καταλήγουν νεκρές κρατώντας ένα λευκό χαρτί στα χέρια μ’ ένα γρίφο. Εκείνος τις υπνωτίζει, τις εγκλωβίζει στο σώμα τους και αδυνατεί ο οποιοσδήποτε να εξηγήσει πώς καταλήγουν στο θάνατο. Ο Ψυχοθραύστης τώρα αναζητά το τέταρτο του θύμα στην κλινική. Το βρίσκει στο πρόσωπο της Σοφίας, η οποία επίσης κρατάει ένα χαρτί με γρίφο, η απάντηση του οποίου θα την ξυπνήσει από τον βαθύ λήθαργο.

Στο σήμερα, ένας καθηγητής Ψυχολογίας κάνει ένα ιδιαίτερο πείραμα στους φοιτητές του, που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την ψυχική τους υγεία. Αυτό που ζητά από τους δύο φοιτητές που αποφασίζουν να διαβάσουν τον ιατρικό φάκελο μέχρι το τέλος, είναι να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Το ερώτημα εδώ, είναι γιατί είναι τόσο επικίνδυνη για την ψυχολογία τους μια ιστορία που εκτυλίχθηκε κάποια χρόνια πριν. Και το πιο σημαντικό: Τελείωσε όντως η ιστορία;

Η υπόθεση εκτυλίσσεται πολύ γρήγορα και με πολύ στοχαστικές λεπτομέρειες, που κρύβουν φοβερές ανατροπές. «Το Πείραμα» είναι καθηλωτικό και γεμάτο αγωνία. Το τελευταίο κεφάλαιο εξηγεί άλλωστε το μεγαλείο γραφής του Fitzek.

Δεν ξέρω αν το έκανα πολύ σαφές, αλλά πρέπει να το διαβάσετε!

FUN ZONE

Μουσική

Η Μαρίνα Σάττι έκανε την πρώτη πρόβα για τη νίκη της… εε συμμετοχή της στην Eurovision!

BINGE WATCHING

‘The Witcher’: Το Netflix τελειώνει τη σειρά νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δεν απορούμε!

BINGE WATCHING

Όλες οι ταινίες του Harry Potter επιστρέφουν στους κινηματογράφους με τα Epic Movie Nights!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET