ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτητές συγκέντρωσαν 100.000 απαγορευμένα από τους Ναζί βιβλία κι έχτισαν τον …Παρθενώνα!

Σε μία από τις κεντρικές πλατείες της γερμανικής πόλης Κάσελ, δέσποζε ο «Παρθενώνας των Βιβλίων». Οι κίονες του δεν ήταν από μάρμαρο, αλλά από 100.000 αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων που συνέλεξαν 19 φοιτητές του τοπικού Πανεπιστημίου. Πρόκειται για έργο της Μάρτα Μινουχίν από την Αργεντινή, που συμβόλιζε μια μορφή διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας αλλά και μία μορφή […]

Neopolis Team

25 Σεπτεμβρίου, 2017

Σε μία από τις κεντρικές πλατείες της γερμανικής πόλης Κάσελ, δέσποζε ο «Παρθενώνας των Βιβλίων». Οι κίονες του δεν ήταν από μάρμαρο, αλλά από 100.000 αντίτυπα απαγορευμένων βιβλίων που συνέλεξαν 19 φοιτητές του τοπικού Πανεπιστημίου.

Πρόκειται για έργο της Μάρτα Μινουχίν από την Αργεντινή, που συμβόλιζε μια μορφή διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας αλλά και μία μορφή αντίστασης στην πολιτική καταπίεση.

Ο «Παρθενώνας των βιβλίων» αποτέλεσε το κεντρικό έκθεμα της documenta 14, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Κάσελ από το 1955, ενώ η τοποθεσία του δεν ήταν καθόλου τυχαία. Στήθηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου το 1933 οι Ναζί έκαψαν βιβλία μαρξιστών και Εβραίων συγγραφέων.

«Εκεί όπου καίνε βιβλία, στο τέλος θα καίνε και ανθρώπους», έγραψε τον 19ο αιώνα ο ποιητής Χάινριχ Χάινε.

H documenta 14 ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες, με την Μάρτα Μινούχιν να επαναδιαμείνει τα βιβλία που κάποτε είχαν απαγορευτεί στους κατοίκους του Κάσελ και τους επισκέπτες.

Κάπως έτσι η καλλιτέχνις θέλησε τα βιβλία να ξαναερθούν στα χέρια του κοινού και να ξαναδιαβαστούν τονίζοντας την αντίσταση στη λογοκρισία. Ένα φαινόμενο που μέχρι και σήμερα παραμένει ζωντανό.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων: Με δωρεάν είσοδο κι εκδηλώσεις το γιορτάζουν αύριο (18/5) τα μουσεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνεται κι άλλο η τιμή του καφέ, σε περίπτωση που δεν ήσασταν αρκετά σκ@τά σήμερα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Περισσότερες οι θέσεις των εισακτέων – Πώς μοιράζονται ανά τμήμα!

ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοκτόνησε ο 23χρονος Ερμής Καραγιάννης που είχε συμμετάσχει στο GNTM το 2020!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Φοιτητές σε όλο τον κόσμο ενώνονται υπέρ της Παλαιστίνης με καταλήψεις και διαμαρτυρίες!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τα τμήματα που βάζουν δύσκολα στους υποψήφιους αυξάνοντας την ΕΒΕ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET