Έρευνες λένε

Ένα δις νέοι κινδυνεύουν να χάσουν την ακοή τους λόγω δυνατής μουσικής στα ακουστικά!

*Anyway, ας βάλω τέρμα το καινούριο άλμπουμ του Sidarta*

Neopolis Team

19 Δεκεμβρίου, 2022

Μπρο, τα νέα δεν είναι καλά. Προτού κάνουμε spill the tea, χαμήλωσε τη μουσική στα ακουστικά ή βγάλτα εντελώς, γιατί ξέρουμε ότι ακούς το Top50 του Spotify στο τέρμα. «Και πώς θα τη βγάλω καθαρή στα ΜΜΜ;», θα αναρωτιέσαι. Σου είπαμε, τα πράγματα είναι άσχημα…

Τα ακουστικά δεν είναι απλά μια συνήθεια στη διαδρομή προς τη σχολή, είναι lifesaver. Δε βγαίνει αλλιώς αυτό το μαρτύριο. Επίσης δε βγαίνει όταν έχεις την ένταση στο 5 θέλει να χτυπήσουν κόκκινο τα ντεσιμπέλ! Επειδή λοιπόν είμαστε πολλοί αυτοί που το κάνουμε, εξίσου πολλοί θα είμαστε και οι κωφοί σε λίγα χρόνια…

Ο φόβος που όλοι είχαμε βαθιά μέσα μας επιβεβαιώνεται από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος 1 δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι να χάσουν την ακοή τους εξαιτίας των ακουστικών και της υψηλής έντασης της μουσικής.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από τους ερευνητές τού Τμήματος ΩΡΛ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα, το 24% των ηλικιών 12 – 34 ακούν τραγούδια σε «μη ασφαλή επίπεδα». Πράγμα που έχει θορυβήσει τους επιστήμονες και καλούν τα κράτη να λάβουν πολιτικές προστασίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την πλευρά του, εκτιμά ότι περισσότεροι από 430 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας ακοής, με τα νέα άτομα να είναι πιο ευάλωτα, λόγω των συσκευών που χρησιμοποιούν για τη μουσική. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:

Επαναλαμβανόμενες ή και μεμονωμένες περιπτώσεις μη ασφαλούς ακρόασης μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο ακουστικό σύστημα, παρουσιαζόμενη ως προσωρινή ή μόνιμη εμβοή και/ή αλλαγές στην ακοή.

Στην έρευνα αυτή μελετήθηκαν κι αξιολογήθηκαν 33 προηγούμενες έρευνες που έλαβαν χώρα μεταξύ 2000 – 2021, όπου συμμετείχαν πάνω από 19.000 άτομα ηλικίας 12 – 34 ετών. Κατέληξε λοιπόν στο ότι το 23% των ενηλίκων και το 27% των μικρότερων ηλικιών ακούν πολύ δυνατά μουσική στις προσωπικές τους συσκευές. Ενώ το 48% των ανθρώπων ηλικίας 12 – 34 εκτίθεται σε πολύ υψηλούς ήχους σε μέρη όπως μπαρ και κλαμπς.

Βάσει αυτών των δεδομένων λοιπόν, οι ερευνητές εκτιμούν πως ο παγκόσμιος αριθμός εφήβων και νέων που απειλείται από τον κίνδυνο απώλειας ακοής, κυμαίνεται από 670 εκατομμύρια έως 1,35 δισεκατομμύρια.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

Οι μαγειρικές συνήθειες αλλάζουν με το νέο και αναβαθμισμένο αντικολλητικό χαρτί της SANITAS!

ΔΕΣ ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ

ΑΜΣΤΕΛ: H νέα τηλεοπτική της ταινία είναι αφιερωμένη στις στιγμές που ξεχαστήκαμε και θα θυμόμαστε για πάντα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET