fbpx

8 λόγοι που η σχέση σου θα μπει στο τρυπάκι να σου πει ψέματα!


Υπάρχουν ψέματα και ψέματα. Από τη μία είναι εκείνα τα μικρά κι αθώα που λέμε άθελά μας για να μην πληγώσουμε κάποιον, κι από την άλλη είναι εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στη σχέση μας. Γενικότερα, η ειλικρίνεια είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για μία υγιή σχέση, μιας και γεννά την εμπιστοσύνη που είναι βασικό θεμέλιο.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι πάντοτε ρόδινα τα πράγματα και συχνά συμβαίνει να ανακαλύπτεις ή να υποψιάζεσαι ότι ο/η άλλος/η τα ‘χει πει τα ψεματάκια του. Το ερώτημα είναι «γιατί;». Τι μπορεί κρύβεται πίσω από αυτά και γιατί να επιλέξει αυτήν την οδό; Φυσικό κι επόμενο να σε βάλει σε σκέψεις και να προσπαθήσεις να καταλάβεις τα κίνητρά του/της.

Για να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις τα πράγματα στο κεφάλι σου λοιπόν, παρακάτω έχω μερικά σενάρια για το τι μπορεί να ισχύει:

1 | Κάτι θέλει να αποφύγει

Η πιο φυσική αντίδρασή μας όταν κάποιος μας στήνει στον τοίχο ή γενικότερα μας φέρνει σε δύσκολη θέση, είναι να πούμε ψέματα. Είναι αυτόματη ενέργεια, που στις περισσότερες φορές δεν την ελέγχουμε καν. Για παράδειγμα, προτείνεις στον/στην σύντροφό σου να βγείτε κάπου μαζί ή να γνωρίσει την οικογένειά σου και βρίσκει μια αναληθή δικαιολογία προφανώς για να το αποφύγει. Πιο εύκολο από το να σου πει «Δε γουστάρω!», δε νομίζεις; Είναι λοιπόν η πιο ακούραστη διαδρομή για να ξεγλιστρήσει.

2 | Προσπαθεί να κρύψει την απιστία του

Εξαιρετικά δυσάρεστο σενάριο, αλλά οφείλεις να το έχεις κι αυτό στο μυαλό σου. Προκειμένου να κρύψει κάποιος την απιστία του, είναι ικανός να γεμίσει τον άλλο με ένα κάρο ψέματα. Ξαφνικά δεν έχει όρεξη για σεξ, έχει μονίμως το κινητό πάνω του μη τυχόν και δεις τίποτα, τσακώνεστε περισσότερο από ποτέ και φυσικά τον πιάνεις να σου λέει ψέματα. Καταλαβαίνεις από μόνος/η σου ότι κάποιο λάκκο έχε η φάβα και το καλύτερο που έχεις να κάνεις δεν είναι τα στραβά μάτια, αλλά να το εξακριβώσεις.

3 | Νιώθει τύψεις για κάτι

Η απιστία είναι ένας πολύ καλός λόγος για να πληγωθεί κάποιος, αλλά όχι και ο μοναδικός. Υπάρχουν χίλια δυο πράγματα που μπορεί να έκανε ο/η σύντροφός σου και να σ’ τα κρύβει γιατί ξέρει ότι θα σε στεναχωρήσει. Δεν του είναι καθόλου εύκολο να σε δει σε αυτήν την κατάσταση αλλά ούτε και να το συζητήσει, οπότε, ξανά, ο πιο ανώδυνος δρόμος είναι να σου πει ψέματα και να μην οδηγήσει σε εντάσεις ή ακόμα και σε χωρισμό. Κανείς δεν είναι τέλειος και ο καθένας μπορεί να υποπέσει σε λάθη. Η καλύτερη λύση όμως, είναι σίγουρα να το κουβεντιάσεις με τον άνθρωπό σου.

4 | Θέλει να σε χειραγωγήσει

Ω ναι. Υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι, που τα ψέματα είναι απλά μέρος της προσωπικότητάς τους. Είναι χειριστικός χαρακτήρας και έχει μάθει να παίρνει πάντα αυτό που θέλει, με το οποιοδήποτε κόστος. Μάλιστα υπάρχουν φορές που σε βλέπει ως «τρόπαιο» και όχι ως σύντροφο. Σου λέει ψέματα για να κάνεις πάντα αυτό που θέλει και να μην ρωτάς και πολλά πολλά. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σκεφτείς ότι έχεις και μία αξιοπρέπεια και δε γίνεται να είσαι το σκυλάκι κανενός. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και ‘ξηγήσου λίγο με το παιδί/την κοπέλα.

5 | Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και θέλει κάπως να δειχτεί

Είτε είστε ελάχιστο χρόνο μαζί είτε έχετε καιρό σχέση, αν ο άλλος δε νιώθει καλά με τον εαυτό του, θα παλεύει συνεχώς να γίνει κάτι διαφορετικό για σε εντυπωσιάσει. Είναι ξεκάθαρο δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης, η οποία τον/την ωθεί να λέει ψέματα προκειμένου να τον/την δεχτείς και να σ’ αρέσει. Νιώθει ότι ο πραγματικός εαυτός του/της δεν είναι αρκετός για να το καταφέρει αυτό, οπότε βάζει λίγο παραπάνω σάλτσες στα κατορθώματά του/της και ελπίζει ότι θα φανεί πιο ενδιαφέρων/ουσα.

6 | Δεν ξέρει τι θέλει

Είναι αναποφάσιστος ως άνθρωπος και δε θέλει να είναι αυτός που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα. Σου λέει ψέματα για να πάρεις ορισμένες αποφάσεις πάνω σου και να μην έχει αυτός κάποιο μερίδιο ευθύνης. Ψάχνει για κορόιδο κοινώς, και θέλει να τη βγάλει καθαρή σε περίπτωση στραβής. Δεν τον/την λες και ιδανικό σύντροφο. Μπορεί εσένα να σου φαίνεται οκ, αλλά ουσιαστικά είναι τέρμα απαθής και παθητικός/ή σε όλα, κι αυτό αργά ή γρήγορα θα έχει επιπτώσεις στη σχέση.

7 | Φοβάται τις αντιδράσεις σου

Υπάρχει και μία περίπτωση να φοβάται τις αντιδράσεις σου. Δεν είναι και η καλύτερή του να σου λέει ψέματα, αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς γιατί έχεις έναν απόλυτο τρόπο να διαχειρίζεσαι τις καταστάσεις. Είσαι κάπως αυταρχικός/ή, θες πάντα να περνάει το δικό σου και συνεχώς τον/την αποπαίρνεις. Σου λέει λοιπόν ψέματα για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και να μην προκαλεί νεύρα και καβγάδες. Δεν το θεωρώ σωστό, αλλά πρέπει κι εσύ να αλλάξεις την επιθετική σου στάση αν θες να αλλάξει κι εκείνος/η την αμυντική του/της.

8 | Θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του/της

Μιας και μιλήσαμε για άμυνα, υπάρχουν φορές που νιώθεις ότι ο μόνος τρόπος για να προστατεύσεις τον εαυτό σου, είναι να πεις ψέματα. Δεν έχεις κακό σκοπό, αντιθέτως, θες με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσεις εσένα. Είναι σχέσεις που βγάζουν στην επιφάνεια ανασφάλειές σου και σε κάνουν να νιώθεις ανεπαρκής. Δε σου χαρίζουν την αίσθηση που χρειάζεσαι για να αφεθείς και να ανοιχτείς ολοκληρωτικά, γι’ αυτό λοιπόν, για να προστατευτείς, επιλέγεις να πεις ψέματα.

Με βάση λοιπόν τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου, μπορείς να καταλάβεις τι ισχύει. Προτού προβείς σε οποιαδήποτε κίνηση, συζήτησέ το μαζί του και ζήτα να μάθεις παραπάνω πράγματα πίσω από το κίνητρό του.


Photo by Matteo Raw on Unsplash

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET