ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Κάνει λάθη για να μάθει | 8 «φάουλ» που έχεις κάνει στις σχέσεις σου τουλάχιστον μια φορά!

Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας, με τους γονείς, τους φίλους και το/τη σύντροφό μας, είναι αυτές που μας κρατούν στη ζωή και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Η δεκαετία των 20 είναι η περίοδος της ζωής μας που τα λάθη δίνουν και παίρνουν. Λογικό αν σκεφτείς […]

Θεώνη Σταματοπούλου

18 Σεπτεμβρίου, 2017

Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα μας, με τους γονείς, τους φίλους και το/τη σύντροφό μας, είναι αυτές που μας κρατούν στη ζωή και μας βοηθούν να ανακαλύψουμε αυτό που πραγματικά είμαστε.

Η δεκαετία των 20 είναι η περίοδος της ζωής μας που τα λάθη δίνουν και παίρνουν. Λογικό αν σκεφτείς ότι είναι η δεκαετία της ενηλικίωσης και της ανακάλυψης του εαυτού σου. Δε σου διδάσκει κανείς πως να είσαι τέλειος σε όλα, γιατί δεν υπάρχει η τελειότητα. Αντιθέτως, όλοι σε ενθαρρύνουν να κάνεις λάθη γιατί μέσα από αυτά μαθαίνεις μόνο.

Έτσι για κάθε σχέση που κάνεις στα 20 σου, υπάρχουν μερικά λάθη που έχεις ήδη κάνει ή πρόκειται να κάνεις στο κοντινό μέλλον:

1. Δεν προσπαθείς αρκετά

Στη ζωή σου, εκτός κι αν είσαι φουλ κωλόφαρδος/η, δε θα σου έρθει τίποτα με ευκολία. Πρέπει να προσπαθείς καθημερινά με μοναδικό γνώμονα την προσωπική σου επιτυχία κι ευτυχία. Δεν μπορείς όμως να λειτουργείς εγωιστικά σε όλες τις πτυχές της ζωής σου. Στους δικούς σου ανθρώπους πρέπει να αφήνεσαι και να δίνεσαι ολοκληρωτικά και να μη συμβιβάζεσαι με τη σχέση που έχεις ισοπεδώνοντάς τη. Για να διαρκέσει άλλωστε μία σχέση, χρειάζεται η προσπάθεια και των δυο.

2. Νομίζεις ότι όλα έχουν να κάνουν με σένα

Δε θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά σίγουρα δεν είσαι το επίκεντρο του κόσμου. Ναι μεν υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή σου που σε θεωρούν σημαντικό/ή, αλλά μην το παίρνεις πάνω σου και μην το θεωρείς δεδομένο. Μάθε να ακούς και να μη μιλάς μόνο για τον εαυτό σου κι όσα σε αφορούν. Άσε που τις περισσότερες φορές κάνεις μεγαλύτερο καλό στον εαυτό σου με το να ακούς, παρά με το να μιλάς.

3. Κρατάς κακία για μικροπράγματα

Αυτή είναι ξεκάθαρα μία παιδιάστικη συμπεριφορά που δεν έχεις αποβάλλει ακόμη ως ενήλικας. Θεωρείς κάθε φορά τον εαυτό σου θύμα κι έχεις την εντύπωση ότι έτσι θα καταφέρεις τον άλλο να σου ζητήσει συγγνώμη για κάτι το οποίο μπορεί να μην έχει καν ιδέα ότι έκανε και σε πείραξε. Επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να μυρίζει τα νύχια του, καλύτερα να λες αυτό που σε ενοχλεί την στιγμή που συμβαίνει προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

4. Δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου

Να τα κάνεις μια χαρά ξέρεις, αλλά να τα παραδεχθείς ούτε λόγος. Είναι αλήθεια ότι το να παραδεχθεί κανείς τα λάθη του είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα. Ναι μπορεί να πλήττεται ο εγωισμός σου και να βγαίνει μία πιο ευαίσθητη πλευρά σου προς τα έξω, ωστόσο ποιος είπε ότι αυτό είναι κακό; Η μαγκιά βρίσκεται ακριβώς στο να παραδεχθείς ότι είχες άδικο κι έκανες λάθος στα άτομα που σε ενδιαφέρουν.

5. Δε ζητάς συγγνώμη

Είναι απλά μία λέξη, αλλά εσύ αρνείσαι κατηγορηματικά να την ξεστομίσεις. Και πάλι όπως και με το να παραδέχεσαι τα λάθη σου, δεν έχει να κάνει με τον εγωισμό ή την περηφάνια σου, αλλά με το πόσο προτίθεσαι να σέβεσαι και να κάνεις όσους είναι δίπλα σου να νιώθουν σημαντικοί.

6. Τους θεωρείς όλους δεδομένους

Κανείς δεν είναι δεδομένος στη ζωή σου, γιατί δεν γνωρίζεις ποτέ πώς αυτή θα σου φέρει τα πράγματα. Ναι μεν έχεις ορισμένους ανθρώπους δίπλα σου όπως την οικογένεια, τους φίλους και το/τη σύντροφό σου που πάντα θα σε αγαπούν και θα σε στηρίζουν, αλλά δεν είναι ωραίο να τους θεωρείς στανταράκια. Επενδύουν σε σένα και πρέπει κι εσύ να κάνεις το ίδιο για εκείνους.

7. Δε δέχεσαι την αρνητική κριτική

Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους. Όσο πιο σύντομα το χωνέψεις αυτό, τόσο πιο ευτυχής θα είσαι. Άσε που κι εσύ με τη σειρά σου έχεις τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες σου. Πρέπει λοιπόν να είσαι σε θέση να αποδέχεσαι και τα καλοπροαίρετα και τα κακοπροαίρετα σχόλια που ακούς κατά καιρούς. Τα κακά λόγια μεταδίδονται άλλωστε πολύ γρηγορότερα από τα καλά. Δεν είναι όλος ο κόσμος θετικός και καλοπροαίρετος εκεί έξω κι αυτό είναι κάτι με το οποίο οφείλεις να συμβιβαστείς.

8. Βάζεις σε ιεραρχία όσους είναι δίπλα σου

Ακόμη ένα κατάλοιπο της παιδικής σου ηλικίας. Δεν είναι κακό να μην μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να μην μπορείς να αφιερώνεις τον ίδιο χρόνο σε όλους όσους θες, αλλά όχι και να βάζεις τους ανθρώπους σε κουτάκια. Με το που μπαίνει ένα νέο άτομο στη ζωή σου σ’ αυτήν την ηλικία, τείνεις να αποξενώνεσαι από όλους τους άλλους. Ένας νέος σύντροφος για παράδειγμα σε τυφλώνει τόσο που κάνεις στην άκρη τους φίλους σου. Λάθος. Πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο σε όλα.


Η ηλικία των 20 προσφέρεται για να κάνεις λάθη. Είναι αναπόφευκτα κι άκρως εποικοδομητικά. Κι αφού μάθεις από αυτά, θα δεις ότι κάθε πτυχή της ζωής σου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών σου, θα γίνει αμέσως πιο απολαυστική.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET