UNI LIFE & TIPS

7 συνήθειες να διατηρήσεις και να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου στα online μαθήματα!

Μιας και έχουμε δρόμο μπροστά μας.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

30 Νοεμβρίου, 2020

Εδώ και κάτι μήνες έχουν μπει στη ζωή μας τα εξ αποστάσεως μαθήματα και σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε… δεν έχουμε ιδέα πότε θα επιστρέψουμε ξανά στα αμφιθέατρα. Όχι ότι μας έχει χαλάσει εντελώς η τηλεκπαίδευση (έχει κι αυτά τα καλά της), αλλά πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε πως η μετάβαση από τις δια ζώσης διαλέξεις στις online δεν ήταν και η πιο εύκολη υπόθεση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τεχνικά ζητήματα…

Εκεί που είχαμε την ρουτίνα μας, είχαμε φτιάξει ένα πρόγραμμα ή ένα πλάνο – πείτε το όπως θέλετε – παρακολουθώντας τα μαθήματα στη σχολή, ήρθε μια πανδημία και μας τα ανέτρεψε όλα, βάζοντάς μας σ’ ένα νέο τριπάκι, το οποίο έπρεπε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας και να αποκωδικοποιήσουμε από την αρχή.

Ωστόσο, με τον καιρό προσαρμοστήκαμε, βρήκαμε τα πατήματά μας, τα online μαθήματα άρχισαν να παλεύονται και τα πράγματα δεν ήταν τόσο σκούρα όσο τα βλέπαμε στην αρχή.

Επειδή όμως απ’ ό,τι φαίνεται έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας (και μια εξεταστική που αχνοφαίνεται θα πω εγώ) και δε λέει να μας πιάνουν η απαισιοδοξία και η μιζέρια, το να διατηρήσουμε μια σειρά από συνήθειες είναι ο καλύτερος τρόπος για να μη σαλτάρουμε και να παραμένουμε στο σωστό mood όσο τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά. Γιατί κακά τα ψέματα, εύκολα χάνεται η μπάλα… 

#1 All you need is love a routine 

Καλή φάση το ξύπνημα 5′ πριν την έναρξη του μαθήματος, έτσι όμως, δε γίνεται δουλίτσα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια στάνταρ ώρα να σηκώνεσαι από το κρεβάτι, δύσκολα μπαίνεις σε πρόγραμμα και αποκτάς όρεξη για το οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της ημέρας σου. Το μόνο που κάνεις είναι να ξυπνάς με τα χίλια ζόρια και στη συνέχεια, χωρίς να προλαβαίνεις καν να ρίξεις νερό στο πρόσωπό σου και να βάλεις μια μπουκιά στο στόμα σου, να μπαίνεις στη διάλεξη χωρίς να καταλαβαίνεις κιόλας τι παρακολουθείς. Το λες και κακό ξεκίνημα.

#2 Βρες τον χώρο σου

Ποιος δοκίμασε την παρακολούθηση μαθημάτων από το κρεβάτι και δεν τη λάτρεψε; Ωστόσο, όσο την αγαπήσαμε άλλο τόσο αναγνωρίσαμε τα λάθη της. Είναι πολύ σημαντικό, να ορίσεις ένα κατάλληλο σημείο στο σπίτι, και αναφέρομαι κυρίως στο γραφείο σου, το οποίο θα συνδέσεις με αυτόν τον σκοπό και όπου δε θα κάθεσαι με μισάνοιχτα μάτια κουκουλωμένος με την κουβερτούλα σου, αλλά θα είσαι σε εγρήγορση και συγκεντρωμένος στο μάθημα, ενώ θα έχεις και ό,τι χρειάζεσαι τριγύρω σου για να κρατήσεις σημειώσεις.

#3 Πού πας χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό;

Και μιας που είπα για σημειώσεις, το γεγονός πως τα μαθήματα δε γίνονται στα αμφιθέατρα, δε σημαίνει ότι δε συνεχίζεις να έχεις τις αντίστοιχες υποχρεώσεις σου σαν φοιτητής. Να έχεις δηλαδή ένα τετράδιο, τα στιλό σου, το φάκελό σου και ό,τι άλλο χρειάζεσαι για να κρατάς σημειώσεις από το εκάστοτε μάθημα. Γιατί μάθημα χωρίς σημειώσεις, είναι σαν μάθημα που δεν έγινε ποτέ. Σαν απαραίτητο εξοπλισμό βέβαια, εγώ θα προσθέσω και τα ακουστικά, ώστε να μένεις πιο εύκολα συγκεντρωμένος και να μη σου αποσπούν την προσοχή οι εξωτερικοί θόρυβοι.

#4 Τι λέμε στους περισπασμούς; Not today

Αν σε κάτι υστερούν τα μαθήματα από το σπίτι, αυτό ξεκάθαρα είναι ότι μπορείς πολύ εύκολα να χάσεις τη συγκέντρωσή σου. Τη δουλειά λοιπόν πρέπει να την κάνεις από μόνος/η σου, ενημερώνοντας γονείς ότι για τις επόμενες ώρες θέλεις ησυχία, καθώς επίσης να μείνεις μακριά από το κινητό σου και το άνοιγμα άσχετων tabs στον υπολογιστή. Μαζί με αυτά βέβαια, καλό θα ήταν να διατηρείς και το γραφείο σου σε μια ευπρεπή κατάσταση, για να μην τρως το χρόνο σου σε σκέψεις όπως «πού το έβαλα τώρα αυτό;» και να εστιάζεις στο χαμό που επικρατεί αντί στο μάθημα.

#5 Να τα παίρνεις… τα διαλείμματά σου

Παρότι από πολλούς θεωρούνται risky, γιατί μπορείς να ξεφύγεις από τον ρυθμό σου και να αποπροσανατολιστείς, κάθε άλλο παρά αυτό ισχύει. Ειδικότερα τώρα, που οι διαλέξεις γίνονται online και έχεις τα μάτια σου κολλημένα σε μια οθόνη επί ώρες, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνεις decent διαλειμματάκια. Πάρε το χρόνο σου να ξεκουράσεις τα μάτια σου και το μυαλό σου, έτσι ώστε να μπεις πιο παραγωγικός/ή στη συνέχεια, αντί να χτυπάς σερί 6ωρα στον υπολογιστή και στο τέλος να μη σου μένει τίποτα απ’ ό,τι παρακολούθησες. Και όταν λέμε διαλείμματα, δεν εννοούμε σκρολάρισμα στο Insta. 

#6 Από διατροφή, τι λέει;

Να την ανοίξουμε αυτήν τη κουβέντα ή όχι καλύτερα; Μάλλον το δεύτερο, αλλά έτσι δε θα γίνει ποτέ το βήμα προς μια σωστή κατεύθυνση. Είναι πολλοί οι λόγοι που πρέπει να κόψεις τις – πεντανόστιμες κατά τ’ άλλα – βλακείες από τη διατροφή σου και ένας από αυτούς είναι η επίδρασή τους στη συγκέντρωσή σου. Το γεγονός ότι μένεις σπίτι μπορεί να βοηθήσει πολύ στο να αποφύγεις junk food και να υιοθετήσεις πιο υγιεινές συνήθειες και δε λέει να το αφήσεις ανεκμετάλλευτο. Μαζί με άσκηση και ένα πιο σταθερό πρόγραμμα ύπνου, τα οποία σου δίνεται η ευκαιρία να εφαρμόσεις καθημερινά, θα δεις μεγάλη διαφορά.

#7 Μείνε σε επαφή με συμφοιτητές και καθηγητές

Είναι διαφορετικό να μαζεύεσαι με συμφοιτητές στη βιβλιοθήκη της σχολής ή να εμφανίζεσαι στο γραφείο του καθηγητή για κάποιες απορίες, αλλά ό,τι έχουμε, με αυτό πρέπει να πορευτούμε. Από τρόπους να κρατήσεις επικοινωνία υπάρχουν άπειροι, οπότε μην αφήσεις την κατάσταση να σε εμποδίσει να κάνεις ό,τι έκανες μέχρι πρότινος. Συνέχισε να απευθύνεσαι για βοήθεια κι επίλυση των αποριών σου σε όποιον πιστεύεις ότι έχει την απάντηση. Η σχολή κυλά κανονικά και οι καθηγητές εξακολουθούν να υπάρχουν για τον ίδιο σκοπό.


@JulieK via Twenty20

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτρια περιμένει έναν χρόνο τον πάπυρό της, αλλά δεν έχουν φακέλους να της τον στείλουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

IUF: Η 11η Διεθνής Έκθεση Παν/μίων έρχεται για να βρεις τις σπουδές που σου ταιριάζουν!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το TikTok μετατρέπεται σε… αμφιθέατρο και παρουσιάζει το πρώτο πανεπιστημιακό μάθημα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πατρινό Καρναβάλι: 600 φοιτητές θα λάβουν χημειοπροφύλαξη ως πρόληψη της μηνιγγίτιδας!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κρήτη: 24χρονη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε στις φοιτητικές εστίες από τον σύντροφό της!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET