UNI LIFE & TIPS

6 tips από κάποια που πήρε πτυχίο στην ώρα της, μπας και κάνεις κι εσύ το ίδιο!

Στην τελική, το να καταφέρεις να πάρεις το πτυχίο σου στα 4 χρόνια, δεν είναι και κανένας άθλος!

Θεώνη Σταματοπούλου

1 Απριλίου, 2019

Κι όμως γίνονται κι αυτά παιδιά, δεν είναι ψέμα.

Αρκεί να το θες και να το πιστέψεις πολύ και θα αποκτήσεις κι εσύ το πολυπόθητο μπεζ χαρτί στην ώρα σου. Και στο λέω εγώ που τα κατάφερα, το πήρα στα 4 χρόνια κι εκεί που έλεγα ότι θα ηρεμήσω, ψάχνω εναγωνίως για μεταπτυχιακό, αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι το να μπεις σε μία σχολή είναι το πιο εύκολο, το δύσκολο όμως είναι να τη βγάλεις. Το διάβασμα είναι πολύ, το άγχος επίσης κι αυτές οι εξεταστικές όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο απαιτητικές.

Το να καταφέρεις όμως να πάρεις το πτυχίο σου στα 4 χρόνια, δεν είναι άθλος ούτε και κάτι το ακατόρθωτο. Δεν θα σου πω το χιλιοειπωμένο, «πρέπει να έχεις πρόγραμμα», αλλά θα σου δώσω κάποιες συμβουλές και tips που ακολούθησα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου κι ελπίζω να φανούν εξίσου σωτήρια και για σένα. Να μπορέσεις κι εσύ πουλάκι μου να πάρεις το πτυχίο σου και να μη γίνεις ένα ακόμη αιώνιος φοιτητής.

Άκου τη γηραιότερη και θα έρθει και για σένα η μεγάλη στιγμή που θα σηκώσεις το τιμημένο:

#1 First of all, κοίτα να μη χάνεις διάλεξη

Μα καμία όμως! Είναι απίστευτα σημαντικό να παρακολουθείς όλες ανεξαιρέτως τις διαλέξεις, ακόμη κι εκείνες που διδάσκουν καθηγητές που δεν πας μία. Όταν χάνεις ακόμη κι ένα μάθημα, μετά είναι δύσκολο να συντονιστείς και αναγκάζεσαι να απευθυνθείς σε άλλους για σημειώσεις, οι οποίες τελικά δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που κάνεις εσύ ο/η ίδιος/α που είναι σαφώς καλύτερες. Plus, όταν παρακολουθείς, οι πιθανότητες να περάσεις τα μαθήματα στην εξεταστική, είναι πολύ μεγαλύτερες.

#2 Να έχεις από κοντά τους καθηγητές σου

Το να διατηρείς καλή σχέση με τους καθηγητές σου μπορεί να σου φανεί σωτήριο. Πρώτα απ’ όλα, το να αναπτύξεις μία σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους σε ωφελεί καθώς μπορείς ανά πάσα στιγμή να ζητήσεις βοήθεια, να πάρεις μία γνώμη και φυσικά να τους δείξεις την αξία σου. Να συμμετέχεις ενεργά στις διαλέξεις, να διατυπώνεις τις απορίες σου κι αν έχεις πρόσθετες να μη διστάζεις να τους επισκέπτεσαι στις ώρες γραφείου τους. Χέστηκες αν οι άλλοι σε πουν γλειφτρόνι ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Εσύ να κοίτας τον εαυτό σου.

#3 Αν δεν κάνεις όλες τις εργασίες σου, πώς περιμένεις προκοπή;

Αποκλείεται να καταφέρει κανείς να πάρει πτυχίο, χωρίς να έχει κάνει ούτε μία εργασία. Ακόμα και να μην είναι κανένα αριστούργημα το αποτέλεσμα, η εξάσκηση που κάνεις στη γραφή σου, η βιβλιογραφία που αναγκάζεσαι να ψάχνεις, οι διαφορετικές πηγές και οι νέες γνώσεις, είναι πολύ καλά εφόδια για σένα. Με την πρώτη ευκαιρία θα πρέπει να αναλαμβάνεις εργασίες και να ξοδεύεις χρόνο σ’ αυτές. Κι όταν λέω όλες, εννοώ κι εκείνες που οι καθηγητές σου είπαν ότι είναι προαιρετικές. Μόνο να κερδίσεις έχεις, όχι να χάσεις.

#4 Να ανοίγεις κανένα βιβλίο και μέσα στο εξάμηνο, όχι μόνο στην εξεταστική

Ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε, αλλά οι περισσότεροι ξεκινούν το διάβασμα μία εβδομάδα πριν την εξεταστική. Αυτά τα πράγματα δε γίνονται, αν θες να πάρεις πτυχίο στην ώρα σου. Το διάβασμα δεν θα είναι εποικοδομητικό και θα διαβάζεις μόνο τα ψιλά γράμματα και τελικά θα καταλήγεις να παίρνεις μέτριους για να μην πω, κακούς βαθμούς. Πρέπει να διαβάζεις από λίγο κάθε βδομάδα, όχι μόνο το σύγγραμμα, αλλά και εφημερίδες, επιστημονικά άρθρα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σου προσφέρει κάτι.

#5 Οι τακτικές επισκέψεις στη βιβλιοθήκη της σχολής, μόνο καλό σου κάνουν

Πρόκειται για ένα περιβάλλον ειδικά διαμορφωμένο για τους φοιτητές που σε προδιαθέτει να το βουλώσεις και να κάτσεις να διαβάσεις. Δεν είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς, επομένως το διάβασμά σου αποδίδει. Προσωπικά, στη βιβλιοθήκη είχα κάνει τις καλύτερες εργασίες και διαβάσματα. Να πηγαίνεις τακτικά λοιπόν και ιδανικά να κάθεσαι τουλάχιστον 1 ώρα κάθε φορά που κατεβαίνεις στη σχολή σου. Με τον καιρό θα συνηθίσεις και θα δεις ότι θα βελτιωθούν οι επιδόσεις σου.

#6 Να μην ποντάρεις στα σκονάκια ή στην αντιγραφή

Μέγα λάθος να μη διαβάζεις καθόλου για ένα μάθημα ή να διαβάζεις επιλεκτικά και επιφανειακά και να ποντάρεις στο ότι στην εξέταση θα κάτσεις δίπλα σ’ έναν καλό συμφοιτητή που θα σου δώσει απλόχερα τις απαντήσεις. Αρχικά, ντροπή σου, καλύτερα να πας να δώσεις το μάθημα σε άλλη εξεταστική, παρά έτσι και δευτερευόντως, πώς ακριβώς θα ξέρεις ότι όσα αντιγράφεις είναι σωστά; Κι αν σου γυρίσει μπούμερανγκ σε περίπτωση που το καταλάβει ο καθηγητής; Αυτά καλό είναι να μη γίνονται.

You can do it!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET