ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

5 βήματα για να βρεις μια δουλειά που θα λατρέψεις πραγματικά!

Γράφει ο Σωτήρης Μπαράτσας Το να έχεις μια δουλειά που σου ταιριάζει και σε κάνει χαρούμενο ίσως ακούγεται λίγο “ρομαντικό” στην Ελλάδα της κρίσης. Ωστόσο, αυξανόμενα οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που επιλέγουν επαγγέλματα που δεν τους ταιριάζουν, δεν έχουν κίνητρο να εξελιχθούν μέσα σε αυτά και τελικά οδηγούνται πίσω στην ανεργία. Επιπλέον, όπως […]

Neopolis Team

7 Απριλίου, 2017

Γράφει ο Σωτήρης Μπαράτσας

Το να έχεις μια δουλειά που σου ταιριάζει και σε κάνει χαρούμενο ίσως ακούγεται λίγο “ρομαντικό” στην Ελλάδα της κρίσης. Ωστόσο, αυξανόμενα οι έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι που επιλέγουν επαγγέλματα που δεν τους ταιριάζουν, δεν έχουν κίνητρο να εξελιχθούν μέσα σε αυτά και τελικά οδηγούνται πίσω στην ανεργία. Επιπλέον, όπως όλοι ξέρουμε, η δουλειά καταλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας, και αν απασχολούμαστε σε κάτι που δεν μας αρέσει και δεν μας ταιριάζει, επιτρέπουμε στα αισθήματα άγχους, προβληματισμού και αγανάκτησης να καταλάβουν ένα εξίσου σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μας.

Τα τελευταία 2 χρόνια, είχα την ευκαιρία να ζήσω από πρώτο χέρι, τη διαδικασία εύρεσης εργασίας για δεκάδες νέους πτυχιούχους, ως υπεύθυνος του Success Academy, ενός προγράμματος επαγγελματικής ανάπτυξης 8 εβδομάδων που βοηθάει νέους να ξεχωρίσουν στην αγορά εργασίας. Είδα τους προβληματισμούς τους, την ευρηματικότητα τους, τις αποτυχίες αλλά και τις επιτυχίες τους. Και κάπως έτσι, ανακάλυψα ότι το να βρεις μια δουλειά που σου ταιριάζει δεν είναι τελικά τόσο μακρινό, αφού 9 στους 10 συμμετέχοντες του προγράμματος κατάφεραν αρκετά γρήγορα να μπουν στην αγορά εργασίας, σε εταιρείες όπως η Nestlé, η Taxibeat, το Πλαίσιο, η Eurobank και πολλές άλλες.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστώ μαζί σας τα “μυστικά” που τους βοηθήσαν να το πετύχουν και ίσως βοηθήσουν κι εσάς να βρείτε τη δουλειά που σας ταιριάζει και να την διεκδικήσετε με επιτυχία!

1. Αυτογνωσία

Μπορεί η πρώτη αντίδραση σου όταν ξεκινάς την “εύρεση εργασίας” να είναι η εγγραφή σε ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας, η αναζήτηση στις αγγελίες και η επικοινωνία με φίλους και γνωστούς που μπορεί να σε βοηθήσουν. Όλα αυτα τα βήματα όμως θα σε οδηγήσουν στην αποτυχία ή θα κάνουν τη διαδικασία πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι είναι κανονικά. Στο Success Academy, πριν βοηθήσουμε τους συμμετέχοντες να βρουν μια δουλειά, τους βοηθάμε να επιλέξουν μια καριέρα. Μέσα από workshops και εκπαιδευτικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τους βοηθάμε να ανακαλύψουν τα δυνατά τους σημεία, τι τους παθιάζει, αλλά και τι ανάγκες έχει η αγορά. Επιλέγοντας συνειδητά ποιο θέλουν να είναι το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα, ξεκινούν ήδη με το πλεονέκτημα του κινήτρου έναντι των άλλων υποψηφίων. Έτσι, στα επόμενα βήματα, μπορούν να κάνουν αιτήσεις, να φτιάξουν το βιογραφικό τους και να προετοιμαστούν για τη συνέντευξη, ξέροντας τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται η συγκεκριμένη θέση, και ξέροντας ότι οι ίδιοι τα έχουν και μπορούν να τα αναδείξουν.

2. Χτίσε Δίκτυο

Ένας παράγοντας που πολλοί υποτιμούν, είναι η αξία του δικτύου. Το δίκτυο σου σε καθορίζει με περισσότερους τρόπους απ’ ότι μπορείς να φανταστείς. Ένας λόγος που οι συμμετέχοντες του Success Academy μπαίνουν τόσο γρήγορα στην αγορά εργασίας, είναι επειδή ανήκουν σε μια κοινότητα 80+ νέων ατόμων που αναζητούν συνέχεια νέες ευκαιρίες και τις μοιράζονται μεταξύ τους. Έτσι βοηθούν ο ένας τον άλλο να έχει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και εργασίας. Επιπλέον, αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες δικτύωσης που έχουν μέσα στο πρόγραμμα και κάνουν συζητήσεις με στελέχη, επιχειρηματίες και παλιούς συμμετέχοντες που έχουν ήδη ξεκινήσει την καριέρα τους. Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εύρεσης εργασίας, είναι ότι μόνο το 25% των διαθέσιμων θέσεων δημοσιεύεται σε αγγελίες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να χτίσεις ένα δίκτυο που θα σου δώσει πρόσβαση στο υπόλοιπο 75%.

3. Γνώρισε τα διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα

Πολλές φορές έχουμε στο μυαλό μας στερεότυπα σχετικά με το ποιες εταιρείες είναι καλοί εργοδότες και σε ποιες εταιρείες αξίζει να κάνω αίτηση με βάση το όνομα που έχουν. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις τα τελευταία 2 χρόνια ήταν όταν στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολουθήσαμε παρουσιάσεις από λιγότερο γνωστές εταιρείες και αναπτυσσόμενα startups όπως το Taxibeat, και είδαμε ότι υπάρχουν εντελώς διαφορετικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, που ταιριάζουν απόλυτα στις διαφορετικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένας φιλόδοξος νέος επαγγελματίας. Έτσι, είδαμε ότι υπάρχουν εταιρείες που δίνουν έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη, εταιρείες που έχεις μεγάλη ελευθερία καθηκόντων, εταιρείες που σέβονται τον προσωπικό σου χρόνο, εταιρείες που φέρνουν ενδιαφέροντες ανθρώπους (π.χ. δασκάλους Yoga) στο γραφείο, κοκ. Μάθε τι έχει να σου προσφέρει η κάθε εταιρεία, ξέφυγε από τα στερεότυπα σχετικά με τους παραδοσιακούς εργοδότες, και διάλεξε αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.

4. Μάθε σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς

Ζούμε σε μια εποχή που οι οικονομίες αλλάζουν με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς και το εκπαιδευτικό σύστημα δυσκολεύεται να προφτάσει αυτές τις αλλαγές. Πολλές φορές, τα πράγματα που έμαθε κάποιος στο 1ο έτος των σπουδών τους έχουν γίνει “περιττά” στην αγορά μέχρι να φτάσει στο 3ο έτος. Σε αυτή την εποχή, ο καλύτερος τρόπος να μάθει κάποιος είναι “κάνοντας στην πράξη” και μαθαίνοντας σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες που έχει. Για παράδειγμα, αν ασχολείσαι στο χώρο του Marketing, οι πιθανότητες λένε ότι στη σχολή σου δεν έμαθες τίποτα σχετικό με Marketing Automation, Remarketing, ClickFunnels και Programmatic Ads. Το καλό όμως, είναι ότι αν χρειαστείς αυτά τα εργαλεία στη δουλειά σου, θα σου πάρει λιγότερο από μια εβδομάδα να googl-άρεις και να μάθεις ό,τι χρειάζεσαι για αυτά, ώστε να ξεκινήσεις να τα εφαρμόζεις στην πράξη. Αυτή τη λογική βλέπουμε καθημερινά να εφαρμόζεται στο Success Academy. Οι συμμετέχοντες φτάνουν σε ένα εμπόδιο και φροντίζουν μόνοι τους να ψάξουν και να πάρουν τις γνώσεις που χρειάζεται για να το ξεπεράσουν. Έτσι, μέρα με τη μέρα μαθαίνουν στην πράξη να κάνουν reporting, να κάνουν παρουσιάσεις, να παίρνουν και να δίνουν feedback, να φτιάχνουν ένα business model, να κάνουν benchmarking, να χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία όπως το Slack και το Google Drive και να παίρνουν οι ίδιοι τον έλεγχο της εκπαίδευσης τους. Περιττό να πούμε ότι οι εταιρείες που έρχονται σε επαφή μαζί τους το λατρεύουν και τελικά αυτή η γνώση και ο τρόπος σκέψης μετατρέπονται σε ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που τους κάνει πιο περιζήτητους στην αγορά εργασίας.

5. Χάκαρε την διαδικασία επιλογής

Η παραδοσιακή αίτηση για δουλειά (βιογραφικό και cover letter -> συνέντευξη -> κτλ) είναι ίσως ένας από τους λιγότερο αποτελεσματικούς τρόπους να ξεχωρίσεις και να πάρεις τη θέση που θέλεις. Στο Success Academy, προσπαθούμε να χακάρουμε τη διαδικασία επιλογής και δείχνουμε στους συμμετέχοντες τρόπους να αποδείξουν την αξία τους στους εργοδότες, οι οποίοι τους βάζουν χιλιόμετρα μπροστά από τους υπολοίπους υποψηφίους. Διαγωνισμοί, ευκαιρίες μέσω του δικτύου σου, προγράμματα, value propositions, free work, συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνέδρια και personal branding είναι κάποια από τα πράγματα που θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις σε χρόνο-ρεκόρ τη θέση απασχόλησης που θες.

Το Success Academy είναι ένα πλήρες πρόγραμμα επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης, διάρκειας 8 εβδομάδων, στο οποίο έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις αυτογνωσία, να δοκιμαστείς σε πραγματικά εταιρικά projects, να αναπτύξεις δεξιότητες και να χτίσεις ένα μοναδικό δίκτυο με επαγγελματίες και στελέχη. Οι αιτήσεις για τον 4ο κύκλο είναι ανοιχτές μέχρι 20/4. Μάθε περισσότερα στο http://sa.effect.education/

OUR20s

DIGITAL

Βγήκαν οι κορυφαίοι Έλληνες influencers και η Ιωάννα Τούνη τους πατάει όλους!

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Υπάλληλος της Google εξηγεί γιατί το να μένει με τους γονείς της μέχρι τα 32 της ήταν ΟΤΚ!

ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Το ‘Live A Legacy 2024’ θα σου δώσει τα εφόδια που χρειάζεσαι για την καριέρα που ονειρεύεσαι! 

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET