UNI LIFE & TIPS

5 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνουν το διάβασμά σου πιο εύκολο!

Όταν η ύλη δε βγαίνει, το AI είναι εδώ!

Ξαφνικά η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει πολύ in έννοια και όλοι μιλούν γι’ αυτή. Δεν είναι κάτι καινούριο, απλά ήρθε το ChatGPT στη ζωή μας και άλλαξε τα δεδομένα. Μας ενθουσίασε τόσο η ιδέα να συνομιλούμε κανονικά με ένα μποτάκι, που σκεφτήκαμε ότι κάνει τέλεια και σαν study buddy.

Και όντως, η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά στο διάβασμα – από το να δημιουργεί περιλήψεις συνοψίζοντας το νόημα για να διαβάζεις πιο εύκολα και γρήγορα, μέχρι να μετατρέπει ένα γραπτό κείμενο σε ακουστικό ή βίντεο, για να έχεις τον προσωπικό σου «καθηγητή» στο σπίτι ή το study spot σου.

Παρακάτω μαζέψαμε μία 5άδα χρήσιμων εφαρμογών πέρα από το ChatGPT, που θα σε βοηθήσουν στο διάβασμά σου!

Σημείωση: Κάποια από αυτά χρειάζονται συνδρομή, αλλά προσφέρουν και δωρεάν δοκιμαστική περίοδο.

1 Notion AI

Προσωπικά, χρησιμοποιώ το Notion για τις περιλήψεις. Μπορείς για παράδειγμα να κάνεις copy-paste ένα μέρος των σημειώσεών σου από το eclass και να σου παρουσιάσει με λίγα λόγια το νόημα ώστε να το πιάσεις πιο εύκολα και γρήγορα. Επιλέγοντας το κείμενο και πατώντας ‘Ask AI’, άλλες επιλογές είναι η περαιτέρω ανάπτυξη ενός θέματος ή η παρουσίαση εναλλακτικού κειμένου, ακόμα και η επεξήγησή του. Το οποίο μπορεί να μην πηγαίνει πάντα καλά στα ελληνικά, αλλά μέχρι ενός σημείου γίνεται δουλειά. Αν οι σημειώσεις ή το σύγγραμμα είναι στα αγγλικά, τότε είσαι καλυμμέν@!

Συνοπτικά, το Notion σου γλιτώνει χρόνο προσφέροντάς σου πληροφορίες απλοποιημένες και κατανοητές.

2 Shiken

Το διάβασμα πρέπει να είναι ευχάριστο και να αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδιδεν είπε ποτέ κανένας φοιτητής. Ειδικά σε περίοδο εξεταστικής, το πιο ευχάριστο που μπορεί να σου συμβεί είναι να πάθεις 3 mental breakdowns μέσα στη μέρα αντί για 10!

Τι κι αν σου έλεγα όμως, ότι υπάρχει μια πλατφόρμα που κάνει όντως πιο διασκεδαστική τη μελέτη σου, χωρίς να χρειάζεται να βάλεις εσύ φαντασία; Ο λόγος για το Shiken, το οποίο αναλαμβάνει ρόλο δασκάλου και σου παρέχει τεστάκια για πιο γρήγορη και fun εμπέδωση. Συγκεκριμένα, φτιάχνει δημιουργικά quiz και παιχνίδια, όπως flashcards, πολλαπλής επιλογής ή ακόμα και γραπτών απαντήσεων. Οι ερωτήσεις αφορούν οποιοδήποτε θέμα και μπορούν να προκύψουν κι από τις δικές σου σημειώσεις. Παράλληλα, το Shiken σε βοηθά να θέσεις στόχους, ενώ σου στέλνει και motivational quotes για να κρατήσει το κίνητρό σου ζωντανό.

Θα αναγκαστείς να δουλέψεις στα αγγλικά, αλλά από τη στιγμή που θα μπεις στη λογική του δε θα σε ενοχλεί καθόλου. Το διάβασμα παραμένει διάβασμα!

3 Jenni AI

Το Jenni AI θα γίνει φίλος σου κυρίως στις εργασίες εξαμήνου. Γράφεις με λίγα λόγια το ζητούμενο κι αυτό το αναπτύσσει όπως θες. Χωρίζει με υπότιτλους τις θεματικές και στη συνέχεια αναπτύσσει την κάθε μία, αναλόγως με την εντολή που έχεις δώσει. Αν δεν είσαι ευχαριστημέν@ με την παράγραφο που σου παρουσίασε, ζητάς εναλλακτικές και στις δίνει. Το Jenni AI δεν είναι απλά ένα εργαλείο που θα γράψει στη θέση σου ό,τι έκθεση, κείμενο ή εργασία έχεις να ετοιμάσεις. Μπορεί να σε βοηθήσει να ξεκολλήσεις από κάποιο σημείο και να σου δώσει πάσα για τη συνέχεια. «Συνεργασία» είναι η λέξη κλειδί.

Αν το επιλέγω για κάτι, αυτό είναι για την επαναδιατύπωση προτάσεων ή παραγραφών. Είναι ό,τι χρειάζεσαι για τις περιπτώσεις «μπορείς να δανειστείς την εργασία μου, αλλά μην την αντιγράψεις γιατί θα μας καταλάβει ο καθηγητής».

4 Synthesia

Εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εάν είσαι ακουστικός τύπος αλλά δεν μπορείς να έχεις τον προσωπικό σου καθηγητή… γιατί ποιος έχει τον προσωπικό του καθηγητή, τότε το Synthesia είναι η απάντηση. Ουσιαστικά, επιλέγεις φωνή και άβαταρ, ανεβάζεις το κομμάτι της ύλης που θες να σε «διδάξει» και αφήνεσαι στην ψευδαίσθηση πως ένας καθηγητής σου κάνει ιδιαίτερα στο σπίτι. Και ναι, η πλατφόρμα δέχεται και τα ελληνικά!

Είναι πραγματικά βοηθητικό για τους τύπους μαθητών/φοιτητών που θέλουν να έχουν κάποιον σύμμαχο στο διάβασμά τους και ταυτόχρονα τους βοηθάει περισσότερο να ακούν αυτά που καλούνται να μάθουν, παρά να τα διαβάζουν ή να τα γράφουν.

Διάβασε κι αυτό

Μάθε το στυλ διαβάσματος που σου ταιριάζει για να μη σπαταλάς τσάμπα τις ώρες σου!

5 Studysmarter

Το Studysmarter χαρακτηρίζεται από κάποιους και ως η καλύτερη πλατφόρμα για φοιτητές. Είναι εκεί να σε βοηθήσει με κάθε τρόπο, είτε για να θέσεις τους στόχους σου σωστά, είτε δημιουργώντας περιλήψεις κειμένων, mind-maps και flashcards, ενώ παραθέτει και σχετικό περιεχόμενο με αυτό που σε ενδιαφέρει, όπως για παράδειγμα video tutorials ή άρθρα.

Όπως είπα στην αρχή, κάποια επιτρέπουν ελεύθερη χρήση, κάποια άλλα απαιτούν συνδρομή δίνοντας όμως δωρεάν δοκιμαστικό. Give it a try λοιπόν και δες αν αξίζει να επενδύσεις σε κάποιο ή κάποια από αυτά, για να γίνεις καλύτερ@ και πιο οργανωμέν@ φοιτητ@!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET