ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασαν 15 χρόνια από την πρώτη ταινία του Χάρι Πότερ κι όμως υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που αγνοείς!

H πρώτη ταινία του Χάρι Πότερ, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου του 2001. Προσωπικά ήμουν 6 χρονών τότε και το θυμάμαι σαν χθες (καλά ίσως και να υπερβάλλω λιγάκι). Όπως και να ‘χει, αφού πέρασαν αισίως 15 χρόνια από την έναρξη μιας σειράς ταινιών που στιγμάτισαν την παιδική κι εφηβική […]

Default avatar

Guest Author

16 Νοεμβρίου, 2016

H πρώτη ταινία του Χάρι Πότερ, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», κυκλοφόρησε στις 16 Νοεμβρίου του 2001. Προσωπικά ήμουν 6 χρονών τότε και το θυμάμαι σαν χθες (καλά ίσως και να υπερβάλλω λιγάκι).

Όπως και να ‘χει, αφού πέρασαν αισίως 15 χρόνια από την έναρξη μιας σειράς ταινιών που στιγμάτισαν την παιδική κι εφηβική μας ηλικίας, θεωρώ υποχρέωσή μου να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα. Για αυτό και θα μοιραστώ μαζί σας, μερικά πράγματα που αφορούν την ταινία κι ο πολύς κόσμος δεν έχει ιδέα. Για να δούμε…

1. Ήταν το μακρινό 1997, όταν ο David Heyman έψαχνε μια σειρά νεανικών ηρώων προκειμένου να την προτείνει σε μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο με το οποίο συνεργαζόταν. Κάπου εκεί, έφτασε στα χέρια του, μέσω της βοηθού του, ένα αντίγραφο του «Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος». Δύο χρόνια μετά, η J.K. Rowling πούλησε στην Warner Bros. τα δικαιώματα για το ποσό των 2 εκατομμυρίων, με βασική της απαίτηση όλοι οι ηθοποιοί να είναι Βρετανοί. Ο David Heyman μάλιστα, υπήρξε παραγωγός όλων των μετέπειτα ταινιών με πυλώνα τον μαγικό κόσμο της J.K. Rowling, συμπεριλαμβανομένου και του «Φανταστικά Ζώα Και Πού Βρίσκονται», που κάνει πρεμιέρα αύριο στις ελληνικές, κινηματογραφικές αίθουσες.

hp-plirofories1

2. Mια εξαίρεση στην παραπάνω απαίτηση της J.K. Rowling ήταν ο Richard Harris που υποδύθηκε τον Dumbledore, μιας και ήταν Ιρλανδός. Βέβαια, ο ίδιος είχε αρνηθεί πολλές φορές τον συγκεκριμένο ρόλο, λόγω της δέσμευσης που απαιτούσαν οι παραγωγοί και για τις επόμενες ταινίες. Ωστόσο, τελικά δέχθηκε για να κάνει το χατίρι της εγγονής του. Δυστυχώς όμως, το 2002 μετά την ολοκλήρωση της 2ης ταινίας, έφυγε από τη ζωή κι αντικαταστάθηκε από το Michael Gambon.

hp-plirofories2

3. Μέρος της τεράστιας επιτυχίας ήταν το γεγονός ότι βλέπαμε τους χαρακτήρες, να μεγαλώνουν παράλληλα με τις ταινίες. Βέβαια, παραλίγο να μη συμβεί τίποτα απ’ αυτά, μιας και η Warner Bros είχε αρχικά προτείνει την σκηνοθεσία στον Steven Spielberg, ο οποίος είχε φανταστεί να κάνει την ταινία σε μορφή κινουμένων σχεδίων. Ευτυχώς για εμάς, κάτι τέτοιο δεν έγινε!

OSWIECIM, POLAND - JANUARY 27: Film director Steven Spielberg attends ceremonies marking the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz at the former Auschwitz-Birkenau concentration camp on January 27, 2015 in Oswiecim, Poland. International heads of state, dignitaries and over 300 Auschwitz survivors are attending the commemorations for the 70th anniversary of the liberation of Auschwitz by Soviet troops on 27th January, 1945. Auschwitz was among the most notorious of the concentration camps run by the Nazis during WWII and whilst it is impossible to put an exact figure on the death toll it is alleged that over a million people lost their lives in the camp, the majority of whom were Jewish. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

4. Επειδή είχαν γραφτεί μόνο τέσσερα βιβλία όταν ξεκίνησαν τα γυρίσματα, το στούντιο ήθελε την J.K Rowling παρούσα στη συγγραφή των σεναρίων και στα γυρίσματα των ταινιών, ούτως ώστε αυτές να μην συγκρούονται με τα σχέδιά της για τη μελλοντική υπόθεση. Για αυτό και είχε αποκαλύψει στον Alan Rickman, που η ίδια διάλεξε για το ρόλο του Σνέιπ, στοιχεία που δεν είχε ακόμα γράψει, πόσο μάλλον δημοσιεύσει στο ευρύ κοινό. Ένα από αυτά ήταν και η αγάπη του Σνέιπ προς τη Λίλυ.

hp-plirofories4

5. Στην αρχή των γυρισμάτων της πρώτης ταινίας, υπήρχε μεγάλη κριτική κι αποδοκιμασίες από συντηριτικά γκρουπ χριστιανών. Για αυτό και είχαν μπλοκαριστεί τα γυρίσματα στο καθεδρικό ναό του Καντέρμπουρυ. Όμως, ο Κοσμήτορας της Gloucester προσκάλεσε να κάνουν τα γυρίσματα στη δική του εκκλησία, όντας μεγάλος φαν των βιβλίων.

hp-plirofories5

6. O σκηνοθέτης της ταινίας, Chris Columbus, ήθελε τα γυρίσματα να γίνουν σε πραγματικές τοποθεσίες και όχι σε στημμένα στούντιο. Για αυτό και γυρίστηκε σε μεγάλα αξιοθέατα της Αγγλίας, όπως το King’s Cross, η Durham Cathedral and το Alnwick Castle.

hp-plirofories6

7. Στον μαγικό κόσμο του Χάρι πότερ, η πλατφόρμα 9 και 3/4 οδηγεί στην αποβάθρα που οδηγεί στο Χόγκουαρτς Εξπρές που χρησιμοποιούν κάθε χρόνο οι νεαροί μάγοι. Κάπως έτσι, σήμερα κοντά στην πραγματική πλατφόρμα 10 του σταθμού King’s Cross στο Λονδίνο, υπάρχει μια ταμπέλα με το 9 και 3/4, κάτω από την οποία βρίσκεται ένα καρότσι μέσα στον τοίχο. Πόσο γαμάτο;!

hp-plirofories7

8. Όταν είχε προταθεί ο ρόλος στο Ντάνιελ Ράτκλιφ, οι γονείς του ήταν τόσο αρνητικοί, σε σημείο να του απαγορέψουν δια ροπάλου την οποιαδήποτε ανάμειξη με τα βιβλία της Ρόουλινγκ. Αυτό συνέβη κυρίως, διότι φοβόντουσαν ότι το παιδί τους θα «τραυματιστεί» από την όλη προσοχή των μίντια ως έπαθε κι ο μικρός «Κέβιν από το Μόνος στο Σπίτι». Ευτυχώς, μετά από άπειρες συζητήσεις με τον Columbus και τον Heyman, συμφώνησαν κι έδωσαν την άδεια στον γιο τους.

hp-plirofories8

9. H οντισιόν που έστειλε τον Rupert Grint στον ρόλο του Ρον, ήταν κάπως διαφορετική. Προκειμένου να κερδίσει τις εντυπώσεις, έστειλε ένα βίντεο στο οποίο ράπαρε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να είναι στην ταινία. Θεούλης;

hp-plirofories9

10. Ενώ ο Radcliffe και ο Grint έχουν λάβει συνολικά περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ για όλες τις ταινίες, ο τρόπος διαχειρίστηκαν τα χρήματα διαφέρει αρκετά. Ο Radcliffe έχει δηλώσει ότι έχει ξοδέψει ελάχιστα από αυτά, σε αντίθεση με τον Grint που τα χρησιμοποίησε, για να εκπληρώσει τα παιδικά του όνειρα, μεταξύ των οποίων και να γίνει ιδιοκτήτης αλυσίδας παγωτατζίδικων.

hp-plirofories10

11. Η Emma Watson από την άλλη, ήταν από μόνη της αρνητική να κάνει οντισιόν για το ρόλο της Ερμιόνης. Δε χρειάστηκε δηλαδή, να την αποθαρρύνουν οι γονείς της. Παρόλα αυτά, το τόλμησε όταν την έπεισε ένας από τους δασκάλους της. Τελικά, πήρε το ρόλο γιατί ο Heyman και η Rowling εντυπωσιάστηκαν απίστευτα από την αυτοπεποίθηση που είχε σε όλα τα δοκιμαστικά.

hp-plirofories11

12. Προκειμένου να είναι πιστή στο ρόλο της Ερμιόνης, της έβαλαν ψεύτικα δόντια προκειμένου να αντιστοιχεί με το όχι τόσο τέλειο χαμόγελο που είχε στα βιβλία ο χαρακτήρας. Ωστόσο, δεν τα χρησιμοποίησαν γιατί δυσκολευόταν να μιλήσει με αυτά.

hp-plirofories12

13. Είχε προταθεί στη Rowling, να συμμετάσχει στη σκηνή με τον καθρέφτη ως η μητέρα του Χάρι. Εκείνη αρνήθηκε και τελικά δόθηκε ο ρόλος στην ηθοποιό Geraldine Somerville.

hp-plirofories13

14. Tα ιπτάμενα κεριά, αρχικά είχαν γίνει με τη χρήση ενός τεχνάσματος που τα ανέβαζαν πάνω κάτω για να φανεί ότι αιωρούνταν. Ωστόσο, σε ένα από αυτά υπήρξε βλάβη και τελικά έσπασε. Δεν τραυματίστηκε κανείς, όμως αποφασίσθηκε να γίνει μέσω υπολογιστή αυτό το εφέ.

hp-plirofories14

15. Ο Columbus επέλεξε να γυρίσει την ταινία με την χρονολογική της σειρά, προκειμένου να βοηθήσει τους πρωταγωνιστές να δεθούν. Μια εξαίρεση ήταν ο αγώνας Quidditch, που γυρίστηκε τελευταίος, λόγω των πολλών εφέ που απαιτούσε.

hp-plirofories15

 

DIGITAL

Ο Weeknd τραγουδάει «Φιλί Φιλί» – Τα καλύτερα AI Covers που παίζουν στο TikTok!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET