ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Έλλειψη αυτοπεποίθησης: Η “νόσος” του εαυτού

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντάω στον δρόμο ανθρώπους που “πάσχουν” από βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μετά από λίγα λεπτά και καθώς εξακολουθώ να τους παρατηρώ κάθε φορά, ο εαυτός μου δεν παραλείπει να μου υπενθυμίσει, ότι μέχρι πριν από 5 περίπου χρόνια, εγώ ήμουν αυτή που βρισκόταν ακριβώς σε αυτήν την θέση. Η λέξη “πάσχω” μπορεί εύκολα να γίνει […]

Default avatar

Guest Author

12 Ιανουαρίου, 2016

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συναντάω στον δρόμο ανθρώπους που “πάσχουν” από βαθιά έλλειψη αυτοπεποίθησης. Μετά από λίγα λεπτά και καθώς εξακολουθώ να τους παρατηρώ κάθε φορά, ο εαυτός μου δεν παραλείπει να μου υπενθυμίσει, ότι μέχρι πριν από 5 περίπου χρόνια, εγώ ήμουν αυτή που βρισκόταν ακριβώς σε αυτήν την θέση.
Η λέξη “πάσχω” μπορεί εύκολα να γίνει παρεξηγήσιμη. Μιλάω για την έλλειψη αυτοπεποίθησης, σαν να είναι μια πολύ σοβαρή νόσος. Μια νόσος που σου στερεί πράγματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αν ήσουν πραγματικά καλά, θα τα είχες ήδη κάνει.
Βασικά, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Είναι αυτονόητο ότι όταν λέω πως είναι νόσος, δεν το εννοώ με την έννοια μιας πραγματικής ασθένειας που μπορεί να σε οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Όμως πιστεύω πως είναι η καλύτερη έννοια, μέσω της οποίας θα μπορούσα να προσεγγίσω αυτό το θέμα!
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, είναι μια “νόσος” πολύ ύπουλη. Που χτυπάει τον νου. Χτυπάει εσένα τον ίδιο. Δεν σου προκαλεί προβλήματα υγείας, όμως αν την αφήσεις να σε “φάει¨και να “χορτάσει”, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει η αιτία για να στερηθείς πράγματα από την ζωή σου. Τα πιο τρανταχτά και συχνά προβλήματα της χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι η έλλειψη παρέας, η μοναξιά, η αποξένωση, η εσωστρέφεια, το άγχος και η αίσθηση ότι δεν ανήκεις κάπου. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή…
Είναι πραγματικά πολύ κρίμα οι άνθρωποι να στερούν την ίδια τους την ελευθερία… εκείνη την ελευθερία που τους επιτρέπει να είναι απλά ο εαυτός τους και κανείς άλλος. Οι αιτίες που οδηγούν σε κάτι τέτοιο είναι πολλές, όμως αξίζει να σταθούμε καλύτερα στο τι πρέπει να κάνουμε για να λυθεί το πρόβλημα.
Πολλά άτομα εκεί έξω έχουν την τάση να πιστεύουν είτε ότι δεν είναι αρκετά καλοί ή θεωρούν πως το 90% των όσων κάνουν, το κάνουν λάθος. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι, πως οι ίδιοι δεν έχουν αποδεχτεί πλήρως τον εαυτό τους. Από την στιγμή που συμβαίνει κάτι τέτοιο, πως είναι δυνατόν να έχουν την πεποίθηση ότι τους αποδέχονται οι υπόλοιποι λοιπόν;
Εκεί ακριβώς είναι η ουσία. Για να καταφέρεις να γίνεις εσύ ο ίδιος πρώτα καλύτερος, αυτή η αλλαγή πρέπει να αρχίσει από το μηδέν. Εκ των έσω. Πρώτα από το ίδιο σου το μυαλό! (Γιατί φίλε μου, όλα εκεί είναι). Μόνο όταν εσύ ο ίδιος, αποδεχτείς τον εαυτό σου, τον αγαπήσεις με τα ελαττώματά και τα προτερήματα του και συμφιλιωθείς με το “είναι” σου, τότε και μόνο τότε θα μπορούν να πιστέψουν και οι άλλοι σε εσένα. Σκέψου τον εαυτό σου, σαν την ισορροπία που πρέπει να κρατάς πάνω σε ένα ποδήλατο. Πως στο καλό είναι δυνατόν να στηριχτεί κάποιος στα πετάλια σου, αν δεν του δημιουργείς την σιγουριά πως ξέρεις ποιος είσαι και που πηγαίνεις;  Όλα είναι θέμα ασφάλειας. Όσο πιο ασφαλής νιώθεις για αυτό που είσαι, τόσο περισσότερο θα νιώθουν και οι άλλοι όταν βρίσκονται γύρω σου. Είσαι αυτό που εκπέμπεις, να το θυμάσαι!
Και ειλικρινά, αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση ήρθε σήμερα η μέρα για να το αλλάξεις! Ξέρεις… συνειδητοποίησα αυτά τα χρόνια, ότι οποιοσδήποτε κι αν είσαι, πάντα ο κόσμος θα λέει. Γιατί βασικά αυτό ξέρει να κάνει καλά ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω. Να μιλάει συνεχώς για τους άλλους επειδή έχει καιρό να τα πει με τον εαυτό του…
Όσο πιο εντάξει είμαστε με το μέσα μας, τόσο περισσότερο εντάξει είμαστε και με αυτούς που μας περικλείουν. Κι αν το δεύτερο δεν συμβαίνει, πάει να πει ότι κάτι κάνεις λάθος πρώτα εσύ ο ίδιος κι όχι πρώτα  οι άλλοι.
Η ευτυχία πηγάζει από μέσα σου. Είσαι τέλειος και ξεχωριστός όπως ακριβώς είσαι. Και δεν χρειάζεται να αλλάξεις για να αρέσεις. Το θέμα είναι να αρέσεις αυθεντικός όπως και γεννήθηκες. Ευτυχώς για όσους δεν εκτιμήσουν την μοναδικότητα σου, υπάρχει άπειρη ψευτιά και υποκρισία εκεί έξω να περάσουν τις ώρες τους. Μην ξεχνάς να αγαπάς τον εαυτό σου, να εκτιμάς ό,τι είσαι και να γίνεσαι κάθε μέρα καλύτερος. Όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όλοι αξίζουμε τα καλύτερα και όλοι μπορούμε να τα αποκτήσουμε!

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET