BINGE WATCHING

To Marvel Cinematic Universe κλείνει 10 χρόνια! Ψήθηκες για υπερηρωικό μαραθώνιο;

Marvel Cinematic Universe ή MCU για συντομία. Το απέραντο σύμπαν της σύγχρονης μυθολογίας που ξεκίνησε από τις σελίδες του Σταν Λι, χρειάστηκε χρόνια για να βρει φωνή στη μεγάλη οθόνη, αλλά πλέον αποτελεί το μεγάλο στάνταρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας! Αν είσαι παιδί του ’90 όμως, θα ξέρεις ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι… Όσο κουλό […]

Χάρης Κυριακόπουλος

19 Απριλίου, 2018

Marvel Cinematic Universe ή MCU για συντομία. Το απέραντο σύμπαν της σύγχρονης μυθολογίας που ξεκίνησε από τις σελίδες του Σταν Λι, χρειάστηκε χρόνια για να βρει φωνή στη μεγάλη οθόνη, αλλά πλέον αποτελεί το μεγάλο στάνταρ της κινηματογραφικής βιομηχανίας! Αν είσαι παιδί του ’90 όμως, θα ξέρεις ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι…

Όσο κουλό κι αν φαίνεται σήμερα, η προκατάληψη του σινεμά απέναντι στα κόμικ, ήταν πάντα έντονη! Αυτό άρχισε δειλά-δειλά να ξεπερνιέται, όταν η τεχνολογία προχώρησε και η 7η Τέχνη είχε εφέ που μπορούσαν να «σηκώσουν» τις φαντασμαγορικές εικόνες από τα σκίτσα.

Ήταν τέλη των 70s, (λίγο μετά αφότου το Star Wars έδειξε το δρόμο για ένα νέο, θεαματικότερο σινεμά) που βγήκε το Superman, το οποίο θεωρείται το πρώτο υπερηρωικό μπλοκμπάστερ. Από τότε ακολούθησαν κι άλλα superhero movies, με τα πιο πολλά να θυμίζουν κιτς παιδικό πάρτι! Ελάχιστοι τα έπαιρναν σοβαρά, με λιγοστές εξαιρέσεις, όπως το Μπάτμαν του Τιμ Μπάρτον, το Conan the Barbarian και φυσικά, το Robocop.

Στα τέλη των 90s, η Marvel μπήκε στο παιχνίδι με το Men in Black και το Blade. Και τα δυο (βασισμένα σε κόμικ της εταιρείας) έκαναν τρελή επιτυχία και η ιδέα για κάτι μεγαλύτερο, άρχισε να παίρνει μπρος… Στα 00s ακολούθησαν τα εξαιρετικά X-Men και Spider-Man, δίνοντας υψηλό πρεστίζ στις ταινίες με σούπερ ήρωες και δείχνοντας ότι αν ο δρόμος που προαναφέραμε είχε ανοίξει, ο κόσμος ήταν πλέον έτοιμος να τον διαβεί!

Λίγα χρονάκια αργότερα και με αρκετές ακόμα επιτυχίες (αλλά και επικά fail όπως το Ghost Rider ή το Elektra), η επιχείρηση για το MCU ήταν πλέον το μεγάλο εγχείρημα: ένα αέναο σύμπαν χαρακτήρων και περιπετειών, που μπλέκονταν και αλληλοεπηρεάζονταν.

Αυτό το πλάνο χτίστηκε σε έναν επιχειρηματικό πυρετό 4 χρόνων, με χειρουργική ακρίβεια!

*Φάση 1

Η αρχή έγινε το 2008 με το Iron Man, που έσκισε σε εισιτήρια κι εντυπώσεις, δίνοντας ένα ενθαρρυντικό έναυσμα για το μεγάλο σχέδιο! Ένα μήνα μετά, βγήκε το κατά γενική ομολογία αποτυχημένο Incredible Hulk και για να ρεφάρει, η εταιρεία εστίασε στο να φέρει πίσω κακήν κακώς τον Τόνι Σταρκ! Αποτέλεσμα, ήταν το βιαστικό και αρτσούμπαλο Iron Man 2, που μπορεί να ήταν σε γενικές γραμμές γτπ, αλλά οι σινεμάδες και πάλι έγιναν φίσκα από κόσμο!

Τον επόμενο Μάιο, μας σύστησαν τον ξανθομάλλη μάστερ του σφυριού, με το πρώτο Thor. Το ίδιο καλοκαίρι, ήρθε και ο Πρώτος Εκδικητής, με το παραδοσιακά «καλό παιδί» των ΗΠΑ, τον Κάπτεν Αμέρικα. Οι εισπράξεις ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές, οι ήρωες απέκτησαν ευρύ κοινό και είχε έρθει η ώρα να απαντηθεί η ερώτηση «αν γίνεται τέτοιος χαμός με τον καθένα, τι θα γίνει αν τους βάλουμε όλους σε μία ταινία;»!!

Το αποτέλεσμα, το ξέρει πάνω-κάτω όλος ο πλανήτης. Ήταν το Avengers και η πορεία του στους κινηματογράφους ήταν σαρωτική. Το καλοκαίρι του ’12, δεν υπήρξε άτομο που δε μιλούσε για εκείνη την ταινία, με τα παγκόσμια κέρδη της να ξεπερνούν το ενάμησι δις!

*Φάση 2

Κάτι τέτοιο, δε συνιστά απλώς μια επιτυχία, αλλά μια νέα τάξη πραγμάτων. Πλέον, τα υπερηρωικά blockbusters ήταν το στάνταρ, όχι η παιδική χαζομάρα που κάποτε θεωρούνταν. Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη πλέον, ξεκίνησε η 2η φάση της σειράς, ή αλλιώς, το «τώρα μας λατρέψατε, κοιτάξτε πόσο γαμάτοι θα συνεχίσουμε να είμαστε».

Η επιβεβαίωση είναι όχι μόνο στα ταμεία, αλλά και στη συνείδηση των θεατών, οι οποίοι δεν άντεχαν να μη δουν κάθε νέα ταινία! Από το ’13 μέχρι το ’15, βγήκαν τα Iron Man 3, Thor: The Dark World, Captain America : O Στρατιώτης του Xειμώνα και Avengers: Age of Ultron. Όλα επιτυχίες, που ανέβασαν ακόμα περισσότερο τη δυναμικότητα του franchise.

Επίσης, γνωρίσαμε νέα μέλη στην «οικογένεια», με το Ant-Man και το Guardians of the Galaxy, το οποίο βγήκε γεμάτο θράσος και «αλήτικο» αέρα, δίνοντας νέα πνοή, πέρα απ’ τον καθωσπρεπισμό που μέχρι τότε επικρατούσε στις εν λόγω ταινίες!

Ταυτόχρονα, η Marvel εξελίχθηκε σε παντοδύναμο κολοσσό των media, με τις επιχειρήσεις της να εκτείνονται σε μια επικερδέστατη συνεργασία με το Netflix! Δημιουργήθηκαν σειρές όπως τα Jessica Jones, Daredevil, Luke Cage και The Punisher, που εκτυλίσσονται στο ίδιο χρονικό πλαίσιο με τις ταινίες, κρατώντας τους φαν «ψημένους» μέσα σ’ αυτό το σύμπαν!

*Φάση 3

Κάπου εδώ, ο υπερπληθυσμός φάνηκε κάπως να «φουσκώνει». Τα Captain America: Civil War, Guardians of the Galaxy Vol. 2 και Thor: Ragnarok συνέχισαν να κάνουν παπάδες εισπρακτικά, αλλά με γνώριμη συνταγή. Πολλοί ένιωθαν ότι κάπου χάλαγε η μαγιά, αλλά η προσθήκη νέων μελών στο κλαμπ, με το Spider-Man Homecoming, το Doctor Strange και το Black Panther, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τη συνέχεια!

…κάτι που μας φέρνει στο σήμερα!

Με το Avengers Infinity War να έρχεται με τα φρένα σπασμένα, μας είναι κάπως παράξενο να συνειδητοποιούμε ότι πέρασαν κιόλας 10 χρόνια απ’ όταν ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι. Πολλοί πηγαίναμε ακόμα σχολείο στα τέλη των 00s και δεν μπορούμε παρά να νιώθουμε ευγνόμωνες που γνωρίσαμε τόσες κινηματογραφικές περιπέτειες!

Η έννοια της μυθολογίας, είναι κάτι που μπαίνει στη συνείδηση σου με τον καιρό. Τώρα πια, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, νιώθει αυτήν την οικειότητα. Ξέρεις τους ήρωες, το χαρακτήρα τους, το χιούμορ τους, τα πάθη και τις επιθυμίες τους. Όταν τους βλέπεις όλους μαζί, χαμογελάς με ένα αίσθημα «παρέας» και περιμένεις να δεις την συναναστροφή τους, πόσο μάλλον τη συνένωση (ή αντιπαλότητα) απέναντι σε μια επική απειλή!

Όταν καταλαβαίνεις ότι δεν φτάσαμε τυχάια μέχρι εδώ και ότι το νέο Avengers είναι η κορύφωση μιας ολόκληρης δεκαετίας, δεν μπορείς παρά να παραδεχτείς ότι οι της Marvel είναι μεγάλες γάτες! Και το να πούμε ότι μας έχουν ψήσει όσο δεν πάει για να δούμε όλο αυτόν το χαμό που έρχεται, είναι τουλάχιστον αυτονόητο!

Ετοιμάσου λοιπόν για την απόλυτη ένωση! Δες τις προηγούμενες ταινίες σε μαραθώνιο, θυμήσου την πορεία αυτής της συμμορίας και μπες στην πιο τιτάνια μάχη!

*Να δούμε δηλαδή τι φτουράει κι αυτός ο Thanos, που όλο μας τον έδειχναν αλλά στρογγυλοκαθότανε και δεν έκανε ποτέ τίποτα!

 

FUN ZONE

EVENTS

Το Red Bull Dance Your Style έρχεται στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά!

BINGE WATCHING

Binge watch στην τριλογία του ‘The Bachelor’ μπορείτε να κάνετε από σήμερα στο Netflix!

EVENTS

Η KINITRO έρχεται με το Labyrinth of Trainings για να δημιουργήσει έναν κόσμο ισότητας χωρίς περιορισμούς

BINGE WATCHING

Μην περιμένετε την 3η σεζόν του Euphoria πριν το 2025, δε θα έρθει!

EVENTS

Στο AthensPride 2023 στις 10 Ιουνίου φωνάζουμε «Μια φορά και έναν καιρό…διεκδίκησα και πέτυχα»!

EVENTS

To Σymposio Festival επιστρέφει στις 28 Μαΐου για μία δυνατή συνάντηση γαστρονομίας και μουσικής.

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET