ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Γιατί το πρόγραμμα διαβάσματος είναι ζωτικής σημασίας για κάθε φοιτητή;

Στην μέχρι τώρα πορεία μου στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν δύο μέθοδοι διαβάσματος και προετοιμασίας για τις εξεταστικές περιόδους. Από τη μία το ελεύθερο διάβασμα όπου ο εκάστοτε φοιτητής μελετά την ύλη χωρίς τον παραμικρό προγραμματισμό. Ενδέχεται δηλαδή, να περάσουν εβδομάδες ολόκληρες που δε θα ανοίξει βιβλίο αλλά κι εβδομάδες όπου […]

Neopolis Team

6 Σεπτεμβρίου, 2015

Στην μέχρι τώρα πορεία μου στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχω διαπιστώσει πως υπάρχουν δύο μέθοδοι διαβάσματος και προετοιμασίας για τις εξεταστικές περιόδους. Από τη μία το ελεύθερο διάβασμα όπου ο εκάστοτε φοιτητής μελετά την ύλη χωρίς τον παραμικρό προγραμματισμό. Ενδέχεται δηλαδή, να περάσουν εβδομάδες ολόκληρες που δε θα ανοίξει βιβλίο αλλά κι εβδομάδες όπου το διάβασμα ξεπερνά τις 12 ώρες ημερησίως. Από την άλλη, υπάρχει κι εκείνο το είδος μελέτης όπου κάθε μέρα που περνά, πρέπει να επιτυγχάνεται ένας συγκεκριμένος στόχος, προκαθορισμένος και συμφωνημένος από πριν.

Κάθε ένας από τους παραπάνω τρόπους, έχει τα δικά του πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα όπως είναι φυσικό. Ο κάθε φοιτητής, κάνει την προσωπική του επιλογή η οποία κρίνεται εκ του αποτελέσματος και μόνο. Κάθε Φεβρουάριο, Ιούνιο και Σεπτέμβριο δηλαδή. Αυτό όμως, δε μας απαγορεύει να σχηματίζουμε τη δική μας άποψη και να θεωρούμε έναν εκ των δύο καλύτερο και πιο αποδοτικό από τον άλλο. Έτσι κι εγώ, στο εν λόγω δίλημμα ψηφίζω με κλειστά τα μάτια το νο2.

Όχι επειδή δεν έχω γνωρίσει άτομα που πέτυχαν κάνοντας την πρώτη επιλογή. Ίσα ίσα, που αυτοί είναι και οι περισσότεροι. Κι αυτό γιατί το διάβασμα με πρόγραμμα είναι σαφώς πιο δύσκολο στο ξεκίνημά του και μέχρι να βρεις και να μπεις στον ρυθμό σου, μοιάζει με βουνό. Στην πορεία όμως, θα ανταμειφθείς και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο. Η ύλη δε φαντάζει πλέον ατέλειωτη, ο όγκος της μελέτης μοιράζεται ισόποσα καθ’ όλη τη διάρκεια του εξαμήνου και στην πραγματικότητα δεν καλείσαι να στερηθείς το παραμικρό από την καλοπέραση και την έντονη φοιτητική ζωή. Συν τοις άλλοις, εμβαθύνεις αληθινά στον επιστημονικό τομέα που επέλεξες να σπουδάσεις γεγονός που θα σε βοηθήσει στην επαγγελματική σου ζωή στη συνέχεια. Βέβαια, δεν πρέπει να μπερδεύεσαι. Το πρόγραμμα δε θα σε κάνει να περνάς 10 – 10 τα μαθήματα σε κάθε περίοδο. Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιθανό να περάσεις λιγότερα σε σχέση με την πρώτη επιλογή, θα το κάνεις όμως με πολύ καλύτερο βαθμό κι αν μη τι άλλο περισσότερες κερδισμένες γνώσεις.

Αν τα επιχειρήματά μου σου φάνηκαν αρκετά για να σε πείσουν, μην το καθυστερείς. Άνοιξε το Google Calendar και διάλεξε 4 ημέρες μέσα στην εβδομάδα με ένα 3ωρο διαθέσιμο για μελέτη. Και τον αριθμό 4, δεν τον επιλέγω τυχαία. Είναι πολύ σημαντικό να μην τον ξεπεράσεις γιατί μόνο έτσι θα υπάρχει αρκετός χρόνος για ξεκούραση αλλά και για κάλυψη ημερών που τυχόν …ξεστράτισες. Όπως είπαμε και παραπάνω, φοιτητική ζωή είναι αυτή. Οι κραιπάλες προβλέπονται κανονικότατα! Τέλος, υπολόγισε τον χρόνο διαβάσματος που απαιτεί κάθε μάθημα κι άπλωσέ τον στο παραπάνω calendar. Τα υπόλοιπα είναι θέμα πειθαρχίας κι αποφασιστικότητας. Οτιδήποτε άλλο, θεωρείται …κούφια δικαιολογία!

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET