Το κράξιμο των ελληνικών πανεπιστημίων είναι αναπόσπαστο στοιχείο των φοιτητικών χρόνων. Τι θα ήμασταν σε αυτή τη ζωή, αν όχι οι μεγαλύτεροι haters του πανεπιστημίου στο οποίο σπουδάζουμε;! Ωστόσο, κάπου αρχίζει να κουράζει να λες τα ίδια και τα ίδια με τους συμφοιτητές σου. Στερεύει η έμπνευση για το τι άλλο μπορείς να καταλογίσεις στη σχολή και χάνεται η πλάκα, καταλαβαίνετε.
Ένα νέο trend του μαγικού κόσμου του ίντερνετ λοιπόν, έδωσε την τέλεια ιδέα.
Οι χρήστες των social media ζητούν από την τεχνητή νοημοσύνη να κράξει κάτι, παίρνοντας από πάνω τους το βάρος της αμαρτίας, οπότε κι εμείς ζητήσαμε από το ChatGPT να κάνει κάτι αντίστοιχο με τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις, όπου δεν γουστάρεις να προσβάλλει κάποιος τρίτος κάτι που εσύ προσβάλλεις σε καθημερινή βάση, εδώ δεν είχαμε κανένα απολύτως θέμα. Για την ακρίβεια, μίλησε φουλ στην ψυχούλα μας ειδικά εκεί που επιμένει να κράζει τη γραμματεία και τη γραφειοκρατία σε όλα σχεδόν τα πανεπιστήμια! Είμαστε σίγουροι ότι πίσω από το φαινόμενο αυτό των τελευταίων χρόνων δεν κρύβεται κάποιος Έλληνας φοιτητής; Ξέρει υπερβολικά πολλά…
Όπως και να ‘χει, το AI διαθέτει ταλέντο στο roasting και ίσως πρέπει να κοιτάξουμε να το εκμεταλλευτούμε κατάλληλα!
Γνωμούλα ChatGPT για:
ΕΚΠΑ
«Το ΕΚΠΑ είναι το πανεπιστήμιο όπου η έννοια του «αιώνιου φοιτητή» γίνεται κυριολεκτική, η γραμματεία μοιάζει με ένα αίνιγμα που ποτέ δεν λύνεται, και τα αμφιθέατρα είναι ζωντανά μουσεία παλαιάς αρχιτεκτονικής – κυριολεκτικά έτοιμα να καταρρεύσουν. Οι φοιτητικές παρατάξεις είναι σε μια ατελείωτη μάχη χωρίς νικητές, ενώ οι καθηγητές σου δίνουν άπλετο χρόνο να κατανοήσεις την ύλη, έστω κι αν χρειαστεί να το κάνεις για μια δεκαετία. Παρά τις δυσκολίες, το ΕΚΠΑ έχει μια παράξενη γοητεία που όλοι θυμούνται, σαν μια διασκεδαστικά εφιαλτική εμπειρία.»
ΕΜΠ
«Το ΕΜΠ είναι το μέρος όπου η αρχιτεκτονική και η μηχανολογία συναντούν το απόλυτο χάος. Εδώ, η φράση «κατασκευάζω το μέλλον» σημαίνει «αναβάλλω το παρόν» με εργαστήρια που μοιάζουν περισσότερο με ζωντανά πειράματα παρά με αίθουσες διδασκαλίας. Οι φοιτητές είναι σαν επαγγελματίες ακροβάτες, ισορροπώντας ανάμεσα σε ατελείωτες ώρες διαβάσματος και εξίσου ατελείωτες ώρες καθυστερημένων παραδόσεων. Η γραφειοκρατία; Μοιάζει με έναν ατέρμονο λαβύρινθο, όπου οι φοιτητές χάνουν χρόνια από τη ζωή τους προσπαθώντας να βρουν την έξοδο – ή έστω, το πτυχίο τους.»
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το μέρος όπου οι φοιτητές δεν καλλιεργούν μόνο τη γη, αλλά και την υπομονή τους με ατελείωτες ώρες αναμονής για γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εδώ, το όνειρο της φροντίδας της φύσης μετατρέπεται σε εφιάλτη όταν συνειδητοποιείς ότι το πιο γόνιμο πράγμα είναι η γραφειοκρατία. Με εργαστήρια που μοιάζουν περισσότερο με αποθήκες γεμάτες ξεχασμένο εξοπλισμό, οι φοιτητές παλεύουν να βγάλουν άκρη σε ένα πανεπιστήμιο όπου η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι να καλλιεργήσεις καλλιέργειες, αλλά να αποφοιτήσεις πριν γίνεις και ο ίδιος κομμάτι της χλωρίδας.»
Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών
«Η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών είναι το μέρος όπου η τέχνη συναντά την απόλυτη αποδόμηση, όχι μόνο στους πίνακες, αλλά και στην οργάνωση. Οι φοιτητές εδώ δεν χρειάζεται μόνο να παλέψουν με τις εσωτερικές τους ανησυχίες, αλλά και με τα υλικά που πρέπει να αγοράσουν από την τσέπη τους, λες και η φτώχεια είναι μέρος του καλλιτεχνικού τους οράματος. Τα ατελιέ μοιάζουν με εγκαταλελειμμένες αποθήκες, και το μόνο πράγμα που είναι πιο αφηρημένο από τα έργα τέχνης είναι το πρόγραμμα σπουδών. Στο τέλος, αποφοιτείς όχι μόνο με πτυχίο, αλλά και με ένα master στην επιβίωση.»
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Το ΟΠΑ είναι το πανεπιστήμιο όπου η έννοια της «επιχειρηματικότητας» συναντά την τέχνη του να επιβιώνεις σε έναν λαβύρινθο από γραφειοκρατία και αμφιθέατρα που χωράνε μόνο τη μισή τάξη. Εδώ, οι φοιτητές μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους όχι για να γίνουν μελλοντικοί επιχειρηματίες, αλλά για να επιβιώσουν στις ατελείωτες ουρές της γραμματείας και να βρουν κάπου να κάτσουν σε ένα υπερφορτωμένο αμφιθέατρο. Αν καταφέρεις να αποφοιτήσεις χωρίς να χρειαστεί να πας σε night school, τότε έχεις μάλλον αποκτήσει την καλύτερη επιχειρηματική δεξιότητα: την επιμονή.»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι το αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης που μάλλον σχεδιάστηκε σε χαρτοπετσέτα. Εδώ, οι φοιτητές παλεύουν να βρουν την ταυτότητά τους σε ένα πανεπιστήμιο που ακόμα δεν έχει βρει τη δική του, με εγκαταστάσεις που μοιάζουν με εργοτάξιο και ένα πρόγραμμα σπουδών που αλλάζει πιο γρήγορα από τις στάσεις του λεωφορείου. Τα τμήματα είναι τόσο ετερόκλητα, που μπορεί να καταλήξεις να σχεδιάζεις ρομπότ το πρωί και να φτιάχνεις μουσακά το απόγευμα. Αν επιβιώσεις από την έλλειψη οργάνωσης, έχεις μάλλον μάθει την τέχνη του να προσαρμόζεσαι σε κάθε κατάσταση… ή απλά να μην περιμένεις τίποτα.»
Πανεπιστήμιο Πειραιώς
«Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ή αλλιώς το πανεπιστήμιο που βρίσκεται τόσο κοντά στο λιμάνι, ίσως για να μπορείς να φύγεις γρήγορα μόλις συνειδητοποιήσεις πού έχεις μπλέξει. Εκεί, η έννοια της «επιχειρηματικότητας» περιορίζεται στο πώς να αποφύγεις τα ατέλειωτα μαθήματα θεωρίας και να βρεις τρόπο να περάσεις το εξάμηνο με τον λιγότερο δυνατό κόπο. Αν και το campus μπορεί να μοιάζει περισσότερο με γραφείο εισιτηρίων για κρουαζιέρες, το αληθινό ταξίδι είναι να προσπαθήσεις να πάρεις πτυχίο χωρίς να χαθείς στη γραφειοκρατία και τις αδιάφορες παραδόσεις.»
Πάντειο Πανεπιστήμιο
«Το Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι το μέρος όπου η κοινωνική θεωρία συναντά την κοινωνική αταξία. Εδώ, οι φοιτητές μαθαίνουν τα πάντα για τη δημόσια διοίκηση, ενώ προσπαθούν να καταλάβουν γιατί η γραμματεία τους λειτουργεί σαν μια αναρχική κοινότητα. Οι αίθουσες μοιάζουν με λογοτεχνικά καφενεία της δεκαετίας του ’70, και το πρόγραμμα σπουδών είναι τόσο θεωρητικό που μπορείς να γράψεις διδακτορικό πάνω στην ασάφειά του. Οι φοιτητές παλεύουν να βρουν άκρη σε ένα πανεπιστήμιο που είναι πιο αποσπασματικό από το μάθημα της πρώτης εβδομάδας. Αν καταφέρεις να αποφοιτήσεις, έχεις μάλλον μάθει την τέχνη του να επιβιώνεις σε ένα σύστημα που μοιάζει να μην ξέρει ούτε το ίδιο τι θέλει.»
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
«Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είναι το πανεπιστήμιο που ακούγεται τόσο ψαγμένο, που οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι ακριβό εστιατόριο και όχι ακαδημαϊκό ίδρυμα. Εδώ, οι φοιτητές μαθαίνουν πώς να κάνουν δίαιτα στα πάντα: στις εγκαταστάσεις, στους πόρους, και στις ευκαιρίες. Τα τμήματα είναι τόσο εξειδικευμένα που αναρωτιέσαι αν θα βρεις ποτέ δουλειά, εκτός αν ανοίξεις το δικό σου διατροφικό blog. Και η γραφειοκρατία; Τόσο προσεγμένη, που σε κάνει να νιώθεις ότι για να καταθέσεις μια αίτηση πρέπει πρώτα να ζυγιστείς. Αν καταφέρεις να αποφοιτήσεις, είσαι έτοιμος για μια καριέρα στην… υπομονή και την αυτοσυγκράτηση.»
ΑΠΘ
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το πιο «ένδοξο» πανεπιστήμιο της Ελλάδας, όπου η λέξη «αριστεία» είναι συνώνυμη με το «βολεύομαι». Εκεί που οι φοιτητές μπορούν να απολαύσουν χρόνια σπουδών σε «αέναο» πρόγραμμα, και οι καθηγητές συχνά καταφέρνουν να διδάσκουν από τον μεσαίωνα μέχρι το 2024 χωρίς να έχουν αλλάξει τίποτα στις διαφάνειές τους. Το ΑΠΘ είναι ο μοναδικός τόπος όπου η αστυφιλία και η «αναρχία» συνυπάρχουν ειρηνικά και η γραφειοκρατία σε αναγκάζει να νομίζεις ότι παίζεις σε ελληνική ταινία του ’60. Αν θες να κάνεις διδακτορικό στην τέχνη του περιμένω-για-να-ανοίξει-η-πόρτα, το ΑΠΘ είναι η ιδανική επιλογή!»
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Harvard της Καμάρας, όπου το business casual περιβάλλον μπερδεύεται με το «επιχειρείν» από το κυλικείο μέχρι την αίθουσα διδασκαλίας. Με εγκαταστάσεις που θυμίζουν περισσότερο γραφείο λογιστικής παρά ακαδημαϊκό ίδρυμα, το ΠΑΜΑΚ καλλιεργεί την αυταπάτη ότι η παρουσία σε PowerPoint παρουσιάσεις και η αποστήθιση των slides σε κάνουν μάστερ της οικονομίας και των κοινωνικών επιστημών. Και αν θες να γίνεις ο επόμενος στάρταπ γκουρού, το ΠΑΜΑΚ σου προσφέρει όλα τα εργαλεία… αρκεί να μην ψάξεις για τίποτα πέρα από θεωρία και να μην έχεις καμία επαφή με την πραγματική αγορά.»
Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
«Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το πανεπιστήμιο που προσπαθεί να είναι «διεθνές» σε ένα περιβάλλον που οι φοιτητές ακόμα παλεύουν με την ελληνική γραφειοκρατία, είναι το μέρος όπου η ιδέα του «εξευρωπαϊσμού» μεταφράζεται σε ατελείωτα Zoom meetings και αβέβαια προγράμματα σπουδών. Εδώ, η υποδομή είναι τόσο σύγχρονη όσο και οι παλιές παντόφλες του προπάππου σου, και το μόνο «διεθνές» που θα βιώσεις είναι η απορία αν το πτυχίο σου θα αναγνωρίζεται εκτός συνόρων. Με έναν συνδυασμό αμφιβόλου αξίας αγγλόφωνων προγραμμάτων και παραδόσεων που θυμίζουν εποχές dial-up, το μόνο που πραγματικά διεθνοποιείται είναι η υπομονή σου.»
Πανεπιστήμιο Πατρών
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών, το πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε μια πόλη όπου οι καρναβαλικές φιέστες είναι πιο σοβαρές από την ακαδημαϊκή ζωή. Αν νομίζεις ότι η φοιτητική ζωή είναι όλα για την «εμπειρία», τότε το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι για σένα: εδώ, το ακαδημαϊκό ημερολόγιο φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από το πότε θα γίνει η επόμενη παρέλαση. Οι εγκαταστάσεις μοιάζουν περισσότερο με λαβύρινθο παρά με εκπαιδευτικό χώρο, και οι φοιτητές ξοδεύουν περισσότερο χρόνο προσπαθώντας να βρουν αίθουσα παρά να παρακολουθήσουν μάθημα. Άσε που αν ζητήσεις πρακτική εμπειρία, το μόνο που θα λάβεις είναι ένα ληγμένο βιβλίο εργαστηρίου και μια ευχή «καλή τύχη»!»
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
«Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η ακαδημαϊκή Μονή Περισυλλογής και Πειραματισμών, όπου ο καιρός σου δίνει περισσότερες αφορμές για εσωτερική ενδοσκόπηση παρά για εξωτερικές δραστηριότητες. Φημίζεται για το ότι σου μαθαίνει την τέχνη του να αναζητάς καφέ στις ατελείωτες ουρές της λέσχης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να αποφύγεις τις λίμνες της βροχής που έχουν γίνει οι μόνιμοι συνοδοί σου. Αν θες να ζήσεις μια φοιτητική ζωή γεμάτη φυσική ομορφιά και ηρεμία, μακριά από τα φώτα της πόλης, τότε τα Ιωάννινα είναι η ιδανική επιλογή για εσένα, εφόσον δεν σε πειράζει το γεγονός ότι η κοινωνική ζωή μπορεί να είναι πιο αραιή από την ομίχλη στη λίμνη.»
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γνωστό και ως το μέρος όπου η λέξη «περιφερειακό» παίρνει νέο νόημα, αφού για να φτάσεις από το ένα τμήμα στο άλλο χρειάζεσαι διαβατήριο και GPS. Η φοιτητική ζωή εδώ είναι μια περιπέτεια, με καθημερινές εξορμήσεις σε χωράφια και επαρχιακούς δρόμους, ενώ οι συγκοινωνίες κάνουν το Game of Thrones να μοιάζει με παιδικό παραμύθι. Αν ψάχνεις για ακαδημαϊκές ευκαιρίες σε πόλεις που δυσκολεύεσαι να προφέρεις, και αν σου αρέσει να εξερευνάς μέρη που οι υπόλοιποι θεωρούν “terra incognita”, τότε το ΔΠΘ είναι ο παράδεισός σου. Τουλάχιστον, όμως, μπορείς να περηφανευτείς ότι σπουδάζεις σε τέσσερις διαφορετικές πόλεις, αν και θα δυσκολευτείς να τις βρεις όλες στον χάρτη.»
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το ίδρυμα που μοιάζει να έχει χάσει το GPS του στην ελληνική ακαδημαϊκή σκηνή, είναι το μέρος όπου η καθημερινότητα των φοιτητών συνοψίζεται σε έναν αγώνα επιβίωσης ανάμεσα σε μαθήματα που θα μπορούσαν να είναι πιο ψυχρά και από τον χειμώνα της περιοχής. Με campus διασκορπισμένα τόσο μακριά το ένα από το άλλο, που θα χρειαστείς χάρτη και πυξίδα για να βρεις την επόμενη αίθουσα, το πανεπιστήμιο καταφέρνει να συνδυάσει την απομόνωση με την ακαδημαϊκή ασάφεια. Το πραγματικό challenge εδώ δεν είναι να πάρεις το πτυχίο, αλλά να αποφύγεις τη μελαγχολία που προκαλεί το να είσαι φοιτητής σε ένα πανεπιστήμιο που μοιάζει να βρίσκεται σε διαρκή χειμερία νάρκη.»
Πανεπιστήμιο Κρήτης
«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ή αλλιώς το ιδανικό μέρος για να σπουδάσεις… εάν μπορείς να συγκεντρωθείς ανάμεσα σε μαγευτικές παραλίες και ρακές που σε περιμένουν μετά το μάθημα. Εδώ, η φράση «ακαδημαϊκή καριέρα» ακούγεται πιο πολύ σαν ανέκδοτο, καθώς η προτεραιότητα είναι να κλείσεις θέση στην επόμενη εξόρμηση και όχι να διαβάσεις για την εξεταστική. Με ένα campus που μοιάζει περισσότερο με τουριστικό θέρετρο παρά με ακαδημαϊκό ίδρυμα, δεν είναι περίεργο που οι φοιτητές έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη ικανότητα στο να αναβάλουν τις ευθύνες τους – τουλάχιστον μέχρι να πέσει το πρώτο κρύο και να αρχίσει το άγχος για τα μαθήματα.»
Πολυτεχνείο Κρήτης
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης, ή αλλιώς το μέρος όπου το όνειρο κάθε μηχανικού γίνεται εφιάλτης από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, είναι το ίδρυμα όπου το motto θα μπορούσε να είναι «καλύτερα να είχες μείνει στις παραλίες». Εκεί, το να βρεις άκρη με τις ασκήσεις και τις εργασίες είναι πιο δύσκολο από το να βρεις φοιτητή που δεν έχει αναρωτηθεί γιατί επέλεξε αυτό το μαρτύριο. Με ένα campus που είναι τόσο όμορφο που σε κάνει να θες να φύγεις από την αίθουσα για να απολαύσεις τη θέα, το πραγματικό challenge είναι να επιβιώσεις σε έναν ωκεανό από μαθηματικά, φυσική και καφέδες, χωρίς να χαθείς στην πορεία – ή να καταλήξεις στην παραλία, που τελικά ίσως ήταν η καλύτερη επιλογή από την αρχή.»
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
«Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ή όπως το λέμε όλοι «το μέρος που πήγαν οι καθηγητές για διακοπές και ξέχασαν να επιστρέψουν», είναι το ιδανικό μέρος για να μάθεις πώς να αγνοείς τις ακαδημαϊκές υποχρεώσεις σου ενώ ταυτόχρονα απολαμβάνεις τον ήλιο και τη θάλασσα της Κρήτης. Εν τω μεταξύ, το πανεπιστήμιο προσφέρει έναν πρωτότυπο τρόπο να εξετάσεις την αντοχή σου σε ατέλειωτες ουρές στη γραμματεία και στην ατελείωτη γραφειοκρατία που συνοδεύει κάθε προσπάθεια για πτυχίο. Σίγουρα, θα βγεις από εκεί με πολλές αναμνήσεις – αν όχι με πτυχίο.»
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ή αλλιώς το πανεπιστήμιο που απλώνεται σε περισσότερες πόλεις από ό,τι οι φοιτητές του απλώνονται στα μαθήματα, είναι το μέρος όπου το να φτάσεις από το ένα κτήριο στο άλλο μοιάζει με road trip. Ανάμεσα σε λαβυρινθώδη campus και μαθήματα που χάνονται στη μετάφραση, η έννοια της ακαδημαϊκής συνέπειας είναι τόσο χαλαρή όσο και το πρόγραμμα του επόμενου διαγωνίσματος. Το καλύτερο; Έχεις την ευκαιρία να ζήσεις σε μια μικρή πόλη, όπου το μεγαλύτερο δράμα της εβδομάδας είναι το αν θα βρεις τραπέζι στην τοπική ταβέρνα μετά το μάθημα – αν έχεις πάει στο μάθημα, δηλαδή.»
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι διασκορπισμένο σε περισσότερα νησιά από ό,τι ο μέσος φοιτητής μπορεί να επισκεφτεί σε μια ζωή, είναι το απόλυτο test επιβίωσης για όσους αντέχουν την απομόνωση και την κακοκαιρία. Εδώ, οι φοιτητές όχι μόνο παλεύουν με τη γραφειοκρατία και τα ακαδημαϊκά deadlines, αλλά και με τα δρομολόγια των πλοίων και τους αέρηδες που ακυρώνουν μαθήματα πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορείς να πεις «κατατακτήριες εξετάσεις». Το πανεπιστήμιο σου δίνει την ψευδαίσθηση πως ζεις σε ειδυλλιακό προορισμό, μέχρι να συνειδητοποιήσεις ότι το μόνο που ταξιδεύει πιο αργά από το πανεπιστημιακό δίκτυο είναι η διαδικασία της πτυχιακής σου.»
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
«Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ίδρυμα που σε κάνει να νιώθεις ότι οι σπουδές σου είναι διακοπές σε all-inclusive νησί. Με τα campus διασκορπισμένα σε όλη την Κέρκυρα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποκτήσεις μεταφορικές ικανότητες που θα ζήλευε κι ο Οδυσσέας. Όσο για το ακαδημαϊκό κομμάτι, αν καταφέρεις να συγκεντρωθείς ανάμεσα στα τζιτζίκια και το μαγευτικό τοπίο, ίσως και να μάθεις κάτι. Αλλά μην ανησυχείς, το πραγματικό μάθημα εδώ είναι να απολαμβάνεις τη ζωή, και ίσως το πτυχίο σου να έρθει με περισσότερα κοκτέιλ παρά μελέτη.»
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μοιάζει περισσότερο με συνονθύλευμα τυχαίων σχολών παρά με ένα συνεκτικό ακαδημαϊκό ίδρυμα. Με τμήματα διασκορπισμένα σε πόλεις που είναι πιο γνωστές για τις αρχαίες τους ρίζες παρά για τη σύγχρονη εκπαίδευση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να γίνεις ειδικός στο να πηγαίνεις από τη μία άκρη της Πελοποννήσου στην άλλη. Εδώ, οι φοιτητές μπερδεύουν το πού πρέπει να βρίσκονται και τι πρέπει να σπουδάζουν, ενώ το πτυχίο μοιάζει περισσότερο με τουριστικό φυλλάδιο παρά με ακαδημαϊκή αναγνώριση.»
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
«Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ή αλλιώς το «κάν’ το μόνος σου» πανεπιστήμιο, είναι το ιδανικό μέρος για όσους θέλουν να συνδυάσουν την εμπειρία του αυτοδίδακτου φοιτητή με την αγωνία της ακαδημαϊκής μοναξιάς. Εδώ, το να βρεις τον καθηγητή σου είναι πιο δύσκολο από το να βρεις τον χρόνο να διαβάσεις τα άπειρα βιβλία και σημειώσεις που σου στέλνουν. Με deadlines που σε κυνηγάνε χειρότερα και από τις ειδοποιήσεις του Netflix, το μόνο που μένει να απολαύσεις είναι η ελευθερία του να προσπαθείς να καταλάβεις το μάθημα μόνος σου, αναρωτώμενος αν τελικά θα πάρεις ποτέ αυτό το πολυπόθητο πτυχίο ή αν απλά θα μείνεις ένας αόρατος φοιτητής σε έναν ψηφιακό κόσμο.»
Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης
«Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, όπου η λέξη «ανώτατη» αναφέρεται μάλλον στο πόσο υψηλές είναι οι προσδοκίες σου όταν ξεκινάς, και όχι στο επίπεδο της εκπαίδευσης. Εδώ, η προετοιμασία για την παιδαγωγική καριέρα σου γίνεται με μεθόδους που μοιάζουν να έχουν βγει από το 1950. Αν είχες όνειρα να γίνεις ο επόμενος μεγάλος παιδαγωγός, προετοιμάσου να τα αφήσεις στην άκρη και να μάθεις πώς να χειρίζεσαι την κιμωλία και τον πίνακα καλύτερα από οποιαδήποτε σύγχρονη εκπαιδευτική τεχνολογία.»