fbpx

Υπερπαραγωγή τα φετινά Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη, με Φουρέιρα θα αλλάξουν χρόνο!


Στις 7 Δεκεμβρίου η Θεσσαλονίκη φωταγωγείται για τα Χριστούγεννα και ετοιμάζεται για υπερπαραγωγή.

Πολύ θα θέλαμε να πούμε «και στα δικά μας», ωστόσο οι Αθηναίοι θα πρέπει να περιμένουμε λίγο παραπάνω για την φωταγώγηση της πρωτεύουσας. Στη Σαλόνικα από την άλλη, ετοιμάζουν πολύ ωραία πράγματα για τις γιορτινές μέρες. 

Η φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης να συνοδεύει την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Τη σκυτάλη θα πάρει το πιανιστικό σχήμα, Piandaemonium στην πλατεία Αριστοτέλους με 12 πιανίστες σε 6 πιάνα να δημιουργήσουν μια μουσική πανδαισία. Αποκορύφωμα του μουσικού προγράμματος θα είναι τα τραγούδια μιας ομάδας υψίφωνων ερμηνευτών που θα βρίσκονται σε διάφορα μπαλκόνια της πλατείας.

Τη βραδιά θα παρουσιάσει, ποιος άλλος, ο Σάκης Τανιμανίδης φυσικά.

Η αλλαγή του χρόνου θα γίνει με Ελένη Φουρέιρα

Οι Θεσσαλονικείς θα υποδεχτούν τη νέα χρονιά με Ελένη Φουρέιρα, η οποία θα μετρήσει αντίστροφα μαζί με τον Δήμαρχο. Πιο συγκεκριμένα, το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς θα ανοίξουν οι Fortissimo, το διάσημο πλέον ελληνικό κουαρτέτο βιολιών. Μετά την Ελένη Φουρέιρα, τη μουσική επιμέλεια της βραδιάς θα αναλάβουν δύο γνωστοί μουσικοί παραγωγοί της Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση θα κάνει ο Γιάννης Σερβετάς.

Στο μεταξύ, η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα ξεκίνησε από το καλοκαίρι.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα δημάρχου, είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δημιουργήσουν μια εντυπωσιακή πρόταση για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η πρόταση αυτή περνάει στη φάση της υλοποίησης με τη εορταστική μεταμόρφωση του κέντρου της Θεσσαλονίκης να βασίζεται σε πόρους που προέρχονται από χορηγίες ιδιωτών.

Ο σχεδιασμός του στολισμού της πόλης, των συναυλιών και των παράλληλων εορταστικών δράσεων έχει ξεκάθαρα ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πηγή έμπνευσης και ιδεών αποτέλεσε η Γιορτή των Φώτων (Fête des lumières) της Λυών.

Χριστουγεννιάτικη αγορά, δέντρο και μουσικό κουτί με νότες που θα «αγκαλιάζουν» την πλατεία Αριστοτέλους. Ένα ψηλό φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρων 17 – 20 μέτρων θα φωτίσει την πλατεία Αριστοτέλους. Κοντά στο δέντρο θα στηθεί η φάτνη.

Μπροστά από το Ολύμπιον θα υπάρχει ένα γυάλινο μουσικό κουτί από το οποίο θα βγαίνουν συρματόσχοινα με νότες, που θα «αγκαλιάζουν» την πλατεία συμβολίζοντας το πεντάγραμμο. Το δέντρο και η φάτνη θα βρίσκονται εντός μιας ενιαίας κατασκευής, η οποία θα αποτελεί προέκταση της σκηνής και θα παραμείνει καθ΄ όλη την διάρκεια των εορτών, προκειμένου οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα να ανέβουν και να θαυμάσουν την θέα προς τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος περιλαμβάνει 60 φωτεινές αψίδες που θα στηθούν κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους. Θα είναι τοποθετημένες σε τριάδες και εξάδες και θα συνδέουν την Λεωφόρο Νίκης με την χριστουγεννιάτικη αγορά, που θα στηθεί στην πλατεία Δικαστηρίων (Αρχαία Αγορά). Ακόμη, φαντασμαγορικό θέαμα θα προφέρουν οι γυάλινοι κύβοι με πούπουλα που θα τοποθετηθούν στα παρτέρια από την Τσιμισκή μέχρι την Εγνατία.

Στην πλατεία Δικαστηρίων θα στηθούν το χριστουγεννιάτικο χωριό και η χριστουγεννιάτικη αγορά με το σπίτι του Άη Βασίλη, καρουζέλ και 40 ξύλινα σπιτάκια ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα πωλούν χριστουγεννιάτικα προϊόντα, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν γλυκίσματα, χριστουγεννιάτικα είδη κ.α.

Το χριστουγεννιάτικο χωριό εκτός από το σπίτι του Άη Βασίλη θα περιλαμβάνει 5 σπιτάκια με δραστηριότητες για παιδιά, όπου οι μικροί φίλοι θα μπορούν να παίξουν και να μάθουν ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα να γράψουν ένα γράμμα στον Άη Βασίλη και να ζυμώσουν κουλουράκια.

Η νέα διοίκηση του δήμου θα κρατήσει ορισμένα κομμάτια από τον περσινό στολισμό. Ένα από αυτά είναι και ο μπλε ουρανός του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, που θα διατηρηθεί και φέτος. Παράλληλα, οι υπόλοιπες 4 κοινότητες του δήμου θα στολιστούν με κομμάτια από τον φετινό χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

Πρωτόγνωρη εμπειρία η φωταγώγηση του δέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους

Σύμφωνα με συνεργάτες του δημάρχου Θεσσαλονίκης θα είναι μία εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την ζήσουν. Εκδήλωση για την φωταγώγηση του δέντρου θα πραγματοποιηθεί και στην χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Δικαστηρίων.

Την Πρωτοχρονιά, στην αλλαγή του χρόνου φαντασμαγορικό θέαμα θα προσφέρουν τα πυροτεχνήματα που θα φωτίσουν τον ουρανό πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης και τα οποία είναι για ακόμη μια χρονιά χορηγία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Το βάρος του σχεδιασμού και της υλοποίησης του εορταστικού πρότζεκτ έχουν επωμιστεί δύο στενοί συνεργάτες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τον σύμβουλο του Δημάρχου, Γιώργο Γονιάδη και τον αντιπρόεδρο του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΘ, Νίκο Χιονίδη. Τα υλικά και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθούν για τον στολισμό της πόλης έχουν αφαιρετικό στιλ και έτσι θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά και σε άλλες διοργανώσεις και δράσεις της πόλης. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης επιδιώκει σε μία δύσκολη συγκυρία να αποδείξει ότι έχει τη γνώση και την ικανότητα να παράγει σημαντικό έργο. Η Χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη του 2019 αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET