fbpx

Ξεκίνησες τη φοιτητική σου ζωή; Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το πάσο!


Η φοιτητική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, με χιλιάδες πρωτοετείς να δηλώνουν ενθουσιασμένοι για το νέο κύκλο που ανοίγεται στη ζωή τους. Ένας ενθουσιασμός που φαίνεται ακόμη κι από τα μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά κι αφορούν ερωτήματα που απασχολούν τα… φρέσκα μυαλά των Πανεπιστημίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η ειδική στήλη του Neopolis για τους φοιτητές (πρωτοετείς και μη) έχει την τιμητική της αυτό το διάστημα.

Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τους πρωτοετείς, είναι το φοιτητικό πάσο. Αναμενόμενο, έτσι δεν είναι; Πώς και πότε εκδίδεται, τι πλεονεκτήματα προσφέρει κι όλα αυτά τα ωραία, που μετατρέπουν το πάσο σε… αποδεικτικό φοιτητοφροσύνης.

Ναι, το μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ της εκάστοτε πόλης, είναι σίγουρα ο πυλώνας πάνω στον οποίο βασίζεται η χρησιμότητα του πάσο. Ωστόσο, δεν είναι σε καμία περίπτωση η μοναδική δυνατότητα και παροχή που αυτό «ξεκλειδώνει». Βλέπετε, είναι πολλοί οι Οργανισμοί κι ακόμη περισσότερες οι εταιρείες που στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν το target group 18 – 24, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους κατόχους της φοιτητικής ταυτότητας. Κρίμα δεν είναι, να μην τους… εκμεταλλευτούμε λιγάκι;

Παραδείγματα τέτοιων εκπτώσεων/προσφορών:

 • Εκπτώσεις και δώρα από τη Student Club των Public (ειδικές προσφορές δηλαδή μέσω της συλλογής πόντων, συμμετοχής σε διαγωνισμούς και κληρώσεων)
 • Σημαντικές προσφορές από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με την Cosmote και την Vodafone να κάνουν τη διαφορά
 • Προσφορές για σταθερή τηλεφωνία και Ίντερνετ
 • Προσφορές από το φοιτητικό πρόγραμμα που «τρέχει» κάθε χρόνο η Aegean Airlines
 • Μείωση τιμής τόσο στα εισιτήρια του ΚΤΕΛ όσο και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια (μήπως να ξαναπάς διακοπούλες;
 • Εκπτώσεις από τα ΕΛΤΑ (έκπτωση 30% στις τιμές των δεμάτων εσωτερικού για τα δέματα που στέλνονται από ή προς φοιτητές και ισχύει για αποστολές δεμάτων οποιουδήποτε βάρους)
 • Έκπτωση 10% στο εμπορικό κέντρο Attica
 • Εκπτώσεις σε φροντιστήρια – γυμναστήρια
 • Εκπτώσεις σε αρκετές αλυσίδες φαγητού, καφέ και διασκέδασης
 • Προσφορές για περιποίηση
 • Έκπτωση στα εισιτήρια των Village Cinemas
 • Δωρεάν είσοδο ή σημαντική μείωση εισιτηρίου σε πολλά μουσεία της χώρας (βλ. Ακρόπολης)

Το μόνο που απομένει είναι να κάνεις τη δική σου έρευνα αγοράς για τα καταστήματα, τις υπηρεσίες και τους οργανισμούς που σ’ ενδιαφέρουν και που παρέχουν φοιτητικές εκπτώσεις και προσφορές και σίγουρα θα πέσεις πάνω σε «χρυσές» ευκαιρίες που θα σε γλιτώσουν από αρκετά χρήματα. Χρήματα τα οποία αν μη τι άλλο, τα χρειάζεσαι και με το παραπάνω…


Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης;

Από τις 24/09/2012 οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές  όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για έκδοση νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας, ακολουθώντας την εξής διαδικασία:

Είσοδος στο σύστημα και συμπλήρωση ατομικών στοιχείων

1. Φοιτητές πρώτου κύκλου σπουδών

Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ακαδημαϊκής ταυτότητας από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username – password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.

Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει λάβει τους σχετικούς κωδικούς καθώς και για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα πρόσβασης, μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματός του ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του.

Μετά την επιτυχή είσοδό του στο σύστημα ο φοιτητής θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του. Σε περίπτωση που ο φοιτητής διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Ακολούθως, ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία που θα του ζητηθούν.

Σημείωση: Αν είστε φοιτητής του ΤΕΙ Αθήνας και δεν έχετε κωδικό πρόσβασης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μπορείτε να λάβετε τον κωδικό σας αυτοματοποιημένα εδώ.

2. Φοιτητές δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών

Οι φοιτητές του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών δε θα συνδέονται στο σύστημα με χρήση των κωδικών τους, αλλά θα συμπληρώνουν οι ίδιοι τα ατομικά στοιχεία που θα τους ζητούνται. Kάθε δήλωση του φοιτητή στο πρόγραμμα επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν.1599/1986, συνεπώς οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε τα στοιχεία που εισάγουν να είναι αληθή και επίκαιρα.

Υποβολή Αίτησης και παραλαβή Ακαδημαϊκής Ταυτότητας

Προτού ο φοιτητής προβεί στην υποβολή της αίτησής του θα πρέπει απαραιτήτως να διαβάσει και να αποδεχθεί τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

α. Μεταφόρτωση αρχείου με την προσωπική φωτογραφία του φοιτητή. Η φωτογραφία θα πρέπει να τηρεί τους παρακάτω κανόνες:

 • Οι διαστάσεις πρέπει να είναι τουλάχιστον 240 x 240 pixels
 • Ο τύπος της φωτογραφίας πρέπει να είναι jpg
 • Το μέγεθος της φωτογραφίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2MB

H φωτογραφία θα πρέπει να είναι πρόσφατη, έγχρωμη, σε ουδέτερο φόντο και να απεικονίζει ευκρινώς μόνο το πρόσωπο του δικαιούχου φοιτητή. Η φωτογραφία αυτή θα εκτυπωθεί από τον ανάδοχο του έργου στην ακαδημαϊκή ταυτότητα του φοιτητή. Οι φοιτητές που είχαν ανεβάσει φωτογραφία κατά την αίτηση της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ίδια ή να επιλέξουν διαφορετική.

β. Επιλογή του σημείου παράδοσης της ακαδημαϊκής ταυτότητας. Σημεία παράδοσης θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στις οποίες υφίσταται τμήμα Α.Ε.Ι..

γ. Επισκόπηση της αίτησης και οριστική υποβολή της. Μετά την υποβολή της αίτησης ο φοιτητής θα περιμένει το σχετικό έλεγχό της από τη Γραμματεία του Τμήματός του και την τελική έγκριση.

δ. Ειδοποίηση του δικαιούχου φοιτητή με sms ή e-mail ή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο πληροφοριακό σύστημα για την άφιξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας στο σημείο παράδοσης που έχει επιλέξει, μόλις αυτή γίνει διαθέσιμη.

ε. Παραλαβή της ακαδημαϊκής ταυτότητας. Ο φοιτητής κατόπιν της σχετικής ειδοποίησης θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης και θα παραλαμβάνει την ακαδημαϊκή ταυτότητα, επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αναφέροντας τον μοναδικό αριθμό της αίτησής του και τον κωδικό PIN, τον οποίο θα έχει λάβει με sms και e-mail. Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο θα απαιτείται να επιδεικνύεται η σχετική νόμιμη εξουσιοδότηση.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας της ακαδημαϊκής ταυτότητας από το φοιτητή, η αίτηση επανέκδοσής της θα γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Μετά την ως άνω έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.

Αναλυτικές βήμα προς βήμα οδηγίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET