ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα, για όσους το έχασαν την προηγούμενη φορά!

Μια δεύτερη ευκαιρία!

Neopolis Team

1 Δεκεμβρίου, 2023

Αν υπάρχει ένα κοινό στο bucket list όλων μας, αυτό είναι να αντικρίσουμε τουλάχιστον μία φορά το Βόρειο Σέλας. Μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ταξιδέψουμε σε κάποια Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, αλλά… plot twist, μπορούμε να το κάνουμε κι από εδώ!

Πάει ένας μήνας σχεδόν που το υπερθέαμα αυτό έφτασε ως την κεντρική Μακεδονία (στις 5 Νοεμβρίου συγκεκριμένα) και ακόμα δυσκολευόμαστε να το χωνέψουμε. Με τη δεύτερη φορά ίσως πια πειστήκαμε. Ω γιες, το Βόρειο Σέλας έγινε ξανά ορατό στη χώρα μας, με το Forecast Weather να προειδοποιεί νωρίτερα πως:

Εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη αναμένεται να προκαλέσει ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα στη Γη, κατηγορίας G3, την 1η Δεκεμβρίου, όπου σύμφωνα με το NOAA, ενδέχεται το Βόρειο Σέλας να γίνει ορατό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη NOAA, την Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, μία μαζική εκτίναξη ηλιακού πλάσματος που συνέβη στις 28 Νοεμβρίου στην επιφάνεια του Ήλιου, επηρέασε τη Γη με αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα και, τόσο η Ευρώπη όσο και ορισμένα μέρη στις ΗΠΑ, απόλαυσαν ένα πανέμορφο φαινόμενο.

Φωτό: Eurokinissi

Η τελευταία φορά που έγινε ορατό το Βόρειο Σέλας ακόμα και στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, ήταν στις 5 Νοεμβρίου, όπου οι κάτοικοι στα βόρεια τμήματα της Ιταλίας αλλά και της Ελλάδας αντίκρισαν το εντυπωσιακό φαινόμενο, με τον ουρανό να αποκτά ένα έντονα κόκκινο χρώμα. Ωστόσο, το Βόρειο Σέλας εξαιρετικά σπάνια γίνεται ορατό στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, αφού είναι ένα γεγονός που συμβαίνει κατά κανόνα μόνο στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στη Φινλανδία και την Νορβηγία.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένει σε κώμα ο φοιτητής του ΑΠΘ και μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET