ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Wannacry | Η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που έχει πλήξει περισσότερες από 150 χώρες!

Περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει πλήξει η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, έχοντας μολύνει με τον επικίνδυνο ιό πάνω από 200.000 χρήστες, σύμφωνα με την Europol. Ο αριθμός αυτός ήδη έχει ξεκινήσει να αυξάνεται, αφού σήμερα που είναι καθημερινή αρκετοί χρήστες επέστρεψαν στις δουλειές τους -και στους υπολογιστές τους-, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία […]

Neopolis Team

15 Μαΐου, 2017

Περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο έχει πλήξει η παγκόσμια κυβερνοεπίθεση, έχοντας μολύνει με τον επικίνδυνο ιό πάνω από 200.000 χρήστες, σύμφωνα με την Europol.

Ο αριθμός αυτός ήδη έχει ξεκινήσει να αυξάνεται, αφού σήμερα που είναι καθημερινή αρκετοί χρήστες επέστρεψαν στις δουλειές τους -και στους υπολογιστές τους-, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα επικεφαλής της Europol.

Ο λόγος που είχε τέτοιο μεγάλος εύρος αυτή η επίθεση, οφείλεται στο ότι πολλές εταιρείες, νοσοκομεία, δημόσιοι φορείς, δεν κάνουν συχνά τις απαραίτητες ενημερώσεις στο λογισμικά και ακριβώς εκεί στόχευαν οι χάκερς.

Ωστόσο, όσοι διαθέτουν το official λογισμικό προστατεύονται από αυτό το ransomware. Παρακάτω παραθέτουμε τα updates που πρέπει να κάνουν, όσοι χρήστες των Windows δεν τα έχουν ήδη κάνει στους υπολογιστές τους.

Τα updates και οι κινήσεις ασφαλείας

-Όλα τα update downloads διατίθενται στο Microsoft Update Catalog.

-Τα patches για τα Windows XP, Windows 2008 και για τον Server 2003, βρίσκονται στο link του συγκεκριμένου Update Catalog.

-Όσοι δεν έχουν ενημερωμένο anti-virus software, προτείνεται να ενεργοποιήσουν το Windows Defender που είναι δωρεάν.

-Η Microsoft διαθέτει περισσότερες πληροφορίες για τον ιό και την επίθεση στο customer guidance for the WannaCry.

-Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν κάνει το security update, συστείνεται να εγκαταστήσουν άμεσα το Microsoft Security Bulletin MS17-010.

-Για όσους χρησιμοποιούν το Windows Defender, προτείνεται το Ransom:Win32/WannaCrypt που εντοπίζει τον ιό.

-Περισσότερες πληροφορίες διατείθενται από το Microsoft Malware Protection Center στο Windows Security blog.

Συνοπτικά τα updates εδώ:

-Download English language security updates: Windows Server 2003 SP2 x64Windows Server 2003 SP2 x86, Windows XP SP2 x64Windows XP SP3 x86Windows XP Embedded SP3 x86Windows 8 x86, Windows 8 x64

-Download localized language security updates: Windows Server 2003 SP2 x64Windows Server 2003 SP2 x86Windows XP SP2 x64Windows XP SP3 x86Windows XP Embedded SP3 x86Windows 8 x86Windows 8 x64

Σημειώνεται ότι όσοι χρησιμοποιούν το Bitdefender δεν επηρεάζονται από αυτή την επίθεση, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία.

Το κακόβουλο λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που “παραλύει” τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Ο ιός ονομάζεται “WannaCry” και εξαπλώνεται όπως είπαμε παραπάνω, εκμεταλλευόμενος το κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμπώςιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο.

Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά “άνοιγε την πόρτα” στο ransomware. Οι χάκερς ζητούν από τους χρήστες – θύματα να πληρώσουν ένα ποσό σε bitcoin, ίσο με 300 δολάρια (275 ευρώ), προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα αρχεία.

Από την πλευρά της η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Digital Shadows ανέφερε σήμερα ένα ποσό ύψους 32.000 δολαρίων που έχει συνολικά καταβληθεί σε bitcoin, ποσό που δεν κρίνεται ως ιδιαιτέρως υψηλό σε σχέση με τις διαστάσεις της επίθεσης.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η διάδοση του ιού επιβραδύνθηκε πάντως κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η εξάπλωση του WannaCry έχει περιοριστεί στις Ασιατικές χώρες, ενώ η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι είχαν εντοπιστεί μόνο 9 υποθέσεις ransomware, χωρίς ωστόσο να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες.

Αυστραλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής μόνο 3 μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις έχουν προσβληθεί, ενώ το υπουργείο Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι διερευνάται μικρός αριθμός μη επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Στην Ιαπωνία τόσο η Nissan όσο και η Hitachi ανέφεραν ότι έχουν επηρεαστεί ορισμένα από τα συστήματά τους, ενώ η κινεζική εταιρεία πετρελαίου PetroChina ανέφερε ότι σε ορισμένους σταθμούς της οι πελάτες αντιμετώπισαν πρόβλημα με τις πληρωμές.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET