ΕΛΛΑΔΑ

Βλαβερή η ατμόσφαιρα στην Αττική λόγω φωτιάς – Ο χάρτης με την ποιότητα αέρα ανά περιοχή!

Και με το πράσινο που θα μας έχει απομείνει, βλαβερή θα είναι και μετά τις φωτιές...

Neopolis Team

23 Αυγούστου, 2023

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία από τις πολλές συνέπειες των πυρκαγιών είναι και η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Ο καπνός πέρα από ενοχλητικός, είναι και πολύ βλαβερός. Ενώ αν νόμιζες ότι πρέπει να προσέχουν μόνο όσοι βρίσκονται στις περιοχές που πλήττονται ή κοντά σε αυτές, τότε η εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που δείχνει το ταξίδι του καπνού της φωτιάς της Αλεξανδρούπολης, θα σου αλλάξει γνώμη. Συγκεκριμένα, φέρεται να διέσχισε συνολικά 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, φτάνοντας μέχρι τη γειτονική Ιταλία.

Κι ενώ ο αέρας είναι ούτως ή άλλως επιβαρυμένος στη χώρα με τα τόσα μέτωπα, χθες προστέθηκε άλλο ένα στην Αττική, καλύπτοντας με γκρίζο νέφος μεγάλο μέρος της, μέχρι και την Ακρόπολη.

Δυστυχώς, η φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα από το βράδυ να καίγεται και η Πάρνηθα. Πρώτη και κύρια ανησυχία μας φυσικά, είναι το γεγονός ότι καίγεται κι αυτό το λίγο πράσινο που είχε απομείνει, μαζί με όσα ζώα κατοικούν σε αυτό. Ενώ η σκέψη μας βρίσκεται και σε όσους επηρεάζονται άμεσα, φοβούμενοι για τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Κατά τ’ άλλα ωστόσο, η φωτιά στη Φυλή/Πάρνηθα επηρεάζει όλους τους κατοίκους της Αττικής. Η ατμόσφαιρα είναι σημαντικά επιβαρυμένη, με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκο Μιχαλόπουλο, να δηλώνει χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ:

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων φτάσανε τα 100 μικρογραμμάρια όταν το επιτρεπτό όριο είναι στα 20 μικρογραμμάρια και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ειδικά για ευάλωτες ομάδες να μην υπάρχει έκθεση πάνω από τα 10 μικρογραμμάρια.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η δυτική Αττική και ο Πειραιάς», με ειδικό χάρτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να δείχνει την ποιότητα του αέρα σε διάφορες περιοχές. Ακόμα, για την υπόλοιπη Ελλάδα είπε:

Οι σταθμοί μέτρησης στα Ιωάννινα και την Άρτα επιβεβαιώνουν υψηλότατες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων από τις πυρκαγιές στον Έβρο. Από την Εγνατία δε φαίνονται πια τα Τρίκαλα.

Αλλά και χωρίς τις δηλώσεις ειδικών, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας. Μια στιγμή να βγεις έξω και η μυρωδιά τρυπάει τα ρουθούνια σου. Φαντάσου τι κάνει στους πνεύμονες… Για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την επιβάρυνση της υγείας μας, το Υπουργείο Υγείας και οι ειδικοί γενικότερα, συνιστούν να ακολουθήσουμε μερικά βήματα.

Συγκεκριμένα:

1. Διατηρούμε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

2. Χρησιμοποιούμε κλιματισμό ο οποίο διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

3. Αποφεύγουμε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

4. Αποφεύγουμε το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς.

5. Αποφεύγουμε τη χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών).

6. Αποφεύγουμε τη χρήση κεριών για φωτισμό.

7. Αποφεύγουμε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

8. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, τότε πρέπει:

 Να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή – Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Ενώ σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση:

Ανάβουμε τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα.

Ρυθμίζουμε  το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, πρέπει να χρησιμοποιούμε:

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή.

Προστατευτικά γυαλιά (αν υπάρχουν διαθέσιμα).

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, ΔΕ χρησιμοποιούμε:

Φυσητήρες φύλλων ή άλλα μέσα που μπορεί να μετακινήσουν την στάχτη στην ατμόσφαιρα.

Τέλος, ζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως:

Επίμονος βήχας

Δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή

Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος

Ταχυκαρδία

Ναυτία

Ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη

Επισημαίνεται, επίσης, πως αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιές και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο.

Βέβαια, και η φωτιά να σβήσει, και ο ουρανός να καθαρίσει από τον καπνό, με το πράσινο που μας έχει απομείνει, η ατμόσφαιρα μόνο καθαρή δε θα είναι. 

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET