ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Δεν έχεις προϋπηρεσία; Αυτά είναι τα 4 …προσόντα που θα «γεμίσουν» το βιογραφικό σου!

Υπάρχει το εξής βασικό ερώτημα που βασανίζει το μυαλό κάθε 20χρονου που κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά εργασίας, ξεκινώντας την επαγγελματική καριέρα του: Πώς θα βρω δουλειά χωρίς προϋπηρεσία; Είναι ένα ερώτημα που προκαλεί απελπισία κι άγχος σε όλους τους ελπιδοφόρους νέους που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Υπάρχει ελπίδα όμως, όσο κι αν δεν […]

Θεώνη Σταματοπούλου

16 Ιανουαρίου, 2017

Υπάρχει το εξής βασικό ερώτημα που βασανίζει το μυαλό κάθε 20χρονου που κάνει τα πρώτα του βήματα στην αγορά εργασίας, ξεκινώντας την επαγγελματική καριέρα του: Πώς θα βρω δουλειά χωρίς προϋπηρεσία; Είναι ένα ερώτημα που προκαλεί απελπισία κι άγχος σε όλους τους ελπιδοφόρους νέους που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Υπάρχει ελπίδα όμως, όσο κι αν δεν το πιστεύεις. Ευτυχώς για σένα, δεν είναι αποκλειστικά η προϋπηρεσία που μετράει για να βρεις μια αξιόλογη θέση εργασίας, αλλά ένα σωρό ακόμη προσόντα που είναι ικανά να εκπλήξουν κάθε εργοδότη:

#1 Εθελοντισμός

Η εθελοντική εργασία λέει πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την ηθική ενός νέου ανθρώπου. Δείχνει ότι είσαι άτομο πρόθυμο να κάνει πράγματα, ακόμη κι αν δεν πληρώνεσαι γι’ αυτά, τη στιγμή που δείχνεις επικεντρώνεσαι στην εμπειρία που λαμβάνεις από τη μία και σε αξίες όπως η συνεργασία, ο σεβασμός και η ανθρωπιά από την άλλη. Κι όσο μπανάλ κι αν ακούγεται, αυτές τις λεπτομέρειες τις κοιτάζουν ιδιαίτερα, οι HR των μεγάλων εταιρειών.

#2 Συστατική επιστολή

Χωρίς προϋπηρεσία, το βιογραφικό σου δεν είναι ικανό να εξηγήσει επακριβώς τις ικανότητές σου αλλά και τα πεδία στα οποία ειδικεύεσαι. Μία «δυνατή» συστατική επιστολή ωστόσο, είναι η πλέον δυναμική προσθήκη που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στο βιογραφικό σου. Μία – δύο σειρές που να εξηγούν τις δυνατότητες, τα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες σου καθώς και τα στοιχεία εκείνα που σε κάνουν να διαφέρεις από τον ανταγωνισμό, είναι ό,τι πρέπει. Καταλληλότεροι άνθρωποι για την υπογραφή μιας τέτοιας επιστολής, είναι αναμφισβήτητα οι καθηγητές του Πανεπιστημίου σου. Ειδικά όταν διδάσκουν κάτι σχετικό με την εταιρεία στην οποία ενδιαφέρεσαι να εργαστείς.

#3 Αθλήματα – χόμπι

Η αθλητική ζωή και κατ’ επέκταση η συμμετοχή σε ομάδες κι οργανισμούς, είναι ένα προσόν που δεν περνά απαρατήρητο από ένα βιογραφικό. Αρκεί βέβαια, να παρουσιαστεί με τον σωστό τρόπο. Μπορεί λοιπόν τα κύπελλα και οι πρωτιές να δείχνουν τη δίψα σου για διάκριση, στοιχεία όμως, όπως ο υγιής ανταγωνισμός, η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα καθώς και η πειθαρχία που προϋποθέτει η αθλητική ζωή, είναι πολύ πιο σημαντικά στα μάτια του υπεύθυνου πορσλήψεων. Για αυτό λοιπόν, προσπάθησε να εστιάσεις όσο το δυνατόν στα στοιχεία του χαρακτήρα σου που διαμορφώθηκαν από την ενασχόλησή σου με τον αθλητισμό κι όχι τόσο στις επιτυχίες που αυτός σου προσέφερε.

#4 Σχολικές Δραστηριότητες

Αν κάποιες από τις δραστηριότητες που έκανες στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο μπορούν να φανούν χρήσιμες στη μετέπειτα επαγγελματική σου ζωή, μη διστάσεις να τις προσθέσεις στο βιογραφικό σου σημείο. Αναφέρομαι σε ομάδες μελέτης, projects που συμμετείχες, περιβαλλοντικές ενέργειες κλπ. Αυτές θα δείξουν στους μελλοντικούς εργοδότες σου, πως ακόμη κι αν δεν έχεις γερή προϋπηρεσία, φρόντισες από μικρός/ή να εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία που σου έδινε το εκπαιδευτικό σύστημα και να ασχοληθείς με όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα. Άλλωστε, όλες οι εταιρείες έχουν ανάγκη από ανθρώπους με ανοικτούς ορίζοντες που λαμβάνουν ερεθίσματα από το περιβάλλον τους και ξέρουν πώς να τα προσαρμόσουν στην επαγγελματική τους ζωή.

 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τύπος μοιράζεται την ιστορία του πώς από υπάλληλος στα McDonald’s έγινε εκατομμυριούχος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET