ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Βάσεις 2020: Βουτιά δείχνουν οι εκτιμήσεις με τμήμα Ιατρικής να πέφτει κάτω από 18.000 μόρια!

Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών μάλιστα, αναμένεται να εισαχθούν όλοι οι υποψήφιοι.

Neopolis Team

25 Αυγούστου, 2020

Από μέρα σε μέρα θα μπει τέλος στη μεγάλη αγωνία και οι φετινοί υποψήφιοι θα γνωρίζουν επιτέλους, ύστερα από έναν χρόνο πυρετώδους προετοιμασίας, αν οι κόποι τους εξασφάλισαν την επιθυμητή θέση. Πράγμα που αν δε συμβεί, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν τελειώνει κι ο κόσμος. Εναλλακτικές υπάρχουν πολλές, αρκεί να τις τσεκάρεις και να τις ζυγίσεις σωστά.

Που λέτε λοιπόν, πάντα δημιουργείται ένα μικρό σασπένς όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων, αφού συνήθως τη μαθαίνουμε μια-δυο μέρες πριν, και το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Μέχρι πρότινος ξέραμε ότι το σχέδιο είναι η ανακοίνωση να γίνει τέλη Αυγούστου, ενώ το αργότερο, αρχές Σεπτεμβρίου. Πλέον, τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα και οι πιο πιθανές ημερομηνίες είναι από αύριο Τετάρτη (26/ο8) έως την Παρασκευή (28/08), που σημαίνει prepare yourselves, γιατί η ώρα έφτασε!

Κι ενώ βέβαια σε λίγα 24ωρα πολύ πιθανό να ξέρουμε ακριβώς τι παίζει με τις φετινές βάσεις, οι εκτιμήσεις συνεχίζουν να δίνουν μια εικόνα, η οποία ωστόσο, λόγω του παράγοντα της επιλογής των υποψηφίων τον οποίο δε γνωρίζουμε ακόμα, μπορεί να πέσουν έξω σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι όμως ο μοναδικός τρόπος να πάρουμε μια γεύση και ειδικά τα παιδιά που αγωνιούν να μάθουν για το αν θα καταφέρουν να μπουν στο τμήμα που επιθυμούν.

Τη φετινή χρονιά λοιπόν, οι Πανελλήνιες κατάφεραν να μπερδέψουν αρκετά τους υποψήφιους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν ιδιαίτερα καλές βαθμολογίες και ως εκ τούτου να εκτιμάται η πτώση των βάσεων.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στα nea.gr, οι εκτιμήσεις για κάθε επιστημονικό πεδίο έχουν ως εξής:

  • Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών, σταθερότητα και οριακές πτώσεις σε Νομικές και Ψυχολογίες. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση σε όλες τις υπόλοιπες σχολές η οποία θα υπερβεί τα 1.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου.
  • Στο 2ο πεδίο των Θετικών Επιστημών, συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, καθώς ο αριθμός των εισακτέων είναι μεγαλύτερος από εκείνον των υποψηφίων. Κάτω από τη βάση θα είναι όμως όλα τα τμήματα των Μαθηματικών εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
  • Στο 3ο πεδίο των Ιατρικών Επιστημών επίσης εντυπωσιακή και ιστορική θα είναι η πτώση στις Ιατρικές Σχολές, η οποία αναμένεται ότι θα φτάσει τα 800 μόρια. Η πτώση οφείλεται στη δυσκολία της Βιολογίας και στη μείωση του αριθμού των διαγωνισθέντων με το νέο σύστημα καθώς πολλοί απόφοιτοι επέλεξαν το παλαιό σύστημα.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής, φαίνονται ανοδικές τάσεις 200-300 μορίων στα τμήματα των κεντρικών Πανεπιστημίων λόγω μετακίνησης πολλών υποψηφίων προς αυτό το επιστημονικό πεδίο.

Από την άλλη, όπως γράφει ο κ. Στρατηγάκης στην kathimerini.gr, φέτος υπάρχουν νέοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τους υποψήφιους στην επιλογή σχολής, μεταξύ των οποίων ο κορωνοϊός και οι οικονομικές δυσκολίες που έχει φέρει, με τις πιθανότητες τα παιδιά να δηλώσουν σχολές μακριά από το πατρικό τους να μειώνονται εξαιτίας του. Φέτος βέβαια έχουμε και τη νέα νομοθετική ρύθμιση που αφορά τις μετεγγραφές, η οποία βάζει φρένο στις μετακινήσεις των φοιτητών και κυρίως αυτών που θα θελήσουν να πάνε στα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, φέτος υπήρξε αλλαγή και στον αριθμό εισακτέων, με τους περισσότερους από τους υποψήφιους των Πανελληνίων, όπως λέγεται, να βρίσκουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όσες θέσεις περισσέψουν από τους υποψήφιους του παλαιού συστήματος, θα δοθούν σε αυτούς που εξετάστηκαν με το νέο, πράγμα που θα επηρεάσει κυρίως εκείνους του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου η άνοδος θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Αναλυτικότερα όμως, όπως σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης για κάθε επιστημονικό πεδίο αναμένονται οι παρακάτω αλλαγές:

1ο ΠΕΔΙΟ

Μικρή αύξηση σε υψηλόβαθμες σχολές

Σημαντική είναι η μείωση του αριθμού των υποψηφίων που επέλεξαν τις Ανθρωπιστικές Σπουδές, αφού φέτος οι υποψήφιοι του παλαιού και του νέου συστήματος είναι 23.886, λιγότεροι από τις 25.237 υποψηφίους του 2019. Οι υποψήφιοι του νέου συστήματος είναι 21.597. Οι επιδόσεις στα Αρχαία Ελληνικά και την Ιστορία ήταν καλύτερες στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες και χειρότερες στις χαμηλότερες κλίμακες της βαθμολογίας. Οι επιδόσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν σε όλη τη βαθμολογική κλίμακα χειρότερες. Αναμένουμε, λοιπόν, να έχουμε μία μικρή αύξηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου της τάξεως των 50 μορίων το πολύ και πτώση των βάσεων από τις 16.000 μόρια και κάτω, που στις χαμηλόβαθμες σχολές μπορεί να φτάσει και τα 800 μόρια, με το όριο εισαγωγής περίπου στις 8.000 μόρια.

2ο ΠΕΔΙΟ

Πτώση έως και 1.200 μόρια

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 23.648 ενώ φέτος 16.416, εκ των οποίων 15.193 με το νέο σύστημα. Αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μία στροφή των υποψηφίων από το 2ο πεδίο προς το 4ο που παρουσίασε αύξηση του αριθμού των υποψηφίων. Το 2ο πεδίο θεωρείται ότι έχει πιο δύσκολα μαθήματα από το 4ο. Η Φυσική και η Χημεία είναι δυσκολότερες από την Οικονομία και την Πληροφορική, έτσι οι υποψήφιοι που ψάχνουν τον ευκολότερο δρόμο προς το Πανεπιστήμιο επιλέγουν το 4ο πεδίο. Οι σχολές πληροφορικής που είναι κοινές στο 2ο και 4ο προσεγγίζονται ευκολότερα από το 4ο πεδίο, για αυτό έχουμε αυτή τη στροφή των υποψηφίων προς το 4ο. Οσοι επέλεξαν το 2ο πεδίο θα περάσουν όλοι και το κατώφλι εισαγωγής αναμένεται να βρεθεί περίπου στα 4.000 μόρια με την πτώση των βάσεων να ξεκινά από τα 200 μόρια στις υψηλόβαθμες σχολές και στις χαμηλόβαθμες σχολές να φθάνει περί τα 1.200 μόρια.

3ο ΠΕΔΙΟ

Λιγότεροι υποψήφιοι και ιστορικό χαμηλό

Μέχρι πέρυσι μπορούσαν να δηλώσουν τις σχολές του 3ου πεδίου και οι υποψήφιοι των άλλων πεδίων εξεταζόμενοι και σε ένα επιπλέον μάθημα τη Βιολογία Γενικής Παιδείας. Από φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Ακόμη οι περισσότεροι υποψήφιοι που εξετάστηκαν για δεύτερη φορά επέλεξαν να εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, έχουμε, λοιπόν, μεγάλη μείωση του αριθμού των υποψηφίων του πεδίου. Οι υποψήφιοι που είχαν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου φέτος ήταν 10.989, ενώ πέρυσι οι υποψήφιοι που διαγωνίστηκαν στη Βιολογία Προσανατολισμού ήταν 16.802, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων που είχαν δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές του πεδίου ήταν 26.378, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δήλωσαν όλοι σχολές του 3ου πεδίου. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ χαμηλότερες στη Βιολογία και τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία και υψηλότερες στη Φυσική. Αναμένουμε μεγάλη πτώση των βάσεων, που θα οδηγήσει τις βάσεις των ιατρικών σχολών σε ιστορικό χαμηλό με τη βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης να αναμένεται περί τις 17.375 μόρια. Στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε πτώση των βάσεων περισσότερο από 2.000 μόρια. Το κατώφλι εισαγωγής θα βρεθεί περί τις 5.500 μόρια.

4ο ΠΕΔΙΟ

Προσθήκη επιπλέον θέσεων

Οι υποψήφιοι πέρυσι ήταν 24.122, ενώ φέτος ήταν 24.686 του παλαιού και του νέου συστήματος, με τους υποψηφίους με το νέο σύστημα να είναι 23.386. Πρόκειται για το μόνο πεδίο που έχουμε αύξηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος θα εισαχθούν όλοι και θα περισσέψουν θέσεις που θα δοθούν στους υποψηφίους του νέου συστήματος. Δεν γνωρίζουμε πόσες θέσεις και σε ποια τμήματα θα δοθούν οι επιπλέον θέσεις, αφού πρόκειται για τις θέσεις που θα περισσέψουν. Οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλύτερες στην Οικονομία, χειρότερες στην Πληροφορική και περίπου ίδιες στα Μαθηματικά. Η άνοδος των βάσεων θα είναι μικρότερη από αυτή που αρχικά αναμέναμε, με την προσθήκη των επιπλέον θέσεων. Θα εισαχθούν, τελικά, και σ’ αυτό το πεδίο σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι, με το κατώφλι εισαγωγής να βρίσκεται περί τις 4.200 μόρια. Στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων της τάξεως των 50 έως 100 μορίων και από τις 16.000 μόρια και κάτω έχουμε αύξηση των βάσεων που μπορεί να φθάσει και τα 500 μόρια στις σχολές γύρω από τις 10.000 μόρια, για να έχουμε περίπου τις ίδιες βάσεις με πέρυσι στις σχολές με πολύ χαμηλή βάση.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΜΜΜ: Ποια μέσα τραβούν χειρόφρενο την Τετάρτη 17/4!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET