ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Βάσεις 2020: Οριακές αυξομειώσεις δείχνουν οι εκτιμήσεις – Από Έκθεση και Χημεία θα κριθούν!

Όπως τα περιμέναμε πάνω - κάτω.

Neopolis Team

2 Ιουλίου, 2020

Δε θέλουμε να σας αγχώσουμε (κι άλλο), αλλά οι πρώτες πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για τις φετινές βάσεις έχουν βγει και δίνουν μια γεύση για το τι έρχεται, ενώ όπως διαβάζουμε στα «ΝΕΑ», η πιο πιθανή ημερομηνία για τους βαθμούς είναι η 10η Ιουλίου.

Γενικότερα, ξέρουμε ότι τα φετινά θέματα δε χαρακτηρίστηκαν από υψηλό βαθμό δυσκολίας συγκριτικά με της προηγούμενης χρονιάς, ωστόσο ορισμένα από τα μαθήματα περιλάμβαναν παγίδες, οι οποίες στέρησαν από πολλούς υποψήφιους το άριστα, ενώ σε άλλους ακόμα και τη βάση. Έτσι, η πρώτη εικόνα που παρουσιάζουν τα βαθμολογικά κέντρα είναι αποθαρρυντική, με την επίδοση που σημειώνεται να είναι χειρότερη από πέρσι.

Από την άλλη, το ενθαρρυντικό κομμάτι είναι η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς δύσκολα μαθήματα όπως τα Μαθηματικά και τα Αρχαία πέφτουν από τα 6.600 μόρια στα 5.000, ενώ εύκολα μαθήματα όπως η Κοινωνιολογία βλέπουν τη βαρύτητά τους να αυξάνεται από τα 4.000 στα 5.000 μόρια, πράγμα που θα βοηθήσει στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων.

Όπως σχολίασε και ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης στο Πρώτο Θέμα, «φέτος αναμένεται ελαφρώς ανοδική τάση, λόγω της κατάργησης των συντελεστών βαρύτητας», με αποτέλεσμα «να έχουμε διπλή τάση στις βάσεις, δηλαδή οι υψηλόβαθμες σχολές να έχουν ανοδική και οι χαμηλόβαθμες καθοδική τάση». Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαθητές άνω του 17 εκμεταλλεύτηκαν όλο το χρονικό διάστημα που έμεινα κλειστά τα σχολεία και μελέτησαν ακόμα περισσότερο, ενώ άλλοι υποψήφιοι απομακρύνθηκαν από τη μελέτη τους, με αποτέλεσμα οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές, όπως εκτιμάται, να έχουν πτωτική τάση.

Παίρνοντας σαν πρώτη την Έκθεση όμως, είναι η μοναδική που «τ’ άκουσε» από κοινού για τα τσιμπημένα της ερωτήματα, κάτι που αποδεικνύει και η βαθμολόγηση των γραπτών που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Πέραν του θέματος που ζητήθηκε από τα παιδιά να γράψουν και το οποίο προβλημάτισε ιδιαίτερα, είχαμε και την ένταξη της Λογοτεχνίας στο μάθημα. Όπως δήλωσε και ο κ. Στράτος Στρατηγάκης στην Καθημερινή: «η συνεξέταση της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας δημιουργεί νέα δεδομένα και ως προς τις επιδόσεις των υποψηφίων και ως προς το ποσοστό των γραπτών που θα αναβαθμολογηθούν, που είναι άγνωστος παράγοντας στη διαμόρφωση των βάσεων. Γενικά οι επιδόσεις στο μάθημα θα επηρεάσουν τις τάσεις των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία».

Από την άλλη, στα μαθήματα με τις παγίδες κατατάσσεται και η Χημεία, με την οποία έκλεισαν το κεφάλαιο «Πανελλήνιες 2020» οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών. Αυτή φαίνεται να έβαλε τρικλοποδιές στους μαθητές, που ως αποτέλεσμα ίσως να έχουν την πτώση των βάσεων ακόμα και σε Ιατρικές σχολές.

Όπως δήλωσε κι ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας, στο TheToc.grοι επιδόσεις των υποψηφίων στο συγκεκριμένο μάθημα θα κυμανθούν σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% σε βαθμούς κάτω από τη βάση. Εκτιμά λοιπόν, ότι οι χαμηλές αυτές επιδόσεις θα επηρεάσουν σημαντικά τις βάσεις, ακόμη και στις δημοφιλείς και υψηλόβαθμες Ιατρικές Σχολές. Με άλλα λόγια, αναμένεται πτώση. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, στις Ιατρικές Σχολές του Γ’ Επιστημονικού Πεδίου (Σπουδές Υγείας και Ζωής) και στα δημοφιλή τμήματα Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Βιολογίας κλπ, οι σχολές παραμένουν υψηλής ζήτησης και για πολύ καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Εκείνες των περιφερειακών τμημάτων, λοιπόν, εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν χαμηλές βάσεις της τάξεως των 6.500 -7.000 μορίων. 

Από την άλλη, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Ιατρικές σχολές θα δουν γενικότερα τις βάσεις τους να αυξάνονται, καθώς ήδη πέρσι είχαν πέσει πολύ, με την Ιατρική Αθηνών να φτάνει για πρώτη φορά τα 18.724 μόρια, οπότε και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, επιστρέφοντας δηλαδή στις γνώριμες βάσεις.

Εκείνοι, ωστόσο, που μπορούν να είναι πιο σίγουροι για τις εκτιμήσεις είναι οι υποψήφιοι του 1ου και 2ου επιστημονικού πεδίου, όπου λέγεται ότι θα δούμε μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις των Νομικών σχολών και των Μηχανικών Η/Υ των Πολυτεχνείων ενώ γενικότερα δε θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές, καθώς και εκείνοι του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπου πιθανότατα να δούμε αύξηση στις βάσεις των οικονομικών σχολών, αλλά όχι σε σημαντικό βαθμό.

Ειδικότερα, τα θέματα της Οικονομίας χαρακτηρίζονται ως πολύ βατά, κάτι που δεν άφησε τους πολύ καλά διαβασμένους να ξεχωρίσουν, ενώ παράλληλα βοήθησε τους μέτριους να γράψουν αρκετά καλά. Όπως σχολίασε ο κ. Μιχάλης Σιμιτζόγλου «Ακόμα και οι μέτριοι μαθητές διεκδικούν βαθμούς μεταξύ του 16-18, καθώς το διαγώνισμα ήταν πολύ πιο εύκολο σε σχέση με πέρσι. Οι περισσότεροι υποψήφιοι βγήκαν ικανοποιημένοι από τα εξεταστικά κέντρα».

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στον Ελεύθερο Τύπο, αναλυτικότερα οι βάσεις για κάθε επιστημονικό πεδίο αναμένεται να κινηθούν ως εξής:

  • 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών)

Σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι αναμένεται να παραμείνουν οι βάσεις την επόμενη σχολική χρονιά. Στις υψηλόβαθμες σχολές όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες οι μεταβολές θα είναι μικρές. Άγνωστος Χ για φέτος είναι το μάθημα της Κοινωνιολογίας, που για πρώτη φορά εξετάζεται πανελλαδικά και έχει αντικαταστήσει το μάθημα των Λατινικών, το οποίο όμως άφησε ευχαριστημένους τους φοιτητές ως προς τη δυσκολία του.

Όσο για την εισαγωγή στις ξένες Φιλολογίες στα κεντρικά Ιδρύματα αναμένεται να γίνει με πολύ χαμηλούς βαθμούς, κάτω από τη βάση. Ενδεικτικά, πέρσι, το τμήμα με τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν το Ιταλικής Γλώσσας με 4.016.

Σημειώνεται ότι πέρσι η Νομική Αθήνας έπεσε στα 18.013 μόρια, στη Θεσσαλονίκη στα 17.824 μόρια και στη Θράκη στα 17.225 μόρια. Στις σχολές Ψυχολογίας η πιο υψηλόβαθμη σχολή έφτασε τα 17.608 μόρια (ΕΚΠΑ) και η πιο χαμηλόβαθμη τα 16.641 μόρια.

  • 2ο Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Μετά την περσινή καθίζηση των βάσεων στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, φέτος αναμένεται περαιτέρω κάθοδος στις βάσεις εισαγωγής ακόμα και στις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών Ιδρυμάτων. Η Χημεία αποτελεί το «αγκάθι» που φέτος θα ρίξει τις βάσεις, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν τόσες δυσκολίες. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέτος, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δεύτερη συνεχόμενη βαθμολογική σφαγή στο συγκεκριμένο μάθημα, όπως ακριβώς και πέρσι, οδηγώντας σε νέα καθολική πτώση των βάσεων.

Παρ’ όλα αυτά, το 2ο επιστημονικό πεδίο προσφέρει πληθώρα θέσεων, αντίστοιχη με τον αριθμό των υποψηφίων. Οι συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης δε θα αφήσουν σχεδόν κανένα υποψήφιο εκτός των ελληνικών αμφιθεάτρων, με το «στοίχημα» να παίζεται για τις πρώτες επιλογές των υποψηφίων.

Πολλά τμήματα των περιφερειακών Ιδρυμάτων και φέτος θα δεχθούν υποψηφίους με βαθμό επίδοσης 4 και 5.

Πέρσι οι πολυτεχνικές σχολές είχαν σοβαρές απώλειες, με τα κεντρικά Ιδρύματα να χάνουν ακόμα και 800 μόρια και τα περιφερειακά να καταγράφουν πτώση ακόμα και 2.900 μορίων. Οι σχολές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ ήταν οι μοναδικές που κρατήθηκαν πάνω από το «κατώφλι» των 18.000 μορίων, με 18.314 μόρια και 18.019 μόρια αντίστοιχα. Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι φυσικομαθηματικές σχολές, που ειδικά στην περιφέρεια η εισαγωγή πλέον γίνεται με πολύ χαμηλή βάση. Ενδεικτικά, στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ η βάση πέρσι ήταν στα 14.617 μόρια και απώλειες 535 μορίων, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μόλις 7.501 μόρια.

  •  3ο Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Πτωτική τάση, μικρότερης εμβέλειας όμως από τις πολυτεχνικές, αναμένεται και στις ιατρικές σχολές, με το μάθημα της Χημείας και πάλι να αποτελεί το μοχλό που κινεί την πορεία των βάσεων.

Πέρσι, η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική κατέγραψε 18.123 μόρια.

Πέρσι, όπως και φέτος, παρά τον υψηλό ανταγωνισμό που εντοπίζεται στο 3ο επιστημονικό πεδίο (σ.σ.: οι υψηλότερες βαθμολογίες υποψηφίων καταγράφονται στο εν λόγω πεδίο), θα υπάρξουν σχολές με βαθμό εισαγωγής χαμηλότερο της βάσης. Ειδικότερα, σε κάποια τμήματα Γεωπονίας επαρχιακών πανεπιστημίων, η εισαγωγή αναμένεται να γίνει ακόμα και 6.500 μόρια.

  • 4ο Πεδίο (Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Ένα πεδίο στο οποίο σημειώνονται οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων πέρσι έκανε τη «διαφορά» καταγράφοντας άνοδο στις βάσεις. Τα φετινά θέματα στις Πανελλαδικές κρίθηκαν βατά, με τις επιδόσεις των υποψηφίων να αναμένονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, οι εκτιμήσεις επιφυλάσσονται για περαιτέρω άνοδο των βάσεων, δεδομένου ότι φέτος έχουν καταργηθεί οι συντελεστές βαρύτητας.

Οι βάσεις αναμένεται φέτος να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις, σε ένα πεδίο που έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με το 2ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή επικρατούν συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης, με σχεδόν το σύνολο των υποψηφίων να βρίσκει τη θέση του στα ελληνικά αμφιθέατρα.

Σημειώνεται ότι πέρσι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης σκαρφάλωσε στα 17.959 μόρια. Αντίστοιχα και η Πληροφορική κλείδωσε στα 16.433 μόρια, ενώ και το Τουριστικών Σπουδών στον Πειραιά, που μετράει μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, έχει βάση εισαγωγής στα 14.694. Δεν έλειψαν βέβαια και τα τμήματα στα οποία η εισαγωγή έγινε με πολύ χαμηλούς βαθμούς, με την πληθώρα αυτών να βρίσκεται σε επαρχιακά πανεπιστήμια. Ενδεικτικά, στο τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο η βάση εισαγωγής ήταν πέρσι στα 5.925 μόρια, ενώ και η Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ίδιο νησί στα 5.305 μόρια.

Ανεξαρτήτως των παραπάνω εκτιμήσεων βέβαια, να σημειωθεί ότι ο αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει οριστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 ως 77.970. Που σημαίνει ότι υπάρχει μία θέση σε ελληνικό πανεπιστήμιο σχεδόν για κάθε υποψήφιο, οι οποίοι φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες του Υπ. Παιδείας, ήταν συνολικά 82.159.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα στο top10 των χωρών που «τραβούν» τους τουρίστες να τις ξαναεπισκεφτούν!

ΕΛΛΑΔΑ

Πύργος Πειραιά: Πλησιάζει το opening ενός από τα μεγαλύτερα ZARA παγκοσμίως!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET