ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χαμός με τις βάσεις 2015 σε ΑΕΙ και ΤΕΙ | Πτώση ακόμη και 2.000 μόρια σε ορισμένα τμήματα!

Αρχικά να σας ενημερώσουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για φέτος, ακόμη και μετά τις 28 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως το άγχος των υποψηφίων θα παραταθεί λίγο περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις που δείχνουν με σχετική ασφάλεια το πού […]

Neopolis Team

16 Ιουλίου, 2015

Αρχικά να σας ενημερώσουμε πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ για φέτος, ακόμη και μετά τις 28 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως το άγχος των υποψηφίων θα παραταθεί λίγο περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις που δείχνουν με σχετική ασφάλεια το πού θα κινηθούν οι βάσεις των περιζήτητων τμημάτων της χώρας.

Τελευταία τέτοια εκτίμηση, είναι αυτή του Προέδρου της Ένωσης Φροντιστών Ελλάδας, καθηγητή Γιάννη Βαφειαδάκη όπου σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, φέτος θα έχουμε ιστορικό χαμηλό στις βάσεις εισαγωγής.

Και μπορεί λόγω της πανωλεθρίας σε Μαθηματικά και Φυσική η πτώση των Πολυτεχνικών τμημάτων να είχε θεωρηθεί δεδομένη, τα νέα στοιχεία δείχνουν πως ανάλογη πορεία θα έχουν και οι Ιατρικές και Νομικές σχολές τόσο της επαρχίας όσο και των αστικών κέντρων. Τα μόνα τμήματα όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ασφαλής πρόβλεψη, είναι τα Οικονομικά κι αυτό επειδή οι εξεταζόμενοι έγραψαν σχετικά καλά σε Μαθηματικά Γενικής κι ΑΟΘ.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Βαφειαδάκης εκτιμά πως η Ιατρική Αθηνών θα πέσει κάτω από το φράγμα των 19.000 μορίων, φτάνοντας τα 18.690 ενώ το αντίστοιχο τμήμα της Αλεξανδρούπολης θα αγγίξει τα 17.850 μόρια. Η Νομική Αθηνών επίσης θα «πέσει» αφού δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 18.500 μόρια ενώ το τμήμα Αεροναυπηγών Πάτρας θα αντικρίσει μείωση μεγαλύτερη των 1.200 μορίων.

Σχολές «ευκαιρίας» μπορούν να χαρακτηρισθούν κάποια από τα λεγόμενα καλά τμήματα της Περιφέρειας καθώς, λόγω και των capital controls που επιβλήθηκαν τις ημέρες συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων, οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους προτίμησαν τμήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τέτοια τμήματα είναι το Μαθηματικό Σάμου με πτώση 1.700 μορίων, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Θράκης με πτώση 1.300 μορίων ενώ περισσότερα από 1.600 μόρια θα «χάσει» και το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Ξάνθης.

Ανά επιστημονικό πεδίο, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

1ο πεδίο
Πέφτουν οι Νομικές σχολές , καθώς και οι σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

2ο πεδίο
Μεγάλη πτώση ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας

3ο πεδίο
Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών συμπαρασύροντας την  Οδοντιατρική, Νοσηλευτική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτική Σχολή.

4ο πεδίο
Ακόμα και πτώση 1000  μορίων σε πολυτεχνικά τμήματα.

5ο πεδίο
Πτωτική τάση στα οικονομικά τμήματα με αυξομειώσεις.

Ο αναλυτικός πίνακας εκτιμήσεων του ΟΕΦΕ που δημοσιεύτηκε αρχικά στο Πρώτο Θέμα, βρίσκεται εδώ!

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εργοστάσιο Παπαστράτος: 35 θέσεις εργασίας για πτυχιούχους Μηχανικούς με ή χωρίς εμπειρία!

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσ/νίκη: Εξιτήριο για τον 23χρονο φοιτητή που ξυλοκοπήθηκε απ’ τον Ricta κι έναν φίλο του!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET