ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

9+1 τύποι ανθρώπων που δεν πρέπει να ζητάς τη συμβουλή τους για το καλό σου!

Δεν είναι και οι πιο κατάλληλοι...

Στέλα Τσάναϊ

21 Φεβρουαρίου, 2024

Graphics: evlachaki

Here’s the thing. Πόσες φορές έχεις χρειαστεί μία συμβουλή ή μία άποψη σε ένα πρόβλημά σου και ρώτησες τ@ κολλητ@, τ@ αδερφ@, τη μαμά, τον μπαμπά, τον συνάδελφο, τη γειτόνισσα, τον περιπτερά και στο τέλος ευχόσουν να μην το είχες κάνει, γιατί μπερδεύτηκες περισσότερο; 

Είναι επικίνδυνο σπορ το να στρέφεσαι σε κάποιον για βοήθεια. Αυτό σημαίνει ότι θα σου πει τη δική του γνώμη για το τι πρέπει να κάνεις, τι να πεις, τι απόφαση να πάρεις ή πώς να ζήσεις τη ζωή σου και πάντα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μη σ’ αρέσει αυτό που θα ακούσεις. Ή και να είναι ακριβώς αυτό που ήθελες να ακούσεις, αλλά να μην έχει τα σωστά αποτελέσματα.

Don’t get me wrong, μερικές φορές όντως χρειαζόμαστε μία δεύτερη άποψη. Το θέμα είναι από ποιον θα την πάρεις. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έχεις ανάγκη να λάβεις μια χρήσιμη συμβουλή, φρόντισε να αποφύγεις τους παρακάτω ανθρώπους:

1 Αυτούς που δε σε γνωρίζουν πραγματικά

Η αλήθεια είναι ότι ένας τέτοιος άνθρωπος είναι δίκοπο μαχαίρι. Ή που θα σου δώσει μία συμβουλή αντικειμενική, την οποία δεν την είχες σκεφτεί έως τώρα, ή που θα πέσει τελείως έξω. Συνήθως συμβαίνει το δεύτερο. Κάποιος που δε γνωρίζει όλο το backstory, δεν μπορεί να έχει πλήρη εικόνα του χαρακτήρα, των στόχων και των προβλημάτων σου, επομένως η συμβουλή του έχει πολλές πιθανότητες να είναι άστοχη ή ακόμα και επικίνδυνη. Μην αφήνεις ανθρώπους που δε γνωρίζουν τα όνειρά σου να σου λένε πράγματα που θα τα γκρεμίσουν πριν καν αρχίσεις να τα πραγματοποιείς.

2 Αυτούς που κάνουν το ανάποδο από αυτό που λένε

Κάποιοι κάνουν οριακά TEDx Talk για να σε συμβουλέψουν, και οκ, το εκτιμάς, αλλά όταν η κουβέντα έρχεται στη δική τους ζωή, τα πράγματα δεν είναι τόσο τακτοποιημένα. Για την ακρίβεια, κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι το σωστό. Δίνουν τις πιο καλές και ουτοπικές συμβουλές, περιμένουν από εσένα να τις ακολουθήσεις, ενώ οι ίδιοι δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και κάνουν του κεφαλιού τους. Αν δεν μπορούν καν να αναλάβουν δράση και ευθύνη στη δική τους ζωή, μην μπεις στον κόπο να ρωτήσεις τη γνώμη τους, δε θα έπρεπε να σε νοιάζει. 

3 Αυτούς που είναι εκεί μόνο στις δύσκολες μέρες

Είναι πολύ πιο εύκολο να παρηγορήσεις κάποιον που περνάει άσχημα, παρά να τον επαινέσεις ή να τον ενθαρρύνεις να πετύχει έναν στόχο. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι χαίρονται με την επιτυχία σου. Γι’ αυτό, να είσαι πολύ επιφυλακτικός με αυτούς που θα τους βρεις δίπλα σου μόνο όταν περνάς δύσκολες φάσεις, γιατί αυτές ξέρουν να διαχειρίζονται. Αυτές που νιώθουν σε καλύτερη θέση από σένα…

4 Άτομα που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις

Αν πιστεύεις πως η σχέση των γονιών σου είναι τοξική και ακατάλληλη, γιατί να ζητήσεις συμβουλή περί σχέσεων από τη μάνα σου; Αντίστοιχα, στην ίδια φάση θα μπορούσε να είναι ένας φίλος ή ένας γνωστός και τέτοιοι άνθρωποι μοιάζουν επικίνδυνα πολύ με εκείνους στο #2. Όταν οι συμβουλές τους αντικατοπτρίζουν τις δικές τους επιλογές, καταλαβαίνεις πως αν τις ακολουθήσεις, θα καταλήξεις σε μία κατάσταση παρόμοια με τη δική τους. Επομένως, γιατί να δεχτείς συμβουλές από κάποιον που δεν μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις ούτε για τη δική του ζωή;

5 Αυτούς που δε βγαίνουν από τo comfort zone τους

Δεν έχουν όλοι το μικρόβιο του ρίσκου και είναι ok. Όμως ένα άτομο που δε νιώθει άνεση με το να αφήσει την ασφάλειά του, να δεχτεί κριτική και διαφωνία, δεν είναι κι αυτό που θα σε προτρέψει να τολμήσεις μια ιδέα ή να κυνηγήσεις ένα όνειρό σου. Γιατί να δεχτείς τη συμβουλή του από τη στιγμή που δεν ξεφεύγει ποτέ από το «γνώριμο»; Αν θέλεις ενθάρρυνση για μία ριψοκίνδυνη απόφαση, μίλα με κάποιον που το κάνει.

6 Αυτούς που αγαπούν το δράμα

Είναι οι λεγόμενοι ‘do it for the plot’. Οι συμβουλές τους δεν έχουν καμία άλλη χρησιμότητα από το να προσθέσουν δράμα στη ζωή σου (και εκείνοι να το απολαύσουν ως θεατές). Η μία λάθος επιλογή μετά την άλλη! Αποδεδειγμένα η έκβαση αυτών των αποφάσεων θα σε στείλει για ψυχανάλυση (εκ πείρας στο γράφω), επομένως αν δε θες να καταλήξεις σαν εμένα και να διατηρήσεις την ψυχική σoυ ηρεμία… ζοοον ζούιτ!

7 Το/τη φίλο/η που δε θέλει να σε πληγώσει

Οι προθέσεις τ@ μπορεί να είναι οι πιο αγνές, όμως η γνώμη τ@ σίγουρα δε θα είναι αντικειμενική και βοηθητική. Ένας άνθρωπος που δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί σου, να σου πει τι κάνεις λάθος και πού είσαι άστοχος, δε θα μπορέσει να σε βοηθήσει ποτέ πραγματικά στο πρόβλημά σου. Όσο κι αν πονάει η αλήθεια, το να πληγωθείς επειδή δεν την ήξερες, πονάει περισσότερο.   

8 Άτομα που δεν έχουν κοινά βιώματα

Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου ή να πετύχεις κάτι, μην ακούς ανθρώπους που δεν έχουν περάσει τα ίδια μ’ εσένα. Δεν έχουν ιδέα τι χρειάζεται για να πετύχουν αυτούς τους στόχους και δεν έχουν την όρεξη και το μεράκι σου. Αν π.χ. προσπαθείς να βρεις σπίτι να νοικιάσεις και εκείνοι έχουν δικό τους διαμέρισμα ετοιμοπαράδοτο από τους γονείς τους, θα σπαταλήσεις άδικα το χρόνο σου προσπαθώντας να πάρεις χρήσιμα tips, όταν δεν έχουν ιδέα πώς είναι να φεύγει ο μισός μισθός στο ενοίκιο.

9 Άτομα που δεν είναι εκεί που θα ήθελες να φτάσεις

Αν θέλεις πχ να γίνεις επιτυχημένος δημοσιογράφος, δε θα ζητήσεις συμβουλή από κάποιον που δεν έχει καν την καριέρα του ως προτεραιότητα. Οι άνθρωποι που έχουν περάσει τα μονοπάτια που πρέπει να ακολουθήσεις εσύ για να πετύχεις, ξέρουν ακριβώς να σε κατευθύνουν, να σε προειδοποιήσουν και να σε συμβουλέψουν.

10 Τον/ην πωλητη/τρια

Εκτός κι αν είσαι από τους τυχερούς που θα πέσεις στ@ πιο ειλικρινή πωλήτ@ (κρίμα που δε δουλεύω πια), τότε μην εμπιστεύεσαι και πολύ την άποψή τ@. Προφανώς και έχει οδηγίες να σε πείσει να αγοράσεις όσα περισσότερα γίνεται! Θα ακούσεις άπειρες φορές τη φράση «Πρώτη φορά βλέπω ρούχο να ταιριάζει τόσο πολύ σε άνθρωπο», «Είναι ραμμένο για σένα» και όλα αυτά τα ωραία τα οποία τα είπε και στον προηγούμενο πελάτη που τα δοκίμασε. 

Μια συμβουλή από μένα (και δε συμπεριλαμβάνομαι στην παραπάνω λίστα, οπότε να την ακούσεις), είναι να ακολουθείς την καρδιά και το ένστικτό σου. Εσύ ζεις τη ζωή σου και ξέρεις καλύτερα από τον καθένα τι είναι σωστό και τι όχι. Αν χρειάζεσαι να ακούσεις κάποιον ωστόσο, βεβαιώσου ότι θα βρεις το κατάλληλο άτομο και θα σκεφτείς διπλά ό,τι σου πει! 

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

ΙΝΣΠΙΡΕΪΣΙΟΝ

Τύπος μοιράζεται την ιστορία του πώς από υπάλληλος στα McDonald’s έγινε εκατομμυριούχος!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET