Έρευνες λένε

Τσέρνομπιλ – Τσερνόμπιλ – Τσερνομπίλ; Λύθηκε το μυστήριο με το όνομα της πόλης!

Αν μια σειρά επισκίασε πολύ γρήγορα την επιτυχία του Game of Thrones εκεί που δεν το περιμέναμε, αυτή δεν είναι άλλη απ’το συγκλονιστικό Chernobyl. Για όσους την έχετε παρακολουθήσει, γνωρίζετε πως τα αληθινά γεγονότα που παρουσιάζονται στην σειρά της HBO, είναι κάτι σαν γροθιά στο στομάχι. Δύσκολο να χωνευτούν. Για όσους πάλι δεν έχετε προλάβει […]

Δήμητρα Πραντάλου

8 Ιουλίου, 2019

Αν μια σειρά επισκίασε πολύ γρήγορα την επιτυχία του Game of Thrones εκεί που δεν το περιμέναμε, αυτή δεν είναι άλλη απ’το συγκλονιστικό Chernobyl.

Για όσους την έχετε παρακολουθήσει, γνωρίζετε πως τα αληθινά γεγονότα που παρουσιάζονται στην σειρά της HBO, είναι κάτι σαν γροθιά στο στομάχι. Δύσκολο να χωνευτούν. Για όσους πάλι δεν έχετε προλάβει να δείτε τα πέντε επεισόδια διάρκειας μίας ώρας, τι ακριβώς περιμένετε;

Το 1977 ξεκινά τη λειτουργία του το πρότυτο πυρηνικό εργοστάσιο για τη Σοβιετική Ένωση. Στις 26 Απριλίου του 1986, σημειώνεται το μοιραίο πυρηνικό δυστύχημα που είχε αποτέλεσμα τον άμεσο θάνατο δεκάδων και την εκτεταμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια.

Ακριβώς λοιπόν επειδή η σειρά γνώρισε την απόλυτη επιτυχία, ήταν αναμενόμενο να γραφτούν πλήθος κειμένων για κριτική, σχόλια, πράγματα που δεν γνωρίζαμε και πάει λέγοντας. Αυτό όμως που παρατήρησα, και ίσως να το παρατηρήσατε κι εσείς, ήταν οι διαφορετικοί τονισμοί που χρησιμοποιούσαν για το Chernobyl.

Το είδα δηλαδή ως Τσέρνομπιλ, Τσερνόμπιλ, Τσερνομπίλ. Ποιο απ’τα τρία είναι το σωστό;

Κατ’αρχάς, ας ξεκίνησω με κάτι πολύ βασικό. Όπως χαρακτηριστικά γράφεται και στο News247, η πόλη που προϋπήρχε στην περιοχή απ’το 1193, ονομαζόταν Chornobyl. Άρα, θα έπρεπε να το λέμε ως Τσορνόμπιλ. Το “ε” επικράτησε εξαιτίας της προφοράς στα ρωσικά που ήταν και η επίσημη γλώσσα της εποχής. Η Ουκρανία ανεξαρτητοποιήθηκε το 1991, πέντε χρόνια μετά το δυστύχημα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο τονισμός έχει πάρει άλλες διαστάσεις.

Το Τσέρνομπιλ στο Google, έχει “χτυπηθεί” τουλάχιστον 1.030.φ0ρές, σε αντίθεση με το Τσερνόμπιλ που στα αποτελέσματα βγαίνει 1.200.000 φορές. Το Τσερνομπίλ από την άλλη, κατακτά 1.220.000 φορές σε αναζητήσεις, επομένως τι στο καλό ισχύει.

Η απάντηση έρχεται από τη Wikipedia, όπου χρησιμοποιεί το Τσερνόμπιλ, επομένως ας κρατήσουμε αυτό γιατί ήδη το έχουμε μπλέξει πολύ το θέμα τονισμός.

ΤΙ ΑΛΛΑ;

Είναι viral

Η νέα έμπνευση «Delfinario είναι για σένα, ΠΑΜ» είναι τόσο Σεφερλής core όσο περιμέναμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET