Αν μιλήσω με γνώμονα τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στην Αθήνα, τότε σίγουρα η πρωτεύουσα της χώρας μας δεν μπορεί να θεωρηθεί από τις πιο ασφαλείς πόλεις.
Εκτός από τις υποδομές τής, υπάρχουν ελείψεις σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση, η σταθερότητα και οι υπηρεσίες υγείας.
Μπορεί αυτό το σκηνικό να συμβαίνει στην Αθήνα, ωστόσο επικρατεί και σε άλλες ευρωπαϊκές μεγάλες πόλεις. Παρ’ όλα αυτά σε αυτό το κείμενο, θα τσεκάρουμε την αντίθετη όψη του νομίσματος, αυτή δηλαδή που η ποιότητα ζωής βρίσκεται στο ζενίθ.
Συγκεκριμένα, ο Economist όπως κάθε χρόνο συγκέντρωσε σε μία λίστα τις 140 πόλεις που αριστεύουν στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, υποδομών και ασφάλειας, και αξίζει ο καθένας μας να επισκεφθεί έστω και μία φορά, πόσο μάλλον να ζήσει.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η Βιέννη που πήρε άριστα σε όλους τους τομείς, και που εκτόπισε από την πρώτη θέση μετά από επτά χρόνια, τη δεύτερη τώρα πια, Μελβούρνη.
Σε ποια θέση κατατάσσεται η Αθήνα;
Η πρωτεύουσα της Ελλάδας βρέθηκε σχεδόν στη μέση και συγκεκριμένα στην 72η θέση, ενώ η «έκπληξη» ήρθε με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη που έμειναν έξω από τις κορυφαίες 40, παρ’ όλο που πρόκειται για δύο πόλεις με τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον.
Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:
1. Η Βιέννη της Αυστρίας
2. Η Μελβούρνη της Αυστραλίας
3. Η Οσάκα της Ιαπωνίας
4. Το Κάλγκαρι του Καναδά
5. Το Σίδνεϊ
6. Το Βανκούβερ
7. Το Τόκιο
7. Το Τορόντο
9. Η Κοπεγχάγη της Δανίας
10. Η Αδελαϊδα της Αυστραλίας
Χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, εμφύλιους πολέμους, τρομοκρατία και εγκληματικότητα, όπως είναι λογικό βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις.
Αναφορικά με τα κριτήρια της λίστας, η Δαμασκός, η Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Λάγος της Νιγηρίας, το Καράτσι του Πακιστάν και το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούας Νας Γουϊνέας, είναι οι πόλεις στο τέλος του καταλόγου.
Πρόσωπο εκ των συντακτών της έρευνας αναφέρει χαρακτηριστικά:
Σε παγκόσμια κλίμακα η φετινή ήταν μια χρονιά μεγάλων αλλαγών. Όχι μόνον εκτόπισε η Βιέννη την Μελβούρνη στην κορυφή, αλλά συνολικά 77 πόλεις άλλαξαν θέση κατάταξης στον πίνακα. Η επιστροφή σε μια σχετική σταθερότητα μετά από αρκετά μεγάλα τρομοκρατικά πλήγματα και ταραχές σε μεγάλο τμήμα της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής συνέβαλε, ώστε μόλις εννέα απ’ αυτές τις πόλεις να υποχωρήσουν στον πίνακα κατάταξης αυτή την περίοδο