ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τρία ελληνικά Πανεπιστήμια βρέθηκαν στη λίστα με τα καλύτερα του κόσμου!

Τρία ελληνικά Πανεπιστήμια φιγουράρουν ξανά στην κατάταξη των 500 καλύτερων του κόσμου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, γνωστή ως «Κατάταξη της Σαγκάης», το Χάρβαρντ για ακόμη μια χρονιά και επί 16η συνεχόμενη χρονιά, θεωρείται το κορυφαίο όλων. Τη δεκάδα συμπληρώνουν όπως και πέρυσι, τα ίδια ακριβώς Πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη θέση […]

Neopolis Team

21 Αυγούστου, 2018

Τρία ελληνικά Πανεπιστήμια φιγουράρουν ξανά στην κατάταξη των 500 καλύτερων του κόσμου.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, γνωστή ως «Κατάταξη της Σαγκάης», το Χάρβαρντ για ακόμη μια χρονιά και επί 16η συνεχόμενη χρονιά, θεωρείται το κορυφαίο όλων.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν όπως και πέρυσι, τα ίδια ακριβώς Πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη θέση κατοχυρώθηκε ξανά από το Στάνφορντ, με τη τριάδα να κλείνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ακολουθεί στη τέταρτη θέση το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στην πέμπτη θέση το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, στην έκτη το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην έβδομη θέση, το Κολούμπια στην όγδοη, το Τεχνολογικό Ινσιτούτο της Καλιφόρνιας στην ένατη και τέλος, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο στην δέκατη θέση.

Την αμερικανική κυριαρχία στην δεκάδα σπάει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ στη πρώτη εικοσάδα και συγκεκριμένα στην 19η θέση, φιγουράρει το πρώτο μη αμερικανικό και μη βρετανικό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης. Στην 36η θέση βρίσκεται το πρώτο γαλλικό Πανεπιστήμιο, αυτό της Σορβόνης.

Ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου και τρία ελληνικά Πανεπιστήμια

Ειδικότερα, ο λόγος γίνεται για το Εθνικό και Καποδιστριακό που βρίσκεται στις θέσεις 301-400, και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που βρίσκονται στις θέσεις 401-500.

Κατάταξη της Σαγκάης

Να σημειωθεί πως η «Κατάταξη της Σαγκάης» θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες στον κόσμο, και συντάσσεται από κριτήρια όπως η ποιότητα της εκπαίδευσης (τον αριθμό των σπουδαστών της σχολής που τιμήθηκαν με Νόμπελ ή με άλλα βραβεία), των καθηγητών (με βάση τις διακρίσεις τους), της έρευνας (πόσες δημοσιεύσεις έχουν γίνει σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά), και πολλά άλλα.

Επικρίνεται όμως από ορισμένους που θεωρούν διαστρεβλωμένη τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Για παράδειγμα, ορισμένα κριτήρια σταθμίζουν περισσότερο τις επιδόσεις του παρελθόντος και όχι την σημερινή ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα πανεπιστήμια.

 

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΠΑΔΑ μετατράπηκε σε πλατό γυρισμάτων για τη σειρά «Κάνε ότι κοιμάσαι» της ΕΡΤ!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το ΕΚΠΑ ανοίγει παράρτημα στην Κύπρο – Το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ που βγαίνει στην Ευρώπη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΟΠΑ: Φοιτητής καταγγέλει ότι δέχτηκε επίθεση φεύγοντας από τη βιβλιοθήκη της σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET