Μουσική

12 τραγούδια που στηρίζουν απόλυτα το #BlackLivesMatter και δεν το είχες καταλάβει!

Η μουσική ενώνει, κι αυτό δεν ήταν ποτέ ψέμα!

Η Αμερική βρυχάται εδώ και κάτι παραπάνω από τρεις βδομάδες, για τον αδικοχαμένο, δολοφονημένο εν ψυχρώ George Floyd. Το κίνημα #BlackLivesMatter αποκτά μεγαλύτερο νόημα από ποτέ και αποσκοπεί σε μια πραγματική και ουσιαστική αλλαγή αυτή τη φορά! Εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ, αλλά και ανά τον κόσμο, διαμαρτύρονται, ξεσπάνε και δείχνουν έμπρακτα την οργή τους για ένα ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς εδώ και περισσότερα από 300 χρόνια.

Έχουν άδικο; Φυσικά και όχι. Καταφέρνουν κάτι; Εδώ δεν έχω απάντηση. Διότι με τον συγκεκριμένο Πρόεδρο, δύσκολα θα δουν την αλλαγή που θέλουν… Η δική τους λύση λοιπόν, μπορεί να δοθεί σε λίγο καιρό, με τον πιο απλό και δημοκρατικό τρόπο: την ψήφο τους. Η δική μας από την άλλη, παρακολουθώντας τα γεγονότα από μακριά και μην μπορώντας να δηλώσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο τη στάση μας, είναι η μουσική!

Αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να ακουστούν ξανά κομμάτια, οι στίχοι των οποίων έχουν «αγγίξει» το διαχρονικό πρόβλημα του φυλετικού ρατσισμού και ταυτόχρονα τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι έκαναν το λάθος (;) να… διαφέρουν χρωματικά.

Έτσι, ξεχώρισα τα παρακάτω 12 τραγούδια τα οποία αφορούν το εν λόγω ζήτημα, κάτι που αμφιβάλλω ότι γνώριζες για ορισμένα από αυτά. Εγώ προσωπικά, το γνώριζα μόνο για τα 5 από τα 12 της λίστας. 😜

Τσέκαρε!

«Black or White» – Michael Jackson

Σίγα μην έλειπε ο Michael Jackson από το χορό. Μιλάμε για τον μύθο της ποπ μουσικής, που έχει τραγουδίσει για τα πάντα και οι φυλετικές διακρίσεις δε θα μπορούσαν να λείπουν από το ρεπερτόριό του. Το Black or White κάνει ξεκάθαρο το νόημά του από τον τίτλο κιόλας, ενώ στο βίντεο κλιπ ο… σκουρόχρωμος ακόμα βασιλιάς της ποπ φοράει άσπρα γάντια και ρούχα για να φανεί έντονα η διαφορά. Black or White αγαπητοί μου. Ένα μουσικό έπος!

Key lyric: It don’t matter if you’re black or white

«This Is America» – Childish Gambino

Ελάχιστοι είχαν προσέξει τι πραγματικά λένε οι στίχοι ακριβώς, αλλά όπως και το βιντεοκλίπ, έτσι και αυτοί, μεταφέρουν ένα αντιρατσιστικό μήνυμα. Αναφέρονται στη συνεχή αστυνομική βία και στην εκτεταμένη χρήση των όπλων στην Αμερική. Και που τα ‘πε ο Donald Glover (aka Childish Gambino), ποιος τον άκουσε θα μου πεις;;;

Key lyric: This is America / Don’t catch you slippin’ now / Look at how I’m livin’ now / Police be trippin’ now

«We Gotta Pray» – Alicia Keys

Ένα μοναδικό τραγούδι για τη στήριξη του #BlackLivesMatter και όχι μόνο. Η φωνή της Alicia Keys είναι μαγευτική και μας μεταφέρει απόλυτα το μήνυμα του «we gotta pray». Γράφτηκε το 2014 για τη δολοφονία του έγχρωμου 18χρονου Michael Brown από αστυνομικό του Μιζούρι και του Eric Garner από αστυνομικό της Νέας Υόρκης.

Key lyric: We gotta pray, pray for the world tonight / We gotta save, somebody save somebody tonight

«Where Is The Love?» – Black Eyed Peas

Αυτή η τραγουδάρα συμπλήρωσε 17 χρόνια ζωής και για όσα είχε γραφτεί το 2003, για τα ίδια ακριβώς πράγματα είναι 100% αντιπροσωπευτική ΚΑΙ σήμερα. Το παρακάτω βίντεο αξίζει επίσης να το δεις και μία και δύο και τρεις φορές. Απλά εκπληκτικό!

Key lyric: If you only got love for your own race/Then you’re gonna leave space for others to discriminate

«Alright» – Kendrick Lamar

Ο Kendrick Lamar έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη θέση του απέναντι σε αυτό το ζήτημα εν μέσω τραγουδιών και προσωπικών του αναρτήσεων. Με το «Alright» (βραβευμένο με 2 Grammys), σε 7 λεπτά περιγράφει όλα όσα διαδραματίζονται στην Αμερική τους τελευταίους 3-4 αιώνες. Άκου το και στη συνέχεια διάβασε τα lyrics αναλυτικά.

Key lyric: And we hate po-po / wanna kill us dead in the street for sure, n***a / I’m at the preacher’s door / My knees gettin’ weak and my gun might blow / But we gon’ be alright.

«The Power of Equality» – Red Hot Chili Peppers

Από τα δευτεροκλασάτα hitάκια των RHCP, το συγκεκριμένο διαμαντάκι περιγράφει το πόσο σημαντική είναι η έννοια της ισότητας στις μέρες μας. Δυνατό!

Key lyric: The power of equality is not yet what it ought to be

«American Skin (41 Shots)» – Bruce Springsteen

Το ημερολόγιο έγραφε 4 Φεβρουαρίου του 1999, όταν ο 23χρονος Amadou Diallo πυροβολήθηκε θανάσιμα από 4 αστυνομικούς της Νέας Υόρκης. Ή μάλλον δεν πυροβολήθηκε απλά, αλλά όπως λέει και το τραγούδι του Bruce, τον ισοπέδωσαν πυροβολώντας τον συνολικά 41 φορές! Κι όλα αυτά επειδή «φαινόταν ύποπτος για ένα βιασμό που είχε προηγηθεί» χωρίς ωστόσο έως και σήμερα να βρεθεί το παραμικρό ενοχοποιητικό στοιχείο.

Το άσμα του Bruce είναι ίσως ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν για την καταπολέμηση της διάκρισης «μάυρων – λευκών» ever. Δικαίως!

Key lyric: Is it a gun? Is it a knife? / Is it a wallet? This is your life / It ain’t no secret (It ain’t no secret) / It ain’t no secret (It ain’t no secret) / No secret, my friend / You can get killed just for living in your American skin

«Get Up Stand Up» – Bob Marley

Από το 1973 έως και σήμερα, κάθε φορά που ένας λαός πρέπει να αντισταθεί, να αντιδράσει και να επαναστατήσει, το διαμαντάκι από τους Wailers (το πρώτο γκρουπάκι του Bob Marley) είναι εκεί για εμψύχωση. Γιατί στην τελική, τον αγώνα τον κερδίζει πάντα αυτός που πράττει, όχι αυτός που κάθεται αδρανής.

Key lyric: Get up, stand up, stand up for your rights! / Get up, stand up, don’t give up the fight!

«White Privilege II» – Macklemore & Ryan Lewis 

Ακόμη ένα τραγούδι που γράφτηκε με αφορμή τη δολοφονία του Michael Brown από τον αστυνομικό Darren Wilson. Ο Macklemore είχε μπει στο προσκήνιο δεκάδες φορές μόνο και μόνο για το γεγονός ότι όντας λευκός πάντα ευνοούταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα, η νίκη του στα Grammy Awards το 2014, όταν και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο Kendrick Lamar άξιζε το βραβείο.

Ένας… λευκός που καταπολεμά τη διαφορετικότητα. Μοναδικό!

Key Lyric: You speak about equality, but do you really mean it? Are you marching for freedom, or when it’s convenient?

«Freedom» – Beyoncé ft. Kendrick Lamar

Μια «κραυγή» της Beyonce για όλες τις μαύρες γυναίκες που έχασαν τα παιδιά τους από εν ψυχρώ δολοφονίες χωρίς λόγο και αιτία, παρά μόνο λόγω… του χρώματός τους. Στο βιντεοκλίπ μάλιστα εμφανίζονται κι οι μητέρες των Trayvon Martin, Michael Brown και Eric Garden να κρατούν φωτογραφίες των γιων τους.

Key lyric: Open our mind as we cast away oppression / Open the streets and watch our beliefs / And when they carve my name in the concrete I hope it forever reads/Freedom, freedom, I can’t move / Freedom, freedom, cut me loose

«Say It Loud: I’m Black & I’m Proud» – James Brown

Ο James Brown στο ρόλο διαδηλωτή, ή αλλιώς στο ρόλο αυτού που ζητά τα αυτονόητα. Να μπορούν δηλαδή οι black people να έχουν ίσα δικαιώματα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να έχουν ίση αντιμετώπιση. Πολλά ζητάει; Κι όλα αυτά, όχι τώρα, όχι χθες, όχι πριν 10 χρόνια, αλλά το 1968!

Key lyric: Some people say we got a lot of malice, some say it’s a lotta nerve / But I say we won’t quit movin’ until we get what we deserve

«Changes» – 2Pac

Πάνε 22 χρόνια απ’ όταν ο 2Pac τα ‘χωσε ευθέως σε όλους αυτούς που δολοφονούν αβέρτα, λόγω της δύναμης που τους δίνει απλά ένα σήμα. Γιατί ναι, οι αστυνομικοί στην Αμερική δε δίνουν μία για τους μαύρους. Τους δολοφονούν εν ψυχρώ για το παραμικρό!

Key lyric: Cops give a damn about a negro / Pull the trigger, kill a nigga, he’s a hero / Give the crack to the kids who the hell cares / One less hungry mouth on the welfare

FUN ZONE

Τιβί

Survivor: «Στην αγάπη δεν υπάρχουν όρια» είπε η Καρολίνα και το Twitter τα πήρε άσχημα!

BINGE WATCHING

Το Netflix δεν αστειεύεται και φέρνει αύξηση τιμής για όσους μοιράζονται κωδικούς!

Τιβί

O Μάριος Πρίαμος έχει σχέση με την Ελευθερία Ελευθερίου, η οποία θα μπει στο Survivor!

Μουσική

O ΛΕΞ πάει Λονδίνο για συναυλία και φέρνει κι εκεί το sold out!

Τιβί

Το «Έτερος Εγώ» τελειώνει, αλλά ο Τσαφούλιας ξέρει ήδη με τι θα επιστρέψει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET