fbpx

Το «You» είναι η νέα creepy σειρά του Netflix που όσο σε τρομάζει, τόσο περισσότερο κολλάς!


Το «You» είναι το next big thing του Netflix. Κι από εμάς, είναι ΝΑΙ!

Όλοι μιλούν γι’ αυτήν τη νεά σειρά, βασισμένη στο μυθιστόρημα της Caroline Kepnes και σεναριακά προσαρμοσμένη στο Netflix από τους Greg Berlanti (Riverdale) και Sera Gamble (Supernatural). Με τους αριθμούς που έχει ήδη πετύχει, μπορούμε πολύ εύκολα να τη χαρακτηρίσουμε ως σειρά – φαινόμενο.

Και με δεδομένο πως χρειάστηκα μόλις μία ημέρα για να καταφέρω να τελειώσω τα 10 επεισόδια της πρώτης σεζόν και διάρκειας 40 λεπτών έκαστο, μπορώ εύκολα να σε πείσω να δεις το πρώτο επεισόδιο. Γιατί τόσο θα χρειαστείς για να σε συνεπάρει η απίστευτη πλοκή της!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, για να μπεις κι εσύ στο mood.

Αρχικά, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια ακόμη ξενέρωτη κλασική ρομαντική περιπετειούλα μεταξύ δύο νέων ανθρώπων. Ναι, υπάρχει αγάπη, έρωτας και πάθος, αλλά από μια διαφορετική σκοπιά, πιο τρομακτική, ίσως και πιο… αληθινή.

Αφορά έναν τύπο που, δυστυχώς, μπορείς να γνωρίσεις παντού. Σ’ ένα κλαμπ, στο facebook, στο Insta, στη δουλειά σου, πραγματικά παντού! Και μέσα από τον έρωτά του, παρουσιάζονται πολλά από τα αληθινά προβλήματα του 21ου αιώνα. Είναι μια σειρά δηλαδή, η οποία εκτός των άλλων, σε βάζει στο τρυπάκι να …υποψιαστείς.

Ο Τζο

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Τζο, ένας υπάλληλος βιβλιοπωλείου στη Νέα Υόρκη. Σε όλα τα επεισόδια, βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο στο μυαλό του, μιας και είναι ο αφηγητής των γεγονότων. Ο Τζο λοιπόν, τον ρόλο του οποίου υποδύεται ο Penn Badgley (aka Gossip Girl), είναι ένας τύπος που εκ πρώτης όψεως τον συμπαθείς. Απλός, εύστροφος, με έξυπνο χιούμορ και με μια ζωή που θα τη χαρακτήριζε κανείς «βαρετή». Με μια πιο προσεκτική ματιά βέβαια, πρόκειται για τον ορισμό του stalker, του ψυχοπαθή και ναρκισσιστή.

Κάτι παραπάνω ξέρει κι ο σοφός λαουτζίκος άλλωστε, που λέει και ξαναλέει πως «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται» … 

Το στόρυ μας ξεκινά από την τυχαία συνάντηση του Τζο και της Μπεκ (Elizabeth Lail). Η κάθε άλλο παρά υγιής εμμονή που παθαίνει μαζί της από την πρώτη κιόλας στιγμή, είναι εκείνη που τον τροφοδοτεί για όλα όσα θα κάνει στη συνέχεια. Αποφασισμένος να την διεκδικήσει μέχρι τέλους και να την κατακτήσει ανεξάρτητα από το τίμημα, γίνεται ο τέλειος άντρας που κάθε γυναίκα θα ήθελε στη ζωή της.

Την παρακολουθεί καθημερινά χωρίς να γίνεται αντιληπτός, ενώ χρησιμοποιεί στοιχεία από τα social media της αποδεικνύοντας πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στην πραγματικότητα. Καταφέρνει να την κερδίσει και δε διστάζει να προχωρήσει σε ακραίες πράξεις που ο ίδιος στο μυαλό του παρουσιάζει ως δικαιολογημένες, μιας και θεωρεί ότι όλα γίνονται μόνο για το καλό της Μπεκ.

Η Μπεκ

Μια γυναίκα ανασφαλής, που ψάχνει την επιβεβαίωση σε «λάθος σχέσεις», είτε φιλικές είτε ερωτικές, που δεν μπορεί να αφοσιωθεί στη δουλειά και τις σπουδές της, που καταφεύγει σε υπερβολική και λανθασμένη χρήση των social media για να κερδίσει την προσοχή των άλλων…

Μόλις σου περιγράψαμε το ιδανικό θύμα ενός ψυχοπαθούς stalker, την Μπεκ, η οποία ζητά απεγνωσμένα κάποιον να την απαλλάξει από το χάος της ζωής της.

Κι από την στιγμή που αυτός ο κάποιος δεν μπορούσε να είναι κάποιο συγγενικό της πρόσωπο (έντονα οικογενειακά προβλήματα), ούτε καν φιλικό (επιφανειακές κι ανούσιες φιλίες), τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο εύκολα για τον Τζο και τη διεστραμμένη του αντίληψη περί έρωτα, αγάπης και «προστασίας».

«I’m not a maybe, i’m the one»!

Αυτή η φράση ήταν το σήμα κατατεθέν του Τζο. Με αυτή δικαιολογούσε κάθε αρρωστημένη του πράξη τόσο σε εμάς τους παρατηρητές, όσο και στον ίδιο του τον εαυτό. Βλέπεις, ο νεαρός βιβλιοπώλης είναι αυτό το είδος ανθρώπου που μεγαλώνει με πολύ αυστηρό τρόπο και με μια αντίληψη πειθαρχίας εντελώς παράλογη. Ο πατριός του συνήθιζε να τον κλειδώνει σε ένα χώρο συντήρησης βιβλίων, κάτι που στη μετέπειτα πορεία τού το έκανε κι ο ίδιος ο Τζο στα… θύματά του.

Είναι ταυτόχρονα όμως κι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο άνθρωπος που σε χαζεύει στο μπαρ, ο άνθρωπος που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ αλλά είστε διαδικτυακοί φίλοι, ο άνθρωπος που κάθεται απέναντι από το γραφείο εργασίας σου και μπορεί πολύ εύκολα να «εισβάλει» στη ζωή σου πριν καν το καταλάβεις.

Ζούμε στην εποχή του stalking. Είναι τόσο εύκολο, όσο το δείχνει κι ο ίδιος ο πρωταγωνιστής. Οι πληροφορίες που μοιράζεσαι στα social media, τα insta stories ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε καθιστούν «βιβλίο ανοικτό» στις ορέξεις του οποιουδήποτε και ήρθε επιτέλους η στιγμή να το αντιληφθείς και να πάρεις τα μέτρα σου.

Η σειρά εισχωρεί στα προβλήματα της ψυχοπαθούς συμπεριφοράς. Και μπορεί να μην είμαι η ειδική να τα αναλύσω, ωστόσο όλοι μας διαθέτουμε ορισμένες εμπειρίες και εικόνες για να αντιληφθούμε τα βασικά της στοιχεία.

Κλείνοντας και σε περίπτωση που έχετε διαβάσει το βιβλίο της Caroline Kepnes, να πω πως το τέλος της σειράς εξελίσσεται λίγο διαφορετικά προκειμένου να υπάρξει και συνέχεια με δεύτερη σεζόν.


ΥΓ1: Καλή σειρά αλλά πολύ creepy. Πολύ όμως.

ΥΓ2: Αυτός ο Penn είναι γεννημένος stalker. Τέλος.

ΥΓ3: Μακριά από εμάς!

ΥΓ4: Είναι ένας άλλος, ζει σε παράνοια…

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET